Genel

TOKİ, 2010'da ayda 6 bin konut yaparak rekor kırdı!

Krizde en güvenli liman haline gelen Türkiye, 2010’un yıldız ülkesi oldu. Bu başarıda siyasetçisinden işadamına ve şirketlere kadar herkes pay sahibi. İşte 2010’a damgasını vuranlar

YILIN AÇILIMI

Dörtlü serbest dolaşım: Levant

Yılın ekonomi açılımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Arap Bankalar Birliği tarafından ‘Yılın Lideri’ seçilen Erdoğan “AB ‘Schengen’ diyor. Peki biz niye kendi aramazda bir benzerini yapamıyoruz” diyerek gündeme damgasını vurdu.  Akdeniz dörtlüsü adı verilen Türkiye, Ürdün, Süriye, Lübnan, AB benzeri Levant Bölgesi için adım atıldı. Yapılan anlaşma bölgede herşey dahil serbest dolaşım öngörüyor. Ayrıca Komşularla ‘sıfır sorun’ politikası izleyen Türkiye, geçmiş yıllarda vizesiz seyahat uygulamalarını genişletti. Başta Suriye olmak üzere komşularla vizesiz seyahat ticaret hacmini de artırdı.

YILIN ZENGİNİ

3 milyar $ serveti var

Geçen yılın en zengin Türk’ü Fiba Holding Başkanı  Hüsnü Özyeğin oldu. Forbes Dergisi’nin, en zengin 100 isim sıralamasına göre listenin zirvesinde 3 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin yer aldı. Özyeğin, ayrıca Finansbank’ı satarak çıktığı bankacılık sektörüne Millenium Bank’ı alarak geri döndü.

YILIN KÜRESELİ

THY hem üçlük attı hem de seri başı oldu

Türk Hava Yolları (THY), yaptığı sponsorluklar ve tanıtım için anlaştığı ünlülerle dünyanın dikkatini üzerine çekti. Ocak ayında İspanyollar’ın başarılı takımı Barcelona’nın sponsoru olan THY, ikinci bombasını İngiliz Manchester United sponsorluğu ile patlattı.  Japon futbol kulübü Urawa Reds ve Yunan basketbol takımı Maroussi’nin sponsoru oldu. Euroleague’e adını veren THY, kendi tanıtımı için de dev isimleri seçti. NBA’in en değerli oyuncusu Kobe Bryant, THY’nin tanıtım elçisi olurken, son olarak da bayanlar tenis dünyasının bir numaralı ismi Caroline Wozniacki ile anlaşma yapıldı.

YILIN ARZI

Emlak GYO rekor kırdı

Emlak GYO, son yılların en büyük halka arzına imza attı. Halka arz ettiği 625 milyon lot hisseye 1.3 milyon lot talep gelen Emlak GYO, kasasına 1 milyar 52 milyon lira koydu. Kriz sonrasında yapılan en büyük halka arzlardan biri  olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) yüzde 25 hissesinin halka arzına 2 kat teklif geldi. 2 Aralık’ta da borsada ‘gong’ çalarak işlem görmeye başlayan 625 milyon lot Emlak GYO hissesi talep rekoru kırdı. Emlak GYO, bu rakamlarla Cumhuriyet tarihinin en büyük 5 halka arz işleminden birini gerçekleştirdi. Hisselerin yüzde 25’si yurt içi bireysel  ve kurumsal, yüzde 75’i ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara satıldı.

YILIN PROJESİ

İstanbul-İzmir 3 saate inecek

Yüzyıllık hayal İzmit Körfez Geçişi’yle bağlantı yolları dahil olmak üzere Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin imza atıldı. 6.5 milyar dolarlık proje Türkiye’nin en büyük otoyolu projesi olacak. Projeyi Makyol liderliğindeki Nurol, Özaltın, Astaldi, Yüksel ve Gökçay konsorsiyumu üstlendi. Toplam 3 bin metrelik köprü dünyanın ikinci büyük asma köprüsü olacak. Projeyle İstanbul-İzmir karayolu ulaşımı 3 saate inecek

YILIN KONUŞULANI

Et fiyatları Angus ithalatıyla düştü

Kilosu 30 lirayı bulan kırmızı et geçtiğimiz yıl en çok konuşulan konular arasında ilk sırada yer aldı. Nisanda alınan ithalat kararıyla Angus’lar yurda girince 19 liraya kadar geriledi. Kırmızı et için 2011 yılında tüketicinin beklentisi fiyatların daha da aşağıya çekilmesi yönünde. İthalat kararı hayvancılıkta yeni bir dönem de başlatırken yatırımcıların da gözdesi oldu. Birçok yatırımcı besi çiftliği işine girdi.

