23 / 12 / 2024

TOKİ restorasyon kredisi nedir?

TOKİ restorasyon kredisi nedir?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının; bakımı, onarımı ve restorasyonu için Toplu Konut İdaresi tarafından kredi verilebiliyor. Peki, TOKİ restorasyon kredisi nedir?



TOKİ restorasyon kredisi nedir?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda yer alan "2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu uyarınca verilecek kredilerin en az %10’u tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin başvurularda kullandırılır. Bu kapsamdaki öncelikli projeler Bakanlık ile Toplu Konut İdaresi başkanlığı’nca müştereken belirlenir" hükmü gereğince, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının; bakımı, onarımı ve restorasyonu için Toplu Konut İdaresi tarafından kredi verilebiliyor.


TOKİ restorasyon kredisi başvurusu nasıl yapılır?

Krediden yararlanarak mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlığının bakım, onarım ve restorasyonunu yaptırmak isteyen gayrımenkul sahibi Toplu Konut İdaresi’ne yazılı olarak başvuruda bulunur. Başvuru sırasında aşağıdaki döküman ve bilgilerin bulunması zorunludur.


Dilekçe (İkametgah adresi, cep ve diğer telefonlar, varsa e-posta adresi yazılacaktır.)


Onarılacak eserin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleri ve kurul karar yazıları, restorasyon raporu (taşınmazın tarihçesi veya özel ismi var ise örneğin ... Konağı, ... Evi gibi bildirilecektir,


Onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu (Bayındırlık Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birim fiyatlarına göre pozlar belirtilerek onaylı projenin metrajı çerçevesinde detaylı keşif raporu) - Gerçeğe aykırı keşif özetleri kabul edilmeyecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın karşılıksız uygulama yardımından faydalanan projeler bu yardımı kullanacakları kalemleri keşif özetlerinde göstermeleri ve diğer kamu desteklerini beyan etmeleri gerekmektedir.)


İş programı (Grafik halinde gösterilecek )

Yapının dışını, içini ve çevresini detaylı biçimde gösteren tanıtıcı nitelikteki fotoğraflar ( en az 9x12 cm.boyutlarında),


Arsanın ve binanın durumunu gösteren, belediyesinden onaylı vaziyet planı (1/200 veya 1/500 ölçekli),


Tapu örneği, çaplı tasarruf vesikası,


Nüfus cüzdanı örneği ve ikametgah belgesi (Muhtarlıktan tasdikli nüfus cüzdan örneği).


Kredi kullanılacak olan yapının mülkiyeti hisseli ise, hissedarların her birinin ayrı ayrı dilekçe, nüfus cüzdanı örneği, ikametgah belgesi ve muvafakatname vermesi veya hissedarlardan birine vekaletname vermesi gereklidir.



TOKİ kooperatif kredisi nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön