Toki

TOKİ'nin 5 şehirde yapacağı stadlar için imzalar atıldı!

Gençlik ve Spor ile Maliye bakanlıkları arasında, Diyarbakır, Kocaeli, Sakarya, Samsun ve Adana"da UEFA kriterlerine göre yapılması planlanan stadyumların inşaatına başlanmasını öngören protokol imzalandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı"ndaki törende protokole, bakanlar Suat Kılıç  ile Mehmet şžimşek imza attı. Protokol, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi"nce (TOKİ)  2012 yılında 5 şehirde yapılacak yeni stadyumları kapsıyor.

İmza töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, iki bakanlık  arasındaki protokolün Türkiye Cumhuriyeti"nin ekonomisi ve gücünü gösterdiğini  belirterek, 'Bu protokolleri yapabilmemiz her şeyden önce Başbakan Sayın Recep  Tayyip Erdoğan"ın başkanlığında, Türkiye idaresinin ortaya koyduğu performansın  neticesidir. Bundan dolayı başta Sayın Başbakan olmak üzere, hükümetin bütün  üyelerine yürekten teşekkürlerimi ifade ediyorum. Onunla birlikte Türk ekonomi  yönetiminin Maliye Bakanı Sayın Mehmet şžimşek olmak üzere hükümetin bütün  üyelerine ortaya koymuş oldukları dirayetli performans, bugün bu imzaları, bu  kadar gönül huzuru içinde atabilmenin, altyapı hazırlığının önemli unsurlarından  birisidir ve iftihar vesilesidir. Yine bu anlamda teşekkürü hak eden bir diğer  kurumumuz da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi"dir' dedi.

Protokolle önemli bir adımın daha atıldığını bildiren Kılıç, şunları  söyledi:

'şžu an itibariyle imzaladıklarımız hariç 9 tane stadyum protokolümüz  var. Bunlar Afyonkarahisar, Batman, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Malatya, Mersin,  Sivas ve Trabzon illerimizle ilgili olarak bakanlığımızla TOKİ arasında  imzalanmış bulunan protokollerdir. Bu protokollerle birlikte İstanbul"daki  stadyum inşaatı tamamlanmış, hizmete alınmıştır. Afyonkarahisar"daki stadyum  inşaatının temeli 3 ay önce tarafımızdan atılmış ve inşaatına başlanmıştır.  Mersin"deki stadyumun ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirilmiş, yer teslimi  yapılmış ve hafriyat çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanmıştır. Bu ayın  11"inde ise Malatya"nın stat ihalesi de gerçekleştirilecektir. Bunun dışında  Batman, Gaziantep, Hatay, Sivas ve Trabzon"a yönelik de ihaleye hazırlama  çalışmalarımız ivedi bir şekilde devam etmektedir.'

'Bugün Diyarbakır, Kocaeli, Sakarya, Samsun ve Adana"nın protokollerini  imzaladık' diyen Suat Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye"nin tüm bölgelerinden illerimiz stadyum protokolü kapsamında  yerini almaktadır. Hizmetin sınırı yoktur. Hizmette bölgesel bir ayrım asla söz  konusu değildir. Protokollere bakıldığında, çok hummalı bir şekilde ne yaptığını  bilen, hedefini belirlemiş olan bir çalışmayı birlikte yürütüyoruz. İsimlerini  açıklamadığımız 3 ilimiz daha var, bunların protokolleri ise önümüzdeki aylarda  gündeme gelecek. Bunlardan bir tanesi Eskişehir"dir. Eskişehir"de arazi  çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir diğeri Antalya"dır. Antalya"da da marka bir  stadyumu Antalyalılara kazandırmak üzere arazi belirleme ve mevcut arazilerimizi  değerlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bir değir ilimiz ise İzmir"dir.  Burada arazi çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürüyoruz. Bunlarla birlikte  toplam 18 stadyumun 2011 ve 2012 yılında protokolleri yapılmış, ihaleleri  gerçekleştirilmiş, temel ve kazı çalışmaları başlatılmış, inşaatları  sürüdürülebilir hale gelinmiş olacaktır.'

Bakan Mehmet şžimşek"e özellikle teşekkür ettiğini ifade eden Kılıç,  'Bırakınız Türkiye"nin önceki yıllarını, dünyanın herhangi bir ülkesinde aynı  takvim yılı içinde 18 farklı stadyumun inşaatını ihale edip, çalışmalarını  başlatma kuvvetini ve ekonomik sağlamlığını ortaya koyabilen bir başka ekonomik  düzenin olduğunu zannetmiyorum. Bunun örneğinin bundan sonra da ortaya  çıkabilmesini de zor görüyorum' diye konuştu.

