28 / 12 / 2024

TOKİ Mamak'ta 447 konut daha yapacak!

TOKİ Mamak'ta 447 konut daha yapacak!

TOKİ tarafından Ankara’nın Mamak ilçesine 447 konut inşa edilecek. 23 Haziran tarihinde yapılan ihale kapsamında ayrıca lise, ilköğretim okulu, 750 kişilik cami ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi yer alıyor.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Ankara’nın Mamak ilçesine 447 konut inşa edilecek. 23 Haziran tarihinde yapılan ihale kapsamında ayrıca lise, ilköğretim okulu, 750 kişilik cami ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi yer alıyor.


Mamak ilçesi Anayurt ve Gülseren mahallelerinde “Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi” kapsamında inşa edilecek konutlar 2+1 ve 3+1 planında tasarlandı.


TOKİ Haber 





Haber Milliyet  Ankara  Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



TOKİ, Ankara Mamak'ta üç mahalleyi kapsayan alanda hayata geçireceği projeyle yaklaşık 4 bin konut inşa edecek. Başkan Turan: "Proje alanının büyüklüğü 575 bin metrekare. Yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı." 


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ankara Mamak'ta üç mahalleyi kapsayan alanda hayata geçireceği projeyle yaklaşık 4 bin konut inşa edecek. TOKİ, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık kentleşme sonucunda yaşanamaz hale gelen bölgeleri yaşanabilir çevrelere dönüştürüyor. Hazırlanan mimari projelerle bölge sakinlerinin sadece bugün değil gelecekteki ihtiyaçlarına da yanıt veren TOKİ, kendine yetebilen bir ekosistem oluşturulmasına özen gösteriyor.  TOKİ  Başkanı Ergün Turan, yaptığı açıklamada, idarenin yürüttüğü dönüşüm projelerinden birinin de üzerinde bin 350 gecekondu bulunan Ankara Mamak'a bağlı Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde hayata geçirileceğini söyledi. Turan, 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yer alacağını belirterek, projede ayrıca 4 cami, 2 ticaret merkezi, 4 okul, 2 sosyo-kültürel tesis, 1 Kızılay binası olacağını kaydetti. 


"Bin 230 konut yıkıldı" 


Proje alanının önemli bir kısmının yeşil alana ayrıldığını ifade eden Turan, şöyle konuştu: "Proje alanının büyüklüğü 575 bin metrekare. Yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. Alanda bulunan bin 350 konuttan sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230'u yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hak sahiplerine aylık kiraları Mart 2014'ten bugüne ödeniyor. Bölgede üreteceğimiz toplam konut sayısı 5 bin 747 olacak. 3 bin 904 konutun ihale sürecini başlattık. 9 Ekim 2015'te 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun ise temelini attık." Projenin kurgusunun bölgenin topografik yapısına göre şekillendiğini belirten Turan, "Üzerinde geniş bir düzlük olan irice bir tepe olarak tanımlanabilecek bölgeyi, larklı kotlardaki ringlerle alt bölgelere ayırdık ve bu bölgeleri merkezde yer alan sosyal donatı (okul-ticaret-park-ibadet) aksıyla ilişkilendirdik. Bölgenin büyüklüğünü göz önüne alarak, kullanım ergonomisini sağlamak amacıyla alt bölgelerde de anlık ihtiyaçlara cevap verecek sosyal donatılara yer verdik." diye konuştu. 


"Yeşille buluşmak için" 


Bloklar arasındaki alanların tümünde bahçe ve parklar düzenleyerek kullanıcılar arası iletişimi lokal ölçekte desteklemeye çalıştıklarını anlatan Turan, bir kişinin yeşille buluşması için mesafe kat etme ihtiyacı ortadan kalktığından, eşine ancak müstakil konut bölgelerinde rastlanabilecek kalitede yaşanabilir bir çevre oluştuğunu ifade etti. Projede yer altında inşa edilen kapalı otoparklardan özellikle uzak durduklarını belirten Turan, şöyle devam etti: "Bölgenin otopark ihtiyacının tamamı açık ve yarı açık olacak biçimde karşılandı. Eğimli bölgelerdeki blok yapılaşmalarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, alt kotlardaki konutların üst kotlardaki konutlara göre dezavantajlı duruma düşmeleridir. Bu projede yapı alanının büyük bir kısmı çok eğimli olduğundan alışılmış konut tipolojisinden çıkarak, düşük kottan etkilenmeyen alçak katlı blok planları geliştirdik." Bloklarda, giriş kotuna göre eksi ikinci kattaki daireler ile artı ikinci kattaki daireler arasında hiçbir fark kalmadığına dikkati çeken Turan, "Şunu söyleyebiliriz ki tasarladığımız konutların bir değerleme uzmanı tarafından bulunduğu kata göre değerlendirilmesi mümkün değildir." ifadesini kullandı. 


3 boyutlu harita da yapıldı 


Öte yandan, mimari tasarım süreci içinde teknolojiden istifade edilen projeyle ilgili şu bilgiler verildi: "Tasarım sürecinde 3 boyutlu grafiklerden en çok topografya üzerindeki çalışmalar sırasında istifade edildi. Çalışmaların tamamı 3 boyutlu harita üzerinde yapıldı. Yaya ve taşıt yolları da aynı şekilde tasarlandı. 

Topografya üzerindeki çalışmalar 2 aydan fazla sürdü. Bu süre projeye büyük katkı sağladı. Bu şekilde plan düzeyinde mümkün olacağı düşünülen bazı düzenlemelerin mümkün olmadığı görüldü. Bu uzun süreç sonunda düz alanlardaki blokların etrafında oluşturulan yeşil alan ve park alanları, aynı kalitede eğimli bölgeler üzerinde bulunan bloklar için de oluşturuldu. Proje içerisinde tasarlanan parkın bir ucunda çarşı avlusu, bir ucunda cami avlusu olan bir yeşil alan göze çarpıyor." 




Milliyet Ankara



Haber Habertürk Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Ankara Mamak'ta üç mahalleyi kapsayan alanda hayata geçireceği projeyle yaklaşık 4 bin konut inşa edecek.


TOKİ, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık kentleşme sonucunda yaşanamaz hale gelen bölgeleri yaşanabilir çevrelere dönüştürüyor. Hazırlanan mimari projelerle bölge sakinlerinin sadece bugün değil gelecekteki ihtiyaçlarına da yanıt veren TOKÎ, kendine yetebilen bir ekosistem oluşturulmasına özen gösteriyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, idarenin yürüttüğü dönüşüm projelerinden birinin de üzerinde bin 350 gecekondu bulunan Ankara Mamak'a bağlı Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde hayata geçirileceğini söyledi. Turan, 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yer alacağını belirterek, projede ayrıca 4 cami, 2 ticaret merkezi, 4 okul, 2 sosyo-kültürel tesis, 1 Kızılay binası olacağını kaydetti. 


Proje alanının önemli bir kısmının yeşil alana ayrıldığını ifade eden Turan, şöyle konuştu: "Proje alanının büyüklüğü 575 bin metrekare. Yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. Alanda bulunan bin 350 konuttan sahipleriyle uzlaşılan bin 230'u yıkıldı. Hak sahiplerine aylık kiraları Mart 2014'ten bugüne ödeniyor. Bölgede üreteceğimiz toplam konut sayısı 5 bin 747 olacak. 3 bin 904 konutun ihale sürecini başlattık. 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun ise temelini attık." Projenin kurgusunun bölgenin topografık yapısına göre şekillendiğini belirten Turan, "Üzerinde geniş bir düzlük olan irice bir tepe olarak tanımlanabilecek bölgeyi, farklı kotlardaki ringlerle alt bölgelere ayırdık ve bu bölgeleri merkezde yer alan sosyal donatı (okul-ticaret-ibadet) aksıyla ilişkilendirdik. Bölgenin büyüklüğünü göz önüne alarak, kullanım ergonomisini sağlamak amacıyla alt bölgelerde de anlık ihtiyaçlara cevap verecek sosyal donatılara yer verdik" dedi. 




Habertürk Ankara




Haber Sabah Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Mamak'ta üzerinde bin 350 gecekondu bulunan Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde 4 bin konutluk yeni bir projenin hayata geçirecek. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yer alacağını belirterek, projede ayrıca 4 cami, 2 ticaret merkezi, 4 okul, 2 sosyokültürel tesis, 1 Kızılay binası olacağını ifade etti. 


YÜZDE 57'Sİ ÖZEL ALAN 


Projenin önemli bir kısmının yeşil alana ayrıldığını belirten Başkan Turan, "Alanın yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. Bölgede bulunan bin 350 konuttan sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230'u yıkıldı. Bölgede üreteceğimiz toplam konut sayısı 5 bin 747 olacak. 3 bin 904 konutun ihale sürecini başlattık. 9 Ekim 2015'te 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun ise temelini attı" dedi. 


BİNALAR ALÇAK OLACAK 


Mamak'taki 4 bin konutluk projenin alçak katlı bloklardan oluşacağını ifade eden Turan, "Bölgenin otopark ihtiyacının tamamı açık ve yarı açık olacak biçimde karşılandı. Eğimli bölgelerdeki blok yapılaşmalarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, alt kotlardaki konutların üst kotlardaki konutlara göre dezavantajlı duruma düşmeleridir. Bu projede yapı alanının büyük bir kısmı çok eğimli olduğundan alışılmış konut tipolojisinden çıkarak, düşük kottan etkilenmeyen alçak katlı blok planları geliştirdik" şeklinde konuştu.




Sabah Ankara


Geri Dön