04 / 05 / 2024

Yeni Gemlik'te binalar beş katlı olacak!

Yeni Gemlik'te binalar beş katlı olacak!

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, yeni yapılacak Gemlik için üzerinde çalıştıkları projeyi anlattı. İlk kazmanın Haziran ayında vurulacağı Gemlik'te binalar beş katlı olacak. 



24 Aralık Pazar günü yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Geçici 25. maddesiyle Bursa'nın Gemlik ilçesinin sağlam zeminli üst kesimlere taşınmasının önü açıldı. Yapılan yeni düzenlemeye göre merkezde 1999 depreminden önce yapılan çok katlı ve çürük binalar yıkılacak.

 

Yeni Gemlik te binalar beş katlı olacak!

 

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz yeni Gemlik için hazırladıkları projeyi Hürriyet Gazetesi'nden İdris Emen'e anlattı. 

 

Yeni Gemlik te binalar beş katlı olacak!

 

İlk projeye 17 bin başvuru

Gemlik şehir merkezindeki riskli bölgede 10 bin konutun yer aldığını ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Yılmaz, "Yaklaşık 50 bin kişi bu bölgede oturuyor. Cihatlı mahallesinde 1400 konutluk bir proje başlattık. 1000 tanesinin inşaatı bitmek üzere. Nisanda yerleşim başlayacak. Cihatlı konut projesine şu ana kadar 17 bin kişi başvurdu. Kaldı ki orası 4 kilometre şehrin doğusunda. Yeni yapılması planlanan Gemlik’e göre merkeze uzak bir yer” dedi. Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak yeni Gemlik’te ise 8 bin konut olacağını söyleyen Yılmaz projeyi şöyle anlattı: “Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmında yeni Gemlik inşa edilecek. Burası zeytinlik alan değil. Burası çalılık ve kayalık bir bölge. Konutlar bittikçe hali hazırda Gemlik merkezde riskli binalarda oturan vatandaşlara teklifte bulunulacak. Daha sonra takas yapılacak. Takasta vatandaşın cebinden ufak bir fark çıkacak. Yeni yapılacak Gemlik’te 8 bin konut yer alacak. Bu alanda üç cami, üç sağlık ocağı, üç okul bulunuyor. Yeni Gemlik’te binalar beş kat olacak. Yatay mimari tercih edildi. Yeni Gemlik için ilk kazmayı Haziran 2018’de vurmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 


Kamusal alan olacak

Yılmaz, taşınması düşünülen binaların çoğunu 1999 depreminden önce yapılar olduğunu belitti. Sağlam binaların yıklmayacağını ifade eden Yılmaz, "Onlar burada kalacak. Gemlik’in tamamı taşınacak diye bir şey yok. Biz sağlam binaları burada bırakacağız. Hayat burada devam edecek. Şehir merkezinde imar yasaklanmıyor" dedi.


Gemlik'te yıkılacak binalatın yerine donatı alanları yapılacak.Yıkılan binaların arazileri belediyenin eline geçecek. Araziler kamusal alan olacak. Burada spor alanları, yürüyüş alanları ve yeşil alanlar yapılacak

 

Yeni Gemlik te binalar beş katlı olacak!


Yerinde dönüşüm imkansız

Başkan Yılmaz yerinde dönüşümün neden imkansız olduğunu da anlattı. Gemlik'te kat yüksekliğinden dolayı yerinde dönüşümün yapılamayacağını belirten Yılmaz, "Gemlik’te kat yüksekliği depremden sonra üç kata düştü. Ancak buradaki binaların yüzde 95’i beş katlı. Hatta sekiz katlı, 11 katlı olan binalar var. Dolayısıyla sekiz katlı binayı yıkıp yerinde dönüşüm yapıldığı zaman en fazla üç katlı binalar yapılabilir. Bu durumda mülkiyet ve paylaşım sorunu ortaya çıkmış olacak. Kime ne vereceksiniz? İstanbul’da üç katlı bina yıkılıp yerine sekiz katlı bina yapılıyor. Ama burada aynısı yapılamaz." şeklinde bilgi verdi.


Geri Dön