Maliye Bakanı şžimşek

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek ise Türkiye"nin insana yaptığı yatırımların  yanı sıra fiziki altyapı yatırımları ve AR-GE yatırımlarıyla son yıllarda önemli  mesafeler aldığını dile getirdi.  Statların TOKİ tarafından yapılacağını vurgulayan şžimşek, 'Burada  TOKİ"yi tebrik etmek lazım. çünkü, burada maliyeye doğrudan doğruya bir kaynak  kullandırtmıyoruz. Sadece bu statlar için gerekli arsa konusunda yardımcı  oluyoruz. Mevcut yerlerin ekonomik anlamda daha iyi değerlendirilmesini  sağlıyoruz. Bir anlamda aslında bu statların yapılmasıyla Türkiye, yeni marka  statlara kavuşmuyor. Aynı zamanda kentsel dönüşümü de hızlandırmış oluyor'  şeklinde konuştu.

Bazı illerde şehrin içinde tıkanmış halde kalan tesislerin söz konusu  olduğunu anlatan şžimşek, bunların daha yeni alanlara taşınmasının kentlerde yeni  cazibe merkezlerinin oluşmasına katkı sağladığını ifade etti.

'Bir anlamda kentsel dönüşüme Gençlik ve Spor Bakanlığımız büyük katkıda  bulunuyor' diyen Bakan şžimşek, şunları söyledi:

'Biz sporumuzu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Desteklemeye de devam  edeceğiz. Ekonomimiz büyüdükçe, kaynaklarımız arttıkça şehirlerimiz, marka şehir  anlamında ilerledikçe, mevcut alanlar çok önemli bir ekonomik değeri yansıtıyor.  Bu çerçevede TOKİ ve bakanlıkla işbirliğiyle çok kısa sürede bu statlar ülkemize  kazandırılır. Bizden önce, 2002 yılında kamu proje stokunun ortalama tamamlanma  süreleri neredeyse 9 yıl civarındaydı. Oysa 2011 yılında bu tamamlama yılını  3,3"e kadar indirdik. Artık eskisi gibi değil, başlanan, temeli atılan projeler  geçmişe oranla 3 kat daha hızlı sürede tamamlanıyor. Aslında bu ülkemizin geldiği  noktayı göstermesi açısından çok anlamlıdır. TOKİ ile Gençlik ve Spor  Bakanlığı"na desteğimiz güçlü. Spora desteğimiz sürecektir.'

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel de  İstanbul"daki 53 bin kişilik Seyrantepe Stadı"nı UEFA kriterlerine göre  tamamlayarak Gençlik ve Spor Bakanlığı"na teslim ettiklerini anımsattı.  Afyonkarahisar ve Mersin"deki statlarla ilgili çalışmaların sürdürülüğünü  belirten Karabel, 'Mersin"deki stadı 2013 Haziran"ına, Akdeniz Oyunları"na  yetiştirmeye çalışıyoruz. Diğer illere de modern statlar kavuşturmak için  çalışmalarımızı sürdürüyoruz' ifadelerini kullandı.

Sorular

Bir gazetecinin, 18 stadyumun yapılacağını ve kulüplerin borçlarının  yüksek düzeyde olmasını hatırlatması üzerine Bakan Suat Kılıç, imzalanan  protokolün başka haberlerin gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi.  Kılıç, 'Tecrübemi konuşturayım, bugünün başlığı bence şudur; "Cumhuriyet  Türkiye"si, bir takvim yılı içerisinde 18 stadyumun yapımına başlayabilecek  ekonomik kuvvete ve istikrara kavuşmuştur." Bunun ötesinde başka bir cümleyi  bugün koymamak lazım' ifadelerini kullandı.

Stadyum protokollerinin statların yanlarına farklı tesislerin yapılmasını  da sağlayacağını dile getiren Kılıç, 'Biz bugün stadyum protokollerine ilişkin  temellerimizi attık. Ama göreceksiniz ki pek çok yerde TOKİ"ye devredeceğimiz  arazilerin değerleri stadyumlardan fazla çıktığından dolayı ilave spor salonları,  yüzme havuzları, atletizm, atış poligonları ve ilave gençlik merkezleri bu  statların yanında adeta promosyon olarak o illerimize kazandırılmış olacak. Türk  sporu adına altyapı eksiklerinin tamamlanması için dