02 / 05 / 2024

TOKİ Güneydoğu'da yöresel mimariye uygun konut yapacak!

TOKİ Güneydoğu'da yöresel mimariye uygun konut yapacak!

TOKİ, Diyarbakır, Mardin ve Hasankeyf'te tarihi mimariye uygun projeler yapacak



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Güneydoğu'daki üç tarihi kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak. İdare, Mardin'de, Mardin taşı kullanarak yöresel mimariye uygun 1440 konut yapacak. Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu Köylüleri için 48 konut inşa edilecek. TOKİ'den verilen bilgiye göre, şimdiye kadar tarihi taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılması projesi kapsamında 234 projeye 18 milyon lira kredi desteği sağlayan idare, Güneydoğu'nun üç tarihi şehrinde üç ayrı proje başlattı. Diyarbakır Suriçi, Mardin Evleri ve Hasankeyf projeleri ile tarihi kentler, mimari yapısına uygun olarak yenilenmiş olacak.
Verilen bilgiye göre, tarihi Mardin evlerinin kaçak ve sağlıksız yapılardan kurtarılarak turizme kazandırılması amacıyla Mardin Valiliği'nin görüşleri doğrultusunda `Mardin Evleri Projesi' başlatıldı.  TOKİ  tarafından yürütülen çalışma kapsamında, şehir halkının yaşam biçimi ve alışkanlıkları göz önüne alınarak konut tipleri tasarlandı. TOKİ'nin inşa edeceği 1440 Mardin Evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak.

860 bina yıkılıyor
TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarafından imzalanan `Mardin Kentsel Yenileme ve Restorasyon Projesi' kapsamında 4 bin 760 yapı üzerinde yapılan inceleme sonucunda 570 binanın tamamen, 860 binanın ise bir bölümünün yıkılmasına karar verildi. Tarihi kentlerin yenilenmesi kapsamında TOKİ tarafından Diyarbakır Suriçi Kentsel Yenileme Projesi uygulanacak. Tarihi surların içindeki gecekonduların tamamı yıkılarak, yerlerine turizm mekânları yapılacak.

Yeni Hasankeyf kurulacak
Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olmasından dolayı evlerini kaybedecek vatandaşlar için de TOKİ tarafından yöresel mimariye uygun evler yapılacak. Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak tüm yerleşim alanları aşama aşama taşınacak. Ilısu Barajı'nda su tutulması programına göre Hasankeyf ilçesinin taşınması çalışmalarını yürütecek olan TOKİ, yeni Hasankeyf için 596 konut inşa edecek.
Hasankeyfliler, üzerinde çalışılan yedi ayrı konut tipi arasından birini seçerek, mevcut evlerini peşinata sayarak, beş yılı ödemesiz, 20 yıl vade farksız taksitlerle yeni ev alabilecek. TOKİ, 596 konutun yanı sıra  tüm kamu binalarını da inşa edecek. Müstakil ve çok katlı olarak yapılacak binaların inşaatına 2010'da başlanacak. Ilısu Köylüleri tarafından belirlenen tipte 48 konutun yapımını sürdüren TOKİ, konutlarla birlikte köy konağı, okul, sağlık ocağı, lojman ve camiyi Mayıs 2010'da teslim edecek.
Radikal

İlgili haber:

TOKİ yöresel mimariye uygun 1440 konut yapacak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ, yöresel mimariye uygun evler yapacak 
 
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Güneydoğu'daki 3 tarihî kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak. İdare, Mardin'de, Mardin taşı kullanarak yöresel mimariye uygun 1.440 konut yapacak.
 
Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu köylüleri için 48 konut inşa edilecek. Diyarbakır Suriçi, Mardin Evleri ve Hasankeyf projeleri ile tarihî kentler, mimari yapısına uygun olarak yenilenmiş olacak.

TOKİ tarafından yürütülen çalışma kapsamında şehir halkının yaşam biçimi ve alışkanlıkları göz önüne alınarak konut tipleri tasarlandı. TOKİ'nin inşa edeceği 1.440 Mardin evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak. Mardin'de toplam 4 bin 760 yapı üzerinde yapılan inceleme sonucunda 570 binanın tamamen, 860 binanın ise bir bölümünün yıkılmasına karar verildi. Bu bölge için Mardin mimarisine uygun tasarlanan 1.440 konutun ihalesi 14 Ocak 2010'da yapılacak. Tarihî kentlerin yenilenmesi kapsamında Diyarbakır'da ise Suriçi Kentsel Yenileme Projesi uygulanacak. Tarihî surların içindeki gecekondular yıkılarak, yerlerine turizm mekanları yapılacak. Sur bölgesi, Diyarbakır'ın tarihî dokusuna uygun bazalt taşlardan butik otel, kafeterya, lokanta gibi turizm mekanlarına kavuşacak. Bölgeden taşınması gereken 1.276 hak sahibi, isterlerse mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların bedelini nakit alabilecek, isterlerse TOKİ'nin Çölgüzeli mevkiindeki yaptıracağı konutlardan edinebilecek.

Batman'ın tarihî Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olmasından dolayı evlerini kaybedecek vatandaşlar için de TOKİ yöresel mimariye uygun evler yapacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut inşa edilecek. Hasankeyfliler, 7 ayrı konut tipi arasından birini seçecek.
Zaman

Mardin, Hasankeyf ve Suriçi'ne TOKİ eli değecek
    
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Güneydoğu'daki 3 tarihi kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak. İdare, Mardin'de, Mardin taşı kullanarak yöresel mimariye uygun bin 440 konut yapacak. Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu Köylüleri için 48 konut inşa edilecek TOKİ'den verilen bilgiye göre, şimdiye kadar tarihi taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılması projesi kapsamında 234 projeye 18 milyon lira kredi desteği sağlayan idare, Güneydoğu'nun üç tarihi şehrinde üç ayrı proje başlattı. Diyarbakır Suriçi, Mardin Evleri ve Hasankeyf projeleri ile tarihi kentler, mimari yapısına uygun olarak yenilenmiş olacak.
Sabah

TOKİ'den 3 kentte tarihi mimariye uygun konut 

Mardin'de Mardin taşı kullanarak bin 440 konut yapacak olan TOKİ, Hasankeyf'te ve Diyarbakır'ın tarihi Suriçi semtinde de yöresel mimariye uyacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Güneydoğu'daki 3 tarihi kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak. İdare, Mardin'de yöresel mimariye uygun bin 440 konut yapacak. Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu Köylüleri için 48 konut inşa edilecek. Verilen bilgiye göre, tarihi Mardin evlerinin kaçak ve sağlıksız  yapılardan kurtarılarak turizme kazandırılması amacıyla Mardin Valiliği'nin görüşleri doğrultusunda `'Mardin Evleri Projesi'' başlatıldı. TOKİ tarafından yürütülen çalışma kapsamında, şehir halkının yaşam biçimi ve alışkanlıkları göz önüne alınarak konut tipleri tasarlandı. TOKİ'nin inşa edeceği bin 440 Mardin Evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak.

SURİÇİ TEMİZLENECEK

Tarihi kentlerin yenilenmesi kapsamında TOKİ tarafından Diyarbakır Suriçi Kentsel Yenileme Projesi uygulanacak. Bu çerçevede bu yıl 14 Ekim'de Ankara'da, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ortak bir protokol imzalamıştı. Protokol kapsamında, bölgeden taşınması gereken bin 276 hak sahibi, isterlerse mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların bedelini nakit olarak alabilecek, isterlerse TOKİ'nin Çölgüzeli mevkindeki yaptıracağı konutlardan edinebilecek.

Ilısu köylülerine evleri mayısta teslim edilecek

TOKİ, yeni Hasankeyf için 596 konut inşa edecek. Konutların inşaatına 2010 yılında başlanacak. Ilısu Köyü'nün taşınması için inşaat çalışmalarına başlayan ve yüzde 50 seviyelerine kadar getiren TOKİ, köylüler için yaptığı 48 konutu Mayıs 2010'da hak sahiplerine teslim edecek.
Star


Geri Dön