27 / 11 / 2024

Toki Evleri dar gelirliye yaramıyor!

Toki Evleri dar gelirliye yaramıyor!

TÜSİAD' ın hazırlattığı Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri Raporu' nda, 11 yıldır sürdürülen gayrimenkul sisteminin, eşitsizliği azaltmadığı, aksine artırdığı ifade edildi. TOKİ' lerin, dar gelirliye yaramadığı kaydedildi




TÜSlAD'ın hazırlattığı Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri raporuna göre, 11 yıldır sürdürülen gayrimenkul edinin sisteminin beklendiği gibi toplumda eşitsizliği azaltmadığı, aksine artırdığı ifade edildi  Türk Sanayici vc İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sosyal Politikalar Komisyonu'nun faaliyetleri çerçevesinde. "Türkiye'de Bireysel Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri: Fonksiyonel Gelir Kaynakları ve Bölgesel Eşitsizlikler" raporu dün bir basın toplantısıyla kamuoyuna sunuldu. 


Raporda; 2002-2007 arasında gelir dağılımı eşitsizliğinde azalma eğilimi söz konusuyken. 2007-2011 döneminde eşitsizlik ölçülerinde kayda değer bir gelişme gözlenmediği tespiti yer aldı. 


Raporda, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde Meksika ve Şili'den sonra gelir dağılımının en bozuk olduğu üçüncü ülke konumunda bulunduğu bilgisine yer verildi. 


TASARRUF, BORÇ OLDU


 Raporda, faizlerin cazip olmaması nedeniyle hanehalklarmm tasarruflarını gayrimenkule yönlendirdiğine dikkat çekildi. 


Raporun sonuç kısmındaki "gayrimenkul edinim sistemi ve gelir dağılımı" başlıklı bölümünde, haberimize konu olan. şu tespitlere yer verildi: "Gayrimenkul varlık edinim sisteminde eşitsizlik yaratan neden, ülkemizdeki gayrimenkul arzının niteliği ve kurumsal yapısıdır. Ülkemizdeki gayrimenkul piyasası kamu eliyle idare edilen  TOKİ  kurumunun inisiyatifi ile yönlendirilen bir piyasadır. özellikle tüketici açısından kolay erişilebilir hale gelen konut kredileri konut talebini artırırken, hanehalklarının daha önceden bankacılık sisteminde mevduat olarak tuttukları tasarruflar, bankaların alacağı (kredi) haline dönüştürülmüştür. 


ZENGİNLER GAYRİMENKUL ALDI 


Dahası faiz açısından mevduatın artık cazip bir seçenek olmaması, hane halklarının tasarruflarını gayrimenkule yönlendirmelerine neden olmuştur. Bu sistemde daha yüksek gelirleri ile tasarrufları olanlar daha fazla gayrimenkul edinir hale gelmiştir. Bu eğilim, araştırmalarımızın sonucunda tüm bölgelerde görülmüştür. Bu sebeple, çalışmamızda 11 yıldır ülkemizde sürdürdüğümüz gayrimenkul edinim sistemimizin, aslında beklendiği gibi eşitsizliği azaltıcı yönde bir etki yaratmadığı, aksine artırdığı sonucuna erişilmiştir." TOKİ, DAR GELİRLİYE YARAMIYOR Türkiye'deki gayrimenkul edinim sisteminin iki temci unsurunun, banka kredileri ve TOKİ kapsamında yürütülen yüksek gelir gruplarına yönelik projeler olduğunun kaydediliği raporda, ayrıca sisteme yönelik "Bıı sistem uyarınca krediye erişimin de gelir düzeyi ile ilişkili olduğu düşünüldüğünde, düşük gelir gruplarının bu sistem üzerinden gayrimenkul edinimlerinin mümkün olmadığı anlaşılabilir. 

Oysa bu gelirler TOKl'ııin düşük gelirliler için üretilen konutların finansmanı ve kredilendirilmelerinde kullanılmış olsaydı gayrimenkul varlıkların dağılımı ve gelirlerindeki eşitsizliğin boyutu bıı boyutta olmazdı" görüşüne yer verildi. 


Aydınlık Gazetesi 


Geri Dön