02 / 05 / 2024

TOKİ, hızlı ve ucuz konut üretmeli!

TOKİ, hızlı ve ucuz konut üretmeli!

Türkiye Gazetesi köşe yazarlarından Fuat Uğur, bugünkü köşesinde "Türkiye'deki konut kira artışı vatandaşı mağdur etti" başlığıyla konut fiyatlarının yükselişini eleştirdi. 



Türkiye Gazetesi köşe yazarlarından Fuat Uğur, bugünkü köşesinde "Türkiye'deki konut kira artışı vatandaşı mağdur etti" başlığıyla konut fiyatlarının yükselişini eleştirdi. İşte Fuat Uğur'un o yazısı...

Türkiye'deki konut kira artışı vatandaşı mağdur etti. Geçen sene 1 milyon 492 bin konut satılmış. Kredi ile satışlar geçen seneye göre yüzde 48,6 oranında azalarak, ağırlıklı nakit ödeme ile gerçekleşmiş.

"“Millette para var abi” diyebilirsiniz ama orta alt gelirli grupların ev satın alma ihtimalleri giderek düştü. Türkiye’de kirada oturanların oranı yüzde 7 civarında artmış. Covid-19 sürecinde konut yapılamaması ve konut sayısının artmaması, inşaat maliyetlerinin aşırı artmasına, hem  kirada oturanların hem de konut fiyatlarının sayısını artırdı" ifadelerini kullanan Fuat Uğur, "Yüksek gelir grupları, ortaya çıkan ranttan istifade ederek yeniden yatırımlarını kıymetlenen konuta yatırmaya başladı. Bu sebeple 93 yaşındaki dede kira artışını kabul etmeyen kiracısının kapısını baltayla kırabiliyor.

Diğer traftan ev sahipleri de sattıkları evlerinin fiyatlarını döviz artmasa da sebepsiz yere artırıyorlar. Çünkü konutta talep patlaması yaşanıyor." değerlendirmesini yaptı. 

TOKİ, hızlı ve ucuz konut üretmeli!

YENİ YAPILAN KONUTLAR

Konut maliyet endeksine göre 2022'de inşa edilecek maliyet hesaplamaları tartışmaya yol açtı.

Mesela lüks inşaatlar için maliyet metrekare başına 4025 lira olarak belirlenmiş. Yani 100 metrekare inşaat 402 bin 500 TL. Buna en abartılı şekilde 500 bin TL arsa bedelini eklermiş olursak fiyat 902 bin 500 TL oluyor. O zaman diyor halk, neden bu tür lüks evler 3,5-4 milyon TL'ye satılıyor?

Diyelim ki binaların konumu, semti, sosyal donatı alanları da eklendiği zaman en fazla 1 milyon 800 bin TL olsun ama bu uçuk fiyatlar neyin nesi?

Maliyet endeksine göre birinci sınıf inşaatlarda 100 metrekare ev 266 bin TL'ye mal oluyor arsa payı haricinde.

TOKİ, hızlı ve ucuz konut üretmeli!

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Devletin geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu işe yeniden el atması gerekiyor. Öyle anlaşılıyor ki TOKİ’nin hızlı ve ucuz konut üretimine yeniden geçmesi gerekiyor. Artış gösteren nüfus ve talebin karşılanması, kiraların dengelenmesi ancak bu yol ile mümkün. Aynı zamanda bu sosyal devletin gereklerinin yerine getirilmesi anlamına geliyor.

Türkiye’yi bu özelliği diğer ülkelerden ayırıyor. Yoksa Covid-19 döneminde yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da ev fiyatları yüzde 200’lere varan artışlar gösterdi. Zaten Almanya ve Hollanda’da ev almak için ev bile yok.

TOKİ 3 ildeki 49 arsayı satışa sunuyor!


Geri Dön