27 / 12 / 2024

Toki konutlarının yakınındaki heyelanın ardından bölgede çalışmalar başladı!

Toki konutlarının yakınındaki heyelanın ardından bölgede çalışmalar başladı!

Belediye ekipleri, Toki konutları yakınlarındaki heyelanın ardından bölgede iş makineleriyle teraslama çalışması yapıyor.F3 Blok'ta dairesi bulunan vatandaşlar, binanın tedbir amacıyla boşaltılması kararının ardından eşyalarını kiralanan evlere taşıyor.



Belediye ekipleri, 1. Etap Toki konutları yakınlarındaki heyelanın ardından bölgede iş makineleriyle teraslama çalışması yapıyor

- F3 Blok'ta dairesi bulunan vatandaşlar, binanın tedbir amacıyla boşaltılması kararının ardından eşyalarını Şarkışla Kaymakamlığınca kiralanan evlere taşıyor

- Kaymakam Gül: "AFAD, bize her türlü desteği verdi. Bu vatandaşları evlere yerleştireceğiz. Sorun çözülene kadar da kiraları ve buna benzer ihtiyaçları, AFAD'ın Kaymakamlığımıza aktaracağı kaynakla giderilecek"

                                                    

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 1. Etap  TOKİ  konutları yakınlarındaki heyelanın ardından bölgede toprak kaymasının devam etmesini önlemek amacıyla belediye ekiplerince iş makineleriyle teraslama çalışması yürütülüyor.


Şarkışla Belediyesi ekipleri, heyelanın meydana geldiği bölgeye iş makineleriyle dolgu malzemesi taşıyor. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin güvenlik amacıyla şerit çektiği bölgede, belediye ekiplerinin teraslama çalışmaları sürüyor.


Toprak kayması nedeniyle 16 daireli F3 Blok'un tedbir amacıyla boşaltılması kararının ardından, vatandaşların dairelerdeki eşyaları Şarkışla Kaymakamlığınca kiralanan evlere kamyonlarla taşınıyor. Eşya taşıma çalışmalarına Şarkışla Belediyesi ve İlçe Özel İdare Müdürlüğü araç desteği veriyor.


Bu arada, heyelanlı bölgedeki çatlakların toprakla doldurulduğu ve yağış sırasında suyun zemine inmesini engellemek amacıyla bu alanlara naylon serildiği görü

Öte yandan, Kaymakam Davut Gül ve Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli sosyal hizmet uzmanları, konutlara gelerek vatandaşlarla görüştü.


Kaymakam Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ tarafından 7-8 yıl önce yaptırılan 1. etap konutlardaki bir blokun arkasındaki alanda toprak kayması meydana geldiğini hatırlatarak,  "Bu kaymanın sebebini bilmiyoruz. Bunun sebebini belediyemiz tetkik ettiriyor. Jeolojik etütler yapılıyor. Bu arada da yoğun yağmur var. Vatandaşlarımızdan herhangi birinin kılına zarar gelmemesi için evlerin boşaltılması yönünde karar aldık. Konutlarda yaşayan insanlar, taksit ödeyen, dar gelirli insanlar ayrıca bir kira ödemeleri zor oluyor. Bu anlamda da AFAD, bize her türlü desteği verdi. Bu vatandaşları evlere yerleştireceğiz. Sorun çözülene kadar da kiraları ve buna benzer ihtiyaçları, AFAD'ın Kaymakamlığımıza aktaracağı kaynakla giderilecek" diye konuştu.


Mağdur ailelerin geceyi akrabalarının evlerinde ve misafirhanelerde geçirdiğini belirten Gül, "Binada kimse kalmadı. Bugün de Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdaresine ait araçlar ve kiralanan kamyonlarla vatandaşlarımızın eşyalarını kiraladığımız evlere taşıyacağız. Eşyaların taşınması için işçileri de ayarladık" dedi.


Gül, mağdur vatandaşların Şarkışla Cumhuriyet Savcılığına konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını, savcılığın araştırmalarını sürdürdüğünü söyledi.


Apartman sakinlerinden Murat Albayrak ise mağdur olduklarını belirterek, "Şu anda eve giremiyoruz. Kaymakamlık, tedbir kararı aldı, binayı boşalttı. Burada yaşayanların çoğu asgari ücretle çalışan, inşaatta çalışan, o şekilde geçinen insanlar. Çoğu işsiz. Bunların hepsi mağdur oldu" şeklinde konuştu.


Aileler ise kiralık ev bulma ve eşyaların taşınması konusunda kendilerine yardımcı olan Kaymakam Gül ve Belediye Başkanı Oğuz'a teşekkür etti.


Sivas'ın Şarkışla ilçesinde, TOKİ konutlarının da bulunduğu bölgede toprak kayması dolayısıyla inceleme yapıldı.


Toprak zeminde kayma olduğunu ve çatlaklar bulunduğunu gören vatandaşlar, durumu Şarkışla Belediyesi'ne bildirdi.


Bunun üzerine, belediye ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, TOKİ tarafından yaptırılan konutların da yer aldığı bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.  


Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas-Kayseri karayolundaki yapım çalışmaları sırasında yüklenici firmanın bu bölgeden dolgu malzemesi aldığını öne sürdü.


Bu nedenle, yağışların ardından toprak kayması yaşandığını, bölgede çalışma başlattıklarını ve çıkacak sonuca göre önlem alacaklarını ifade eden Oğuz, "Bu kaymalar şimdilik binalara bir zarar vermiyor. AFAD'dan uzmanlar geldi ve çalışma yaptı. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Sorun, çıkacak sonuca göre en kısa sürede giderilecek" dedi.


Belediye adına burada çalışma yürüten firmada görevli jeofizik mühendisi Alper Çilek de olayın heyelan olarak adlandırılan, topuktan malzeme alınması sonucu meydana gelen, zeminin doygunluğuyla oluşan bir toprak hareketi olduğunu dile getirerek, "Burada bir jeofizik çalışma yapıyoruz. Bu çalışma sonucunda kayan zeminin ne kadar etkilendiğini ve binanın bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceği yönünde bir karar vereceğiz. Bu karara göre alınacak önlemler belirlenip çalışmalar yapılacak" diye konuştu.


- Taraçalama ya da istinat duvarı düşünülüyor


Aynı firmada görevli jeoloji mühendisi Ali Köse de Şarkışla genelinde zemin etüdünün yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Burada kayma devam ettikçe tehlike artacak. Bölgede yapılan çalışmalar neticesinde iki farklı çözüm yolu üzerinde yoğunlaşıyoruz. Taraçalama yoluyla ya da istinat duvarı kullanılarak bölgenin zemininin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Her halükarda buradan hafriyat alımının önüne geçilerek zeminin stabilizasyonu sağlanacak."


AA


Geri Dön