YILIN KAZANDIRANI

Cumhuriyet Altını yatırımın yıldızı

Yurt dışı piyasalarda onsu rekor üstüne rekor kıran altın, yurt içinde de 2010’da hızla değerlendirdi. Yatırım araçları içerisinde Cumhuriyet Altını yıl bazında yüzde 33.18 ile en çok kazandıranı oldu. Altını ise borsa izledi. Yılın son dönemlerinde kâr satışı gözlense de tarihinde ilk kez 70 bin puanı geçen İMKB endeksinin 2010’da yüzde 26.50 yükseldi.

YILIN BEKLENENi

Tutkunları Apple’ın yolunu gözledi

2010’un en merakla beklenen teknolojik ürünleri Apple’ın iPhone 4 ve iPad’i oldu. iPhone 4 ve 25 Aralık’ta satışa çıkan iPad, 2010 başından itibaren beklenen ürünlerdi. iPhone 4’ün HD video çekme ve kaydetme özelliği var. iPad ise Türkiye’de ilk gün stokları tüketircesine satıldı.

YILIN REKORU

Otomobil satışları 750 bine dayandı

Otomotivciler bu yılın en kötü tahmincileri olarak tarihe geçmeye aday. Çünkü hemen hemen bütün sektör bu yıl satışlarda daralma bekliyordu. Daralma bir yana, toplam otomobil satışlarının  750 bine ulaşmasının   beklendiği sektör büyük bir ihtimalle tarihi rekorunu  kırmış olacak.

YILIN YILDIZI

İşadamı Ali Ağaoğlu’na oyunculuk teklifi yağıyor

Projeleri, otomobilleri ve özel hayatıyla gündemden düşmeyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, kendi projesinde oynadığı reklam filmiyle de adından söz ettirdi. Oynadığı reklam filminin ardından birçok reklam filmi teklifi aldığını belirten Ağaoğlu, kendi reklamındaki oyunculuk bedelini  1 milyon dolar olarak açıkladı. Ağaoğlu, bu bedeli de eğitime aktardığını ve bundan sonra oynayacağı reklam filmi gelirlerini de eğitime aktaracağını söyledi. Oyunculuk kaşe bedelinin milyon doların üzerinde olduğunu söyleyen Ağaoğlu “Reklam tekliflerini de değerlendiriyorum” dedi. Ağaoğlu’na ünlü sinema sanatçısı Paris Hilton’la da reklam filminde oynamak üzere teklif geldi. Ağaoğlu, ayrıca Ayazağa’daki araziyi 1.1 milyarla alarak 2010’un en büyük arazi alımına da imza attı.

YILIN YATIRIMCISI

TOKİ ayda 6 bin konutla rekor kırdı

Türkiye’nin konut açığını Hazine’ye yük olmadan kendi gelirleriyle kapatan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ayda ortalama 6 bin konut üretimi ile bu yılı rekorlarla bitiriyor. Toplamda 475 bin konuta ulaşan İdare, 46 bin konutun satışını gerçekleştirdi, hak ediş ödemeleri ile piyasalara 6 milyar lira ‘sıcak para’ akıttı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın 2010 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, İdare’nin bu yıl yaklaşık 70 bin konut ürettiği ve toplamda, üretilen, programa alınan ve ihale edilen konut sayısının 475 bine ulaştığı, 343 bin konutun sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasına getirildiği, 2011 yılı içinde 500 bin konut hedefine ulaşılacağı belirtildi. TOKİ’nin ayrıca, halen 81 il, 800 ilçe ve bin 843 şantiyede faaliyet gösterdiği belirtildi. TOKİ’nin sektörün lokomotifi bir kurum haline geldiği kaydedilen açıklamada, 20 milyar liralık hakediş ödeyerek ekonomiyi canlandıracağı belirtildi.
Star