TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar: Müteahhitlik sektörünün profili bozuk
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlik sektörünün profilinin çok kötü olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Elinden hiçbir iş gelmeyen kişilerin dahi müteahhit olduğunu belirten Bayraktar, "Müteahhitlik karnesi verilirk
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından düzenlenen çözüm konferansı dün Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, sektörde yaşanan sıkıntılarda sadece müteahhitlerin günah keçisi olmaması gerektiğini söyledi. Mesleki anlamda yurtdışındaki itibarın çok daha iyi olduğunu kaydeden Koçoğlu, "Biz de zaten toplumun en çok şikayet ettiği kesimle en çok müdacele edenlerin başında geliyoruz" diye konuştu. Amaçlarının çürük elmaları ayıklamak olduğunu kaydeden Koçoğlu, sektöre girişin serbest olmasından yakındı.
Yasa ihtiyaçlara yanıt vermiyor
Toplantıda konuşan TOKİ Başkanı Bayraktar ise uygulanmakta olan Kamu İhale Yasası'nın sektörün ihtiyaçlarına yanıt vermediğini belirtti. Bunun en önemli göstergesinin de yasanın şu ana kadar 8 kere değiştirilmiş olması olduğunu söyleyen Bayraktar, ihalelerdeki en ucuz teklif konusuna da dikkat çekti. En ucuz teklife ihaleyi vermemeleri durumunda, Kamu İhale Kurumu ve savcılığa kadar uzanan şikâyetlerle karşılaştıklarını söyleyen Bayraktar, "Müteahhitliğin profilinin çok bozuk olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor" dedi.
TOKİ'nin müteahhitlere para kazandırmaması yönünün öne çıktığını vurgulayan Bayraktar, "Müteahhitler kendilerini malzemecilere karşı koruyamıyor. Hükümetin konut atılımı daha çok çimento, demir ve alüminyum sektörüne yaradı. Biz birilerinin para kazanmasına karşı değiliz ama spekülatif unsurlara dikkat etmek lazım" diye konuştu. Bayraktar, çimento ve demir konusunda müteahhitlerin ülke menfaatlerini dikkate alarak, organize çalışmalar yapması gerektiğini de kaydetti. İhalelerde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Bayraktar, dosyasına yağmur gibi haciz gelen müteahhitler olduğunu, bu tür durumlarda ihale yasağı getirilmesi gerektiğini söyledi. Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül ise yaptığı değerlendirmede kamu ihale mevzuatı konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyledi. İyi mevzuat yapmanın işin bir tarafı olduğunu vurgulayan Gül, geride birçok unsurun daha bulunduğunu söyledi.
(Referans)