21 / 05 / 2024

TOKİ Rize Yeniköy Konutları'nda inşaat durdu mu?

TOKİ Rize Yeniköy Konutları'nda inşaat durdu mu?

TOKİ'nin Rize’nin Yeniköy mahallesinde yapılan bir konutun inşaatında kayma oluştu. 759 konutun yapıldığı bölgede ırmak yatağı olduğunu söyleyen mahalle sakinleri felaket uyarısı yaptı. Kayma, ırmak yatağı üzerinde konut yapıldığını ortaya çıkardı.



TOKİ tarafından Rize’nin Yeniköy mahallesinde yapılan bir konutun inşaatında kayma meydana geldi. 759 konutun yapıldığı bölgede ırmak yatağı olduğunu söyleyen mahalle sakinleri felaket uyarısı yaptı.


Yapımı yılan hikayesine dönen 759 konutluk Yeniköy  TOKİ  projesinin inşaatında yaşanan kayma, ırmak yatağı üzerinde konut yapıldığını ortaya çıkardı. 4 yıl önce ev ve arsalarının kamulaştırıldığını kendilerine bir yıl içinde evlerine girebileceklerinin söylendiğini ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen henüz inşaatların devam ettiğini söyleyen hak sahipleri, “Bizden 4 yıl önce evlerimiz alındı ve 1 yıl içinde bitirilecekleri sözü verildi. 480 TL’lik de kira yardımı yapıldı. Hala evlerin bitirilmesini bekliyoruz üstelik verdikleri kira yardımıyla ev de bulamıyoruz. 8 kat kaba inşaatı tamamlanan 1 blokta kayma olduğunu duyduk. Kazık sisteminin kurtarmayacağını söylüyorlar. O blok yeniden yıkılıp yapılacakmış. İşin daha vahimi kayan binanın altından ırmak yatağı geçtiğini duyduk. TOKİ bu yatağı kapatıp yerine kayan bloğu kurmuş. Burada bir felaket yaşanabilir” dediler. TOKİ’nin inşaata başlamasından sonra ırmak yatağının kapatıldığını ve biriken suların gölet oluşturması sonucu arazide kaymalar meydana geldiğini söyleyen mahalleliler de, “Muhtemelen inşaatı durdurulan bina da bundan etkilendi. Mutlaka ırmak yatağı açılmalı. Başka kaymalara da neden olabilir” ifadelerini kullandılar.


TOKİ PROJELERİ BİZİMLE PAYLAŞMIYOR

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Avcı ise, “Yeterince jeolojik sondaj yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Yerelde TOKİ bu tür projelerini bizimle paylaşmamakta. Halbuki yöreyi iyi bilen, yöre mühendisleri ile bu tür projeler paylaşılmalı ve yerel mühendisler ile ortaklaşa çalışılmalı. Bu tip arazilerde bir iki kez sondaj yapmak kesin sonuç vermez. Bu arazide 70-80 santim bir toprak kütlesinin altında yağlı taş bulunmakta. Ayrıca burada dere yatağı bulunmakta ve bu toprak güneş gördüğünde dağılan ve su gördüğünde ise emebilen bir yapıya sahip. Yağışlarda artış olması ile toprakta kaymalar meydana gelmektedir. Bu arazide ne tür raporlar alındı bilemiyoruz. Kimse bizden destek istemedi” dedi. Avcı, inşaatı durdurulan ve 8 katı tamamlanan bloğun risk taşıdığının tespit edilmesi halinde yıkılması gerektiğini belirterek, “Bu bina için ne kadar risk oranı var, ona bakılmalı, risk varsa yıkılmalı. TOKİ bizden de destek isterse kendilerine destek vermeye hazırız. Binada yanlık varsa bunu düzeltmek mümkün değil, kazık sisteminin burada işe yarayacağını düşünmüyorum. Zemin etütleri önemli ve her parsel arsa için ayrı zemin etüdü yapılmalı” şeklinde konuştu.


Karadeniz'in Sesi


Geri Dön