05 / 11 / 2024

TOKİ, Batman Hasankeyf'te 1000 konut yapacak!

TOKİ, Batman Hasankeyf'te 1000 konut yapacak!

TOKİ Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 1000 konut yapımı için temel atmaya başladı ve tartışma başladı




Ilısu Barajı'nın suları altında kalma tehdidi altındaki kazıları yürüten Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, ilçe sakinlerine  TOKİ  konutlarına yerleşmelerini önerdi. Hasankeyf Belediye Başkanı Ak Partili Abdulvahap Kusen ise lüks konutlarda yaşamaktansa mağarada yaşamayı tercih ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Uluçam'ın verdiği bilgiler arasında bir nokta dikkat çekiciydi:

Uluçam, `arkeoloji kazıları bitmeden barajda su tutulmaya başlanmayacağını, bugüne kadar bölgenin yüzde 20'sini kazabildiklerini, kazıların bitmesinin ise 15-20 yıl sürebileceğini' söyledi.

`Kazı yapamıyoruz'
TOKİ, Ilısu Barajı'nın sularından etkilenmeyecek bir bölgede 1000 konut için temel attı. Sekiz yıldan beri bölgede kazıları yürüten Prof. Dr. Uluçam, kazı çalışmalarının hızlanması için ilçe halkından yeni konutlara geçmelerini istedi.

Uluçam, "Hasankeyf'te kültür varlıklarını ortaya çıkarmak, belgelemek zorundayız. Değişik alanlarda bugüne dek 142 tarihi eser gün yüzüne çıkardık. Birçok yerde vatandaşın arazisi diye kazı yapamıyoruz. Hasankeyfliler yeni yerleşim yerine layık. Küçük yapılarda kalabalık nüfusun barınması beni üzüyor" dedi.

50 yıldır diken üstünde...
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise "Hasankeyfliler yeni yerleşim birimine layık" diyen Prof. Dr. Uluçam'a tepki gösterdi. Uluçam'ı insanları ilçeden çıkarmaya çalışmakla suçlayan Kusen, Hasankeyflinin bir yaşam biçimi olduğunu, baraj projesi konuşulmaya başladığından beri, yani 50 yıldır halkın psikolojisinin bozulduğunu anlattı: 

"Rektör sayın Uluçam, her şeyi bırakmış yeni yerleşim biriminin peşine düşmüş. Baraj karşılığında bu konutlar rüşvet olmamalı diyoruz. Biz de Hasankeyf'teki birçok tarihi eserin ortaya çıkarılmasından yanayız. Hasankeyf'in değeri bu kadar ucuz olmamalı. Mağaradaki yaşamı süslü evlere değişmeyiz. Bizler yıllardır tarihle iç içe olan Hasankeyfliler, şaşaalı evlerin peşinde değiliz. Ilısu barajı 50 yıldır psikolojimizi bozdu. 11 yıldır Hasankeyf Belediye Başkanlığı'nı görevini sürdürüyorum. Hep Hasankeyf'in yaşam mücadelesini dillendiriyoruz. Hizmet ve diğer çalışmalar ikinci planda kaldı. Hasankeyf'te daha kazılacak çok yer var. Rektörün görüşüne katılmıyoruz. Burası altı kazılacak bir yer değil, kültürel dokunun hâkim olduğu bir bölgedir. Kazı başkanının açıklamaları bizi rahatsız ediyor. Bu mağaralarımızı villa, konutlara değiştirmeyiz. Biz yerimizden son derece memnunuz. Biz yatırımlara karşı değiliz. Büyük şirketlerin dayattığı devasa projelere karşıyız. Tarih ve kültürü yok edecek projeleri istemiyoruz. Günümüzde çevre dostu projeleri de hayata geçirmek zor değil. GAP bölgesinin kalbi Hasankeyf'tir."

Ne zaman su tutar?
Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, İslam ve Hıristiyanlık âleminin önemli merkezlerinden biri olan bölgenin sekiz yılda yüzde 20'lik bölümünde kazı çalışması yaptıklarını söyledi.
Bölgede arkeoloji kazıları bitmeden su tutma çalışmasına başlanamayacağını vurgulayan Rektör Uluçam  "Bu iş 15-20 yıl sürebilir. Kültür varlıkları tescil edilmeden Hasankeyf sular altında bırakılamaz. Her şeyden önce kültür varlıklarını korumak için Hasankeyfteyim. Dünya kültür mirasını korumak zorundayız. Hasankeyfi sular altında koruyarak da yaşatabiliriz. Birçok proje gündemde. Benim gönlümden geçen Hasankeyfin sular altında kalmamasıdır. Fakat baraj yapılsa da bu devlet politikasıdır" dedi.
Radikal/Arif Aslan


Geri Dön