23 / 11 / 2024
fuzul

Kooperatif tapusu nedir?

Kooperatif tapusu nedir?

Kooperatif tapusu nedir?: Kooperatifler Kanunu' nun 16. maddesinde, kooperatif ortağı olmak isteyenlerin yazılı müracaatı ile yönetim kurulu kararı doğrultusunda ortaklığa kabul şartları gerçekleştirildiği takdirde ortak olunabiliyor...





Kooperatif nedir?


Kooperatif, tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekküllere kooperatif deniyor.


Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor. Yapı kooperatifleri ile konusuna taşınmaz mal temliki dahil bulunan diğer kooperatiflerin ana sözleşmelerinde ortaklara taşınmaz mal temlik edileceği hakkındaki taahhütler başka bir resmi şekil aranmaksızın geçerlidir. Ana sözleşme Sanayi ve Ticaret Bakanlığına verilir. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Bu tescil ve ilanda ayni sermaye taahhüdü varsa belirtilir, kooperatifin amacı, konusu varsa süresi ve kooperatifin şubeleri ile temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları gösterilir.


Kooperatif tapusu nedir?


Kooperatiften edinilen bir gayrimenkulün alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o gayrimenkulü satın alan kişi olarak görünebiliyor.


Kooperatiflerin başlıca tapu işlemleri; gayrimenkul alım ve satımı, gayrimenkul satış vaadi, kat karşılığı temlik, ferdi mülkiyete geçiş, kat irtifakı ve kat mülkiyeti, ipotek ve diğer işlemler adı altında belirtiliyor. Diğer işlemler ise şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi işlemler olarak belirtiliyor.


Kooperatif nasıl kurulur?
Kooperatif çeşitleri nelerdir?
Kooperatif evlerin emlak vergisi nasıl ödeniyor?


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön