25 / 12 / 2024

TOKİ Nevşehir’de tarihe sahip çıktı!

TOKİ Nevşehir’de tarihe sahip çıktı!

TOKİ’nin Nevşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarında 7 km uzunluğunda tarihi bir kent ortaya çıktı. TOKİ Başkanı Turan, Anadolu tarihine ışık tutacak bir keşif olduğunu belirterek “SİT alanı ilan edildi. Turizme katkı sağlayacaktır” dedi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), Nevşehir’de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından çıkan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentte araştırma çalışmaları devam ediyor.  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydetti.


YERALTI ŞEHRİ


Turan “Nevşehir’in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik. Harcadığımız 90 milyon TL’yi de zarar olarak görmüyoruz. Bu yeni keşfedilmiş bir kent. Burası Anadolu tarihine de ışık tutuyor”dedi. TOKİ ve Nevşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir’e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Turizme katkı sağlayacak” dedi. Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalıştıklarını belirten Turan “Bölgede tarih ile ilgili bilgileri baştan değerlendirecek bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Tarihimize yeni değerler katacak” dedi.


TURİZME PAHA BİÇİLMEZ KATKI


Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Turan “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya’daki en büyük kiliselerden biri olarak biliniyor. Nevşehir’de bugüne kadar bulunan ilk resimli kilisenin olduğunu belirten Turan, kilisenin hizmete açılmasıyla turizme katkı sağlayacağını söyledi.


Star 


Haber Sabah gazetesinde şöyle yer aldı;


TOKİ 90 milyonu 'tarih'e gömdü


TOKİ, Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yaparken 7 kilometrelik tarihi bir şehir ortaya çıkardı. İnşaatı durdurduklarını söyleyen Başkan Turan, "Harcadığımız 90 milyon lirayı zarar olarak görmüyoruz"d edi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda tarihi kent çıktı. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydetti. Turan, "Nevşehir'in merkezinde kentsel dönüşüm alanında Dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik. Bugüne kadar harcadığımız 90 milyon lirayı da zarar olarak görmüyoruz. Bu yeni keşfedilmiş bir kent. Burası Anadolu tarihine de ışık tutuyor" dedi. 


3. DERECE SİT ALANI 

TOKİ ve Nevşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan, "Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de burasıyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor" dedi. 


ANADOLU TARİHİNE KATKI 

Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalışma yaptıklarını belirten Turan, "Anadolu tarihine neler katabileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Nevşehir'de en büyük yeraltı şehir yerleşiminde geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarih ile ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Anadolu'nun tarihine yeni değerler katacaktır" diye konuştu. 


ORTODOKS DÖNEMİNE AİT KİLİSE BULUNDU

Ortodoks dönemine ait yeraltı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Turan, "Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan" açıklamasında bulundu. 


Sabah


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Nevşehir’de, kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan tarihi yer altı şehrinde çalışmalar sürüyor. TOKİ, 90 milyon TL harcadığı projeyi iptal etmişti.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın, Nevşehir’de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda tarihi bir kent çıktı. TOKİ, bu çok önemli tarihi keşif nedeniyle tüm çalışmalarını durdurdu ve kentsel dönüşüm projesinden vazgeçti. Tarihhi keşifle ilgili araştırma çalışmaları ise devam ediyor.  


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, “Nevşehir’in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık. TOKİ olarak biz kentsel dönüşüm projesinden vazgeçtik.  Şu ana kadar oraya 90 milyon lira harcamıştık. Harcadığımız 90 milyon TL’yi zarar olarak görmüyoruz. Burası yeni keşfedilmiş bir kent. Anadolu tarihine de ışık tutuyor” diye konuştu. 

EN BÜYÜK YER ALTI ŞEHRİ 

Turan,  “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir’e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de burasıyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Tarihi dokuyu gözeterek çalışıyoruz 

Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalışma yaptıklarını belirten Turan, “Anadolu tarihine neler katabileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Nevşehir’de en büyük yeraltı şehir yerleşiminde geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarih ile ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Anadolu’nun tarihine yeni değerler katacaktır” diye konuştu. 

Ortodoks dönemine ait kilise

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Turan, “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan” açıklamasında bulundu.  


Akşam 


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından çıkan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentte, araştırma çalışmaları devam ediyor.


TOKİ Başkanı Ergün Turan bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydederek, “Nevşehir'in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik. Harcadığımız 90 milyon TL'yi de zarar görmüyoruz. Burası Anadolu tarihine ışık tutuyor” dedi.


3. DERECEDE ARKEOLOJİK SİT ALANI OLDU

TOKİ ve Nevşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti: “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağı araştırılıyor.”


Nevşehir'in turizmini büyütecek

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran TOKİ Başkanı Turan, “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan” açıklamasında bulundu. Nevşehir'de bulunan ilk resimli kilisenin keşfedildiğini belirten Turan, Nevşehir merkezindeki bu resimli kilisenin hizmete açılmasıyla turizme katkı sağlanacağını da belirtti.


Yeni Şafak



Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Nevşehir Belediyesi işbirliğinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan yeraltı şehrinde temizlik çalışmalarının hızlandırılacağı bildirildi.


Nevşehir Kalesi ve çevresindeki 11 mahalleyi içine alan yaklaşık 450 bin metrekarelik alanda devam eden temizleme çalışmalarında, geç Roma dönemine ait çeşitli kalıntılara ulaşıldı.


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "3. Bölge Arkeolojik SİT Alanı" ilan edilen yer altı şehrindeki çalışmalarda elde edilen bulguların, bilim insanlarına bölge tarihiyle ilgili yön vereceğine inandığını belirtti.


Kentsel dönüşüm çalışmalarında, yer altı şehrinin ortaya çıkmasının ardından TOKİ’nin bölgede başlatmayı planladığı inşaat çalışmalarını iptal ettiğini hatırlatan Ünver, şunları kaydetti:


"TOKİ ile ilgili olumsuz imaj oluşturmak isteyenler bugüne kadar haksız yere isnatlarda bulunarak, insanları ev sahibi yapan bir kurumun üstüne gitmeye çalıştılar. Ancak TOKİ, Nevşehir’de milyonlarca liralık gelir elde edebileceği araziyi, tarihi ve kültürel bulgular nedeniyle hem Nevşehir’e hem insanlığa hediye etti. Bu çalışma TOKİ’nin, Anadolu’ya, Türkiye’ye nasıl sahip çıktığının ve fedakarlıklarının en açık göstergesidir. Yeraltı şehrine rastlanmasının ardından tarihi arşivler uzman ekip tarafından taranarak araştırmalar yapıldı. Burada böylesine büyük bir tarihi bulguyla karşılaşacağımızı tahmin bile edemezdik. Elde ettiğimiz tarihi bulgular bilim insanlarıyla paylaşılacak, belki de Anadolu tarihi yeniden yazılacak."


Ünver, TOKİ ile örnek bir işbirliği sergilediklerini, tarihi dokuya zarar vermeden büyük bir hassasiyet içinde devam eden çalışmalara bahar aylarında hız verileceğini sözlerine ekledi.


Nevşehir Belediyesi ile TOKİ tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında yeraltı şehri bulunmuş, temizlik çalışmaları sırasında Hristiyan dünyası için çok önemli olarak nitelendirilen kiliseye rastlanmıştı.   


AA


Haber Yeni Yüzyıl'da şöyle yer aldı;


TOKİ yeraltı şehrinin bulunmasının ardından 90 milyon TUik yatırımını durdurmuştu. Projede görev alan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, "O zamanda tarımla uğraşan insanların bunları tüneller vasıtasıyla şehre taşıdığını düşünüyoruz. Hatta bir tünelin Nevşehir'in altından geçip uzak mesafedeki bir su kaynağına gittiğini tahmin ediyoruz" diyor. Saklı şehrin Kaymaklı ile Derinkuyu yeraltı şehrinden bin kat büyük olduğu, Damat İbrahim Paşa Külliyesi ile bağlantısı olduğu da belirtiliyor. Belediye başkanı uyarmıştı Nevşehir'de ortaya çıkarılan yeraltı şehriyle ilgili çarpıcı bilgiler veren Doç. Dr. Çakır, konuyla ilgili olarak 2014 yılında şu ifadeleri kullanmıştı: "İlk tespitler yerinde olduğunu dair bulgulardır. Bunu rapor haline getirip belediyeye teslim ettik. Biz o zaman Nevşehir Üniversitesi'ydik. Bizim belediyeyle irtibatımız kesilmedi. Ekstra çalışma gerektiğinde yapacağız. Detaylar kaba yapısıyla tünelleri çıkarmaktı. 120 metrelik yaklaşık kot farkı vardı. Böyle bir topografyada 15 metre derinden tünellerin, otomobil geçecek büyüklükte tünellerin olduğunu gördük." Çakır'ın dışında TOKI'yi uyardıklarını söyleyen Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Ya bu arsayı bize devredin biz temizlik çalışmasını yapalım. İsterseniz bunu siz bakanlığa devredin, bakanlık yürütsün' dedik. Bölgenin bitişiğinde Damat İbrahim Paşa Külliyesi var. Bu külliyenin içinden yeraltı şehrine bağlantılar tespit ettik" ifadelerini kullanmıştı. 


Yeni Yüzyıl 


Geri Dön