Toki

TOKİ KOBİ'ler için modern sanayi siteleri inşa edecek!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, KOBİ’lerin tek çatı altında toplanacağını açıkladı. Kayseri’de mobilya esnafı bir araya gelirken, Bursa’da 2 bin 988 işletme toplam 1 milyar TL’lik yatırımla aynı çatı altında buluşuyor.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) tek çatı altında toplanıyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), hem esnaf hem de sanayicilerin alt yapısını geliştirerek işletmeleri bir araya topluyor. ‘Anadolu Kaplanı’ olmaya aday onbinlerce KOBİ için modern altyapısı olan yeni sanayi siteleri yapılacak. İlk adım Kayseri’de mobilyacılar sitesi için atılırken, Bursa’da da 2 bin 988 işletme aynı çatı altında toplanıyor. Sadece Bursa projesi için 1 milyar liralık yatırım yapılacak. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, şehirleri planlarken sanayi tesisleriyle ilgili yeni modeller üzerinde durduklarını belirterek yeni şehirler kurarken planlı şekilde küçük ve orta ölçekli esnafın modern ticaret alanlarında iş yapmaları için yeni sanayi siteleri planladıklarını açıkladı. Turan, bu konuda daha önce Kayseri’de mobilyacılar sitesini yaptıklarını Bursa’da da buna yönelik çalışma sürdürdüklerini ifade ederek, Anadolu sanayisine örnek teşkil edecek uygulama yürüttüklerini söyledi. Küçük esnaf ve sanatkarların şehir içindeki iş yerlerinden modern ticaret alanına taşınması amacıyla projeler yürüttüklerini belirten Turan, Kayseri-Kocasinan’da 688 işyerinden oluşan projeyi bitirme aşamasında olduklarını bildirdi.


Kayseri Mobilyacılar Sitesi ikinci etabında 228 işyeri bulunduğu dile getiren Turan, uygulamanın tamamlandığı zaman Kayseri’nin can damarlarından birisi olan mobilya sektörünün daha modern şartlarda üretim yapacağını bunun da ülke ekonomisine ve KOBİ’lere ciddi destek sağlayacağını söyledi.


BİRLEŞMEYE 1 MİLYAR TL YATIRIM


TOKİ olarak Türkiye’nin birçok yerinde modern sanayi siteleri kurarak, KOBİ’lere destek olduklarını aktaran Başkan Turan, Bursa Kestel Sanayi Sitesi’nin, sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine sahip olacağını vurguladı. Turan, projede 35 ticari birime de yer verileceğini ifade ederek “Yaklaşık 2 milyon metrekare alana kurulacak Bursa Kestel Büyük Sanayi Sitesi’nde 2 bin 988 iş yeri inşa ediyoruz. İhalesi daha önce tamamlanan yol, köprü, dere ıslahı, arıtma tesisi, kanalizasyon, telekomünikasyon, fiber optik kablo, elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarını içeren 126 milyon liralık altyapı çalışmaların temelini attık ve inşaatı sürüyor. Burada 19 farklı sektörde faaliyet gösteren 2 bin 988 işletmeyi aynı çatı altında toplayacağız. Proje için 4-5 yıl içinde 1 milyar liralık yatırım yapılacak. Ayrıca, sanayi sitesinde çalışacak işçiler için 10-15 bin konutluk bir çalışmayı da hayata geçirdik” dedi.


TİCARİ BİRİME SOSYAL DONATI


Bursa’da kurulacak sanayi sitesi sosyal donatıları ve esnafın ihtiyaçlarına cevap verecek yapısıyla büyük bir yerleşke niteliğine sahip olacak. Projede sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik 35 ticari birimin yanında cami ve diğer sosyal donatılara da yer verilecek.

 

Star/ Ercan Baysal




Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı...


KOBİ'leri sevindirecek yeni teminat sistemi yolda. KOBİ'ler artık kredi çekerken taşınırını teminat gösterebilecek. Bu kapsamda yeni bir sicil sistemi oluşturulacak. Bununla ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde tamamlanarak Eylül ayına kadar Meclise sunulacak.


Türkiye'de sayıları yaklaşık 3 milyon olan KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırmak ve “teminat" sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalışma son aşamaya geldi.


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,“taşınır teminat sistemi"ne dönük hazırladıkları kanun taslağını Eylül ayına kadar Meclise sunacaklarını belirterek, yeni düzenleme ile KOBİ'lerin artık kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildirdi.

Şimşek, KOBİ'lerin Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturduğunu, bunların finansmana kolay erişimine büyük önem verdiklerini vurguladı.


