TOKİ, Sivas'taki ekolojik-akıllı stadyum ihalesini gerçekleştirdi!
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2012 yılında yapacağı 18 stadyum paketi içinde yer alan Sivas Stadyumu ihalesi yapıldı
Afyonkarahisar, Mersin, Malatya statların temelini atan Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sivas'a yapılacak stadyumun projesinin hazırlanıp, ihalesinin tamamlandığı bildirildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğinde inşa edilecek 25 bin seyirci kapasiteli ''ekolojik stadın'' ihalesi gerçekleştirildi. Böylece, TOKİ ile yapılan işbirliği sonucu yapılacak 18 yeni stadyumdan dördüncü stadın ihalesi de gerçekleştirilmiş oldu.
Türkiye'nin ilk ekolojik stadyumu
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Sivas'a yapacağı stadyum, ilk ''ekolojik stat'' olarak tarihe geçecek.
Sivas'ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alınarak tasarlanan stadyumda aynı zamanda aktif enerji üretim sistemleri de bulunacak. Enerjisinin büyük bölümünü kendisi üretecek statta, yağmur suyu depolanarak sulama amaçlı da kullanılabilecek.
Kuzey cephe çift duvarlı planlanan, iç cephede hava ile ısı yalıtımını sağlayacak bir alanın bulunacağı statta, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlayacak düzenlemeler de bulunacak. Böylelikle ısıtma ve havalandırması için harcanan enerji miktarından tasarruf edilecek. Stadın güney cephesinde oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık, ''S'' biçiminde oluşturularak rüzgardan daha fazla yararlanılması sağlanacak.
Akıllı stadyum
Sivas'ın yeni stadyumunda yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıp duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek.
Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutacak, böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturulacak. Bu durum sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indirecek.
Sivas'ın karasal iklimi dikkate alınarak stadyumun doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulacak ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilecek.
Enerjisinin büyük bölümünü üretecek
Stadın yapılacak panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırıldı.
Yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 vatlık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin vatlık enerji üretilecek. Stat kendi enerjisini ürüterek, enerji maliyetleri minimuma indirilmiş olacak.
Stat akıllı iklimlendirme sistemiyle de donatılabilecek.
Kar ve yağmur sularını toplayacak
Stadın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun toplanmasını sağlayacak. Toplanan su oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında kullanılacak. Bu sayede su tüketim miktarı da önemli ölçüde azalacak.
AA