TOKİ evlerine 'gömme dolap' teklifi!
Çankaya Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünde öğrenim gören bir grup öğrenci TOKİ ile ilgili müşteri memnuyeti raporu hazırladı
Çankaya Üniversitesi (ÇÜ) İç Mimarlık Bölümünde öğrenim gören bir grup öğrenci, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Ankara'da, alt gelir ve yoksul grubuna yönelik yaptığı konutlara ilişkin "müşteri memnuniyeti" raporu hazırladı.
Öğrenciler, TOKİ alıcılarının, kapı önüne çıkarılan ayakkabılar ile fazla yatak, yorganı koyacak yer olmaması sorunlarının çözümü için "gömme dolap" yapılmasını önerdi. Öğrenciler ayrıca, müşterilerin tercihine göre, "sedirli-geleneksel, modern, minimal ve klasik konut tasarımları önerilerinde bulundu.
TOKİ'den verilen bilgiye göre, ÇÜ İç Mimarlık Bölümünde okuyan ve "İç Mimarlıkta Kullanıcı İhtiyacı ve Memnuniyeti" dersi alan öğrenciler, ödev çerçevesinde TOKİ tarafından Ankara-Mamak'ta yapımı tamamlanan Yatıkmusluk konutları ile Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yapılan konutları rapor konusu olarak ele aldı. Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi ile konut sahibi olan 50 ve Mamak-Yatıkmusluk'ta yaşayan 54 hane halkı üzerinde "müşteri memnuniyeti" anketi yapan öğrenciler, müşterilerin dile getirdiği sorunların, maliyeti fazla artırmadan, modern konut mimarisi çerçevesinde çözümüne yönelik bir rapor hazırladı. Öğrenciler, önerilerine de yer verdikleri raporu, ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kandiller, İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Elker'in de yer aldığı toplantıda, TOKİ Başkan Yardımcısı Ayşe Çalkan ve diğer TOKİ yetkililerine sundu. Raporda, maliyeti yükseltmeden, renk seçiminden aydınlatmaya, koltuk-kanepeden mutfak tasarımına, balkondan ayakkabılığa kadar alınacak küçük önlemlerle, yaşam kalitesini artıracak yeni mekanlar ortaya koymanın mümkün olduğu belirtildi.
GECEKONDUDAN GEÇİŞ İÇİN İÇ MİMARİDE 4 ALTERNATİFLİ ÖNERİ
Öğrenciler tarafından yürütülen çalışma hakkında bilgi veren İç Mimarlıkta Kullanıcı İhtiyacı ve Memnuniyeti dersi sorumlusu ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ezgi Kahraman, benzer bir çalışmayı geçen yıl Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi için yaptıklarını dile getirerek, Türkiye'de dar gelirlilere yönelik mimari çözümlemelerin çok sınırlı olduğunu söyledi. Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi kapsamında ev sahibi olan 50 aile ve Mamak-Yatıkmusluk'ta yaşayan 54 hane halkı üzerinde yaptıkları incelemeyi birleştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Kahraman, şöyle devam etti:
"Çalışmalarımızı; modern tasarım, sedirli tasarım, minimal tasarım ve klasik tasarım olmak üzere 4 ana başlık altında topladık. Modern tasarımda; salon için oturma ünitelerinde, aydınlatma ünitelerinde ve vitrinde daha modern çizgiler ortaya kondu. Vitrin yerine duvara monte edilmiş raflar düşünüldü. Sedirli tasarımda, Türk kültürü ile geleneksel çizgiler ön plana çıkarıldı. Minimalist tasarımda konut sakininin iç mekana dair ihtiyaç, talep ve beklentileri asgari düzeyde karşılanmaya çalışıldı. Klasik tasarımda ise oyma ve kakmaların bulunduğu, varaklı ve daha oryantal çizgilerin bulunduğu tasarımlar önerildi. TOKİ tarafından, özellikle gecekondu ve kentsel dönüşüm projelerinde söz konusu önerilerin uygulamaya konulması, geçiş süreci yaşayan insanların rahat etmesini sağlayacaktır."
GÖMME DOLAPLARLA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON
Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konutlarda yapılan araştırmada, konut sakinlerinin konutun hem içini hem de dışını kullandığını gördüklerine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Kahraman, şu bilgiyi verdi:
"Örneğin, konutlarda oturanlar evin içine toz toprak girmesin diye ayakkabıları dışarıda bırakıyor. TOKİ, konut içine gömme dolaplar yaparak bu durumu ortadan kaldırabilir. Yine konut sakinleri, misafirleri için ayırdıkları yataklarını kaldırabilecekleri bir yüklüğe ihtiyaç duyuyor. Gömme dolaba burada da ihtiyaç var. Salonları daraltan vitrinlerin ortadan kaldırılması için de gömme dolap yapılabilir. Ayrıca insanlar yün ve halı yıkayabilecekleri, ekmek, yufka pişirebilecekleri yerler ile alaturka tuvalet istiyor. TOKİ;nin bu talepleri dikkate alarak konut tasarımı yapmasıyla, küçük evler bile geniş mekanlarmış gibi kullanım imkanlarına kavuşacak." Öğrencilerin iç mimariyle ilgili önerilerini değerlendiren TOKİ Başkan Yardımcısı Ayşe Çalkan da, TOKİ'nin öncelikli amacının dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak olduğunu, vatandaşın alım gücünü aşmaması için konut fiyatlarını olabildiğince aşağıya çekmeye çalıştıklarını söyledi. Çalkan, "Kaliteden ve sağlamlıktan taviz vermeden en az maliyetle konut üretmeye çalışıyoruz. TOKİ olarak, müşteri memnuniyeti esasına dayalı olarak konutlarımızda günün şartlarına uygun yenilikler yapıyoruz. Öğrencilerimizden gelen bu önerileri de dikkate alarak yeni projelerde uygulamaya çalışacağız" dedi.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
TOKİ evlerine 'gömme dolap' teklifi
Çankaya Üniversitesi'nde öğrenim gören bir grup iç mimarlık öğrencisi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Ankara-Mamak'ta yapımı tamamlanan konutlarda incelemelerde bulundu.
Öğrenciler, dışarıda ayakkabı bırakılmaması, ev içinin de en yüksek verimde kullanılması için gömme dolap önerdi. Yatıkmusluk bölgesindeki konutlar hakkında bir rapor hazırlayan öğrenciler 4 ana başlık üzerinde yoğunlaştı. Öğrenciler; maliyeti yükseltmeden alınacak küçük önlemlerle, yaşam kalitesini artıracak yeni mekânlar otaya konulabileceği sonucuna vardı. Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ezgi Kahraman, şunları aktardı: "Konut sakinleri konutun hem içini hem de dışını kullanıyorlar. Örneğin, evin içine toz toprak girmesin diye ayakkabılar dışarıda bırakılıyor. TOKİ, konut içine gömme dolaplar yaparak bu durumu ortadan kaldırabilir. Yine konut sakinleri misafirleri için ayırdıkları yataklarını kaldırabilecekleri bir yüklüğe ihtiyaç duyuyor. Gömme dolaba burada da ihtiyaç var. Salonları daraltan vitrinlerin ortadan kaldırılması için de gömme dolap yapılabilir. Ayrıca yün ve halı yıkayabilecekleri, ekmek, yufka pişirebilecekleri yerler ile alaturka tuvalet isteniyor."
Zaman/Hasan Bozkurt