KOBİ'lerin finansman sağlama amacıyla kullandıkları krediler için bankaların teminat istediğini ancak esnafın teminat imkanlarının kısıtlı bulunduğunu ifade eden Şimşek, bunun da finansmana ulaşma noktasında sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 25'ini gayrimenkul gibi taşınmazlardan, yüzde 75'inin de alacakları, stoktaki malları, makine ve teçhizat, fikri mülkiyet hakları gibi taşınır varlıklardan oluştuğuna dikkati çeken Şimşek, tüm dünyada olduğu gibi Tükiye'de de bankacılık ve finans kesiminin taşınırların rehin ya da teminat olarak kullanılmasını riskli bulduğunu kaydetti.

Bu nedenle bankaların taşınır teminat üzerinden kredi vermede çekimser davrandığını anlatan Şimşek, Dünya Bankasının her yıl yayımladığı iş kolaylığı endeksinde Türkiye'nin sıralamasının kötü olduğunu, finansmana erişim açısından 189 ülke içinde 79'uncu sırada yer aldığını belirtti.


Bunun üzerine Dünya Bankasına bir rapor hazırlattıklarını ve bu raporda Türkiye'deki KOBİ'lerin krediye erişiminin röntgenin çekildiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:


“Dünya Bankasının bu raporunda Türkiye'nin 3 konuda eksikliği bulunuyor. Eksikliklerden ilki rehne veya teminatlara ilişkin mevzuatın parçalı olması. İkincisi taşınır teminatın paraya çevrilebilmesinin sadece mahkeme yoluyla olması ve mahkeme yoluyla icranın doğal olarak uzun sürmesi. Dünya Bankası bu kapsamda mahkeme dışı icra yollarının geliştirilmesini öneriyor. Üçüncü olarak da kredi verilirken taşınır teminatların bankalar tarafından rehin alınması nedeniyle, şirketin üretim yaptığı makine ve teçhizata el konulabiliyor, bu da bu şirketin bundan sonra üretim yaparak borcunu ödemesine engel oluyor, ticari işletme rehni müesesesi buna imkan tanımakla birlikte diğer başka sıkıntıları nedeniyle bankalar tarafından çok tercih edilmiyor."


Taşınır sicil sistemi kurulacak

Bu sorunların giderilmesi amacıyla " taşınırların teminat olarak kullanılması ve taşınır sicil sistemi"ne ilişkin mevzuat çalışması yaptıklarını bildiren Şimşek, dünyada ABD başta olmak üzere bir çok ülkenin söz konusu sistemi uygulandığını, Çin'de bu sistemin uygulamaya girmesinden bu yana 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldığını kaydetti.


Sistemi uygulamak için model kanun olarak Birleşmiş Milletleri (BM) örnek aldıklarını ifade eden Şimşek, "Taşınır teminat sistemi ve bu sistem içinde oluşturulacak sicil sistemi için yeni bir kanun metni hazırlıyoruz. Bu kanun çerçevesinde yeni bir sicil sistemi oluşturulacak ve esnafımız ve KOBİ'ler taşınırlarını kredi başvurusu sırasında buraya kaydedecekler" dedi.

Bu sistem ile esnafın ve KOBİ'lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildiren Şimşek, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçilececeğini söyledi.


Şimşek, bankaların elektronik ortam üzerinden hizmet verecek bu sistem üzerinden bir KOBİ'nin mal varlığını ve ipotekli olup olmadığını çok rahat olarak görebileceğine işaret ederek, bu sistemi bir kamu kuruluşu üzerinden kurabilecekleri gibi özel kuruma da devredebileceklerini belirtti.


"Mahkeme dışı icra yollarına izin vereceğiz"


Söz konusu düzenleme çerçevesinde mahkeme dışı icra yollarına da izin vereceklerini vurgulayan Şimşek, KOBİ'lerin icraya düşen mallarının değerinin yüzde 40'a düştüğünü, mahkeme dışı icra yolunun açılmasıyla taşınırlar varlıkların değerinden satılabileceğini ve bu yolla esnafın zarar etmeyeceğini kaydetti.

Bu şekilde icralık bir malın satışının da hızlı ve etkin olacağını ve borcun çabuk kapatılabileceğini anlatan Şimşek, ayrıca sicil sistemi ile zilyetliğin devri olmaksızın taşınırların teminat olarak gösterilebileceğini bildirdi.


"Eylül ayına kadar Meclise sunacağız"


KOBİ'lerin artık bir çok varlığı rehin olarak gösterebileceğini ifade eden Şimşek, bunun da krediye erişimi kolaylaştıracağını söyledi.


Şimşek, "Yani rehin konulacak malı belirlemeniz lazım. Örneğin bir çiftçiyseniz ürettiğiniz buğday da teminat gösterilebilecek, çıktı olarak aldığınız ekmek de. Bankalar kabul ettiği sürece her şeyi rehin edebilecek" görüşüne yer verdi.

Hazine Müsteşarlığının çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlayarak konuya ilişkin kanun taslağını Eylül ayına kadar Meclise sunmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, bu şekilde KOBİ'lerin finansmana erişim sorununun önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.



AA