Toki

TOKİ 100 bin sosyal konut projesinde mağduriyet: KDV yükseltildi, 146 bin TL olan ev 1.3 milyon TL'ye çıktı!

Toplu Konut İdaresi’nin 2019'da tanıttığı 100 Bin Sosyal Konut Projesi, ilk açıklandığı günlerde birçok insana umut olmuştu. Ancak KDV'lerin yükseltildiği ve inşaatların tamamlanmadığı proje, şimdi mağduriyet yaratıyor. İşte ayrıntılar..

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 2019'da 100 bin sosyal konut projesini kamuoyuna açıklamıştı. Binlerce vatandaş bu projeye başvuru yaptı. Başvuru yapanlar kayıt için para da ödedi ve 2020'de çekilen kuralar ile TOKİ evlerinde oturmaya hak kazananlar belirlendi. 

2019'da TOKİ 100 bin sosyal konut projesi kapsamında teslimlerin 1 sene içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Fakat konutların inşaat süreci ilerleyen yıllarda uzadıkça uzadı. 

Bu süre uzarken, vatandaşlar başvurduğunda belirtilen meblağlarda da artış oldu. 

HaberSol'dan Yekta Armanc Hatipoğlu'nun haberine göre; dar gelirli vatandaşları kapsayacağı belirtilen sosyal konut projesi, şimdi binlerce vatandaşın mağdur olmasına nedne oldu. 

Eskişehir’de yaşan Cenk de 2019'daki sosyal konut kurasına katılan vatandaşlardan. 2020'de başlanması gereken inşaatlara 2022'nin sonunda başlandığını dile getiren Cenk, kat kuraları yapılmadan önce yapılması istenen ödeme miktarının artığına dikkat çekerek, konutun kendilerine 2019-2020 yılında teslim edilmesi durumunda 146 bin lira olan ev fiyatının bugün 1 milyon 375 bin TL olduğunu belirtti. 

"Zamanında başvuranlardan maaş bordrosu istemişlerdi, 5 bin lirayı geçmemesi lazımdı maaşların ama şimdi bir bakıyorsun 1 milyon 375 bin TL" diyerek tepkilerini dile getiren vatandaş, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına vurgu yaptı. 

"Başta peşinat istiyorlar bu ev parasının yüzde 10’unu. Nasıl ödesin dar gelirliler bunu?" ifadelerini kullanan Cenk, verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. 

Cenk, bütün bu mağduriyetlerin üstüne hak sahibi 153 kişiye kat kurasında konut çıkmadığını ve durumu TOKİ Başkanı Ömer Bulut’a ilettiklerine dikkat çekerek, bu duruma onun bile şaşırdığını söyledi. 

Hak sahiplerinin oluşturduğu WhatsApp gruplarında birçok vatandaşın  “Biz evleri bu paralara alamayız.” dediğini söyleyen Cenk, "Emekliler nasıl alsın ki? 5 bin 500 TL aylık alan var aralarında. Devlet bankaları en fazla 70 bin TL kredi veriyor, emekliler bu krediden de yararlanamıyor. İnsanların pek çoğu hakkından vazgeçmeyi düşünüyor" dedi ve TOKİ’nin şu aşamada vatandaşlar için konut yapmadığını ve kâr güttüğünü düşündüğünü aktardı. 

KDV’nin yüzde 10 olmasının insanların belini büktüğüne, ancak bu durumun Eskişehir'e özel bir şey olmadığına, Türkiye genelinde 100 Bin Sosyal Konut Projesi’nin olduğu neredeyse her yerde bu problemin olduğuna vurgu yapan Cenk, gelecek haftalarda Meclis'e gidileceğinin altını çizdi. 

"Bursa Nilüfer, İstanbul Arnavutköy ve Tuzla… 100 Bin Sosyal Konut olan her yerde var bu problem. Ne yapacağız bilmiyoruz" diyen Cenk, kredi çekemediklerini, taleplerinin çok net olduğunu söyledi. 

Cenk, konuya ilişkin açıklamasını "Biz ne istiyoruz? yüzde 10 olan KDV oranının yeniden yüzde 1’e indirilmesini, 153 hak sahibine gerekirse yeni konut yaparak evlerinin verilmesini ve ev fiyatlarının revize edilerek düşürülmesini ve 240 ay sabit ödemeli kredi hakkımızı geri istiyoruz. En basitinden benim iki tane çocuğum var, evim de kira. Enflasyon ortada. Ek iş ile idare ediyorum. Ben emekliler için daha çok üzülüyorum. Sen devletsin. Ziraat Bankası devlet bankası. İstese 0,49 faiz oranıyla kredi verir bize. Bir torba yasaya bakar her şey" diyerek tamamladı. 

Gram, çeyrek, yarım altın, tam altında son dakika! İşte 7 Ocak 2024 canlı altın fiyatları!

Yeni kentsel dönüşüm yasası gündemden düşmüyor: Her yer riskli ve rezerv alan ilan edilebilir! 

Bu hafta en çok borsa yatırımcıları kazandı!

Emekli ikramiyesiyle 6 yıl önce 2 araba ya da 1 ev alınıyordu: Şimdi ise ancak yarım araba alınabiliyor!