27 / 04 / 2024

TOKİ kooperatif kredisi nedir?

TOKİ kooperatif kredisi nedir?

14 Haziran 1997 tarihinde 23019 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği'ne göre kooperatif şirketlerine verilen TOKİ kooperatif kredisi nedir? Kredi şartları nelerdir?



TOKİ kooperatif kredisi nedir?

14 Haziran 1997 tarihinde 23019 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği'ne göre Toplu Konut İdare'sinden; Toplu Konut Yapımcılarına (Kooperatiflere, Kooperatif Birliklerine, Sosyal Yardımlaşma Kurumlarına, Yapımcılara-satmak üzere konut üreten gerçek ve tüzel kişiler ve Belediyelere) konut ve altyapı inşaatları için kredi desteği sağlanabiliyor.


Buna göre konut yapmak isteyen kooperatifler,  TOKİ  kooperatif kredisinden yararlanabiliyor. Fondan Brüt naat Alanı 150 m2'ye (150.00 m2 dahil) kadar olan konutlar için Kredi açılabiliyor.


Ancak, yazlık, dinlenme, ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile uygulama imar planında, ikinci konut, pansiyon, turizm ve konaklama alanı olarak onarımı projelerine, kredi açılmıyor. TOKİ kooperatif kredi koşulları şu şekilde sıralanıyor:


Krediden yararlanacak kişilerle ilgili şartlar:

a) Karı koca ve reşit olmayan çocuklar için aile birliği esasına göre bir defa kredi açılır.

b) Kredi talep eden kişinin kendisine,eşine veya reşit olmayan çocuğuna ait tapuya kayıtlı bağımsız bir konutunun bulunmaması gerekir.

c) Kredi talep eden kişinin kendisi,eşi veya reşit olmayan çocukları için daha önce Toplu Konut Fonu'ndan kredi kullanmamış ya da kullanmamakta olması gerekir.


Bunları "Beyanname ve Taahhütname" ile beyan ve taahhüt etmek zorundadır.

3-Krediden yararlanamayacak projeler:

Yazlık,dinlenme ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile uygulama imar planında, 2.Konut,pansiyon,turizm ve konaklama alanı olarak onanmış projelere kredi açılmamaktadır.


Kredi Miktarı ve Kredi Açılacak İnşaat Seviyesi

Kredi açılabilmesi için gerekli inşaat seviyesi ve açılacak kredi miktarı ile Kredinin Toplu Konut Yapımcılarına dağılım öncelikleri, Fon'un finansman durumu, konut ve proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri,inşaatların bulunduğu bölgeler ve Toplu Konut Alanı olup olmadığı dikkate alınarak İdare'ce belirlenir ve ilan edilir. Ancak; yeni projelerin kredilendirilmesi için tebliğ yayımlanması gerekmektedir. Fon'un finansman imkanları uygun olduğunda tebliğ yayınlanacaktır.



TOKİ Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön