TOKİ Çeşme projesinde binalar 4 katlı olacak!
TOKİ tarafından Çeşme'de yapılması planlanan toplu konut projesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Erdoğan Bayraktar'ın "Ancak iki katlı villalar yapılabilir" sözlerine rağmen, TOKİ planlarının 4 katlı binalara olanak tanıması tepki çekti..
Dar gelirli vatandaşlar için Çeşme'de toplu konut projesi geliştiren TOKİ, hazırladığı planları yaklaşık iki ay önce tamamlayarak ilçeye gönderdi. Mevcut imar planları doğrultusunda, maksimum iki katlı konutların yer aldığı Reisdere bölgesinde, 4 katlı konutlar oluşturmayı planlayan TOKİ'ye Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu başta olmak üzere CHP'liler ve sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Mevcut imar durumuna göre 5 kat yoğunluk artışı öngören TOKİ planları Haziran ayında askıya çıktı.
MEVCUTTAN 5 KAT FAZLA
TOKİ'nin hazırladığı planlara göre, 43 hektarlık alanda 400 bina ve bin 584 daire inşaa edilecek. Yapılması düşünülen binaların yaklaşık bin 400 tanesi 4 katlı olarak tasarlanacak. Geri kalanlar ise 3, 2 ve tek katlı olarak yapılacak. Askı süreci tamamlanan TOKİ planlarına göre, bölgedeki inşaat yoğunluğu, mevcut planlardan 5 kat fazla olacak şekilde düzenlendi ve yüzde 25'ten, yüzde 120'ye çıkartıldı. Reisdere Bölgesi'ndeki nüfus artışı düşünülerek, bölgede bir ilköğretim okulu bir de lise öngörüldü.
Bunun yanı sıra 5 bin kişilik spor kompleksi ile 2 adet cami yapılması kararlaştırıldı. Proje alanındaki nüfusun ise yaklaşık 13 bin kişiden oluşacağı belirtildi. Bölgede ayrıca sosyo-kültürel tesis, kreş, sağlık tesisi, park, resmi kurum alanları, pazar alanı, teknik altyapı alanı da yer alacak. Parklar dışında herhangi bir yeşil alan düzenlemesi yapılmayacak.
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Reisdere mahallesine yapılmak istenen TOKİ konutlarının, Çeşme'ye kalıcı yaralar açacağını söyledi. Tütüncüoğlu "Çeşme için bu kadar önemli olan ve ilçenin kaderini belirleyecek bir konuda, TOKİ'nin 4 katlı konut yapmasına onay veren Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın durumdan hala daha haberdar olmaması üzüntü vericidir" dedi.
KENTİN KADERİ
Başkan Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: "Uygulamaya ve bakanın aksi görüş bildirmesine rağmen kat limiti 2, bina yüksekliği 6.80 ve inşaat yoğunluğu yüzde 20 olan ilçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı planlarda 4 katlı, 12 metreyi geçkin yükseklikte yapı olanağı tanındı ve inşaat yoğunluğu 5 kat artırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Başbakan ile kentin 20 yıllık belediye başkanı 4 kata karşıyken ve aksi yönde görüş bildirmişken, bürokratlar bir kentin kaderiyle nasıl oynar."
Şehir Plancıları Odası savcılığa başvurdu
İlçede tartışma yaratan TOKİ planları için askı süreci tamamlandı. Başkan Tütüncüoğlu gibi plana itiraz eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi projenin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açma kararı aldı. Oda Başkanı Nehir Yüksel, bölgenin 4 katlı binalar ile yapılaşmaya açılmasının, bilimsel ve teknik altyapıdan uzak olduğunu savundu. Dava dilekçesinde, "Bölgenin "Kentsel Gelişme Alanı" olarak belirlenmesi ve emsal yapılaşma değerleri İmar Kanunu'na aykırı. Düşünülen projenin bilimsel dayanağı yok.
Planlama alanına ilişkin nüfus hesapları yapılmamış" denildi.
NELERE İTİRAZ ETTİLER?
• Turizm alanlarının, Gelişme Alanı olarak belirlenmesi, İzmir Çevre Düzeni Revizyon Planı'ndaki bütünlüğünü bozuyor.
• Birim konut alanları ve hane büyüklükleri, orta gelir grubu için belirlenmiş toplu konut anlayışından uzak.
• İmar planlannın yapım aşamasında, kentlerin yaşamasında vazgeçilmez olan unsurlar dikkate alınmamış 'su' varlığı gibi hayati bir öneme sahip materyal tamamen göz ardı edilmiş.
• TOKİ Başkanlığının Reisdere Nazım ve Uygulama İmar Planlarında öngörülen nüfusun ihtiyaç duyacağı su miktarının karşılanması mümkün değil.
• Bu yapılaşma koşulları bölge için emsal teşkil edici ve yapılaşma baskısı yaratacak nitelikte.
• Olası bir deprem sırasında büyük riskler taşıyabilecek olan alanda mevcut yapılaşmalar irdelenmeden ısrarla yeni alanlar yapılaşmaya açılması doğru değil.
Can Özlü/Habertürk Gazetesi Egeli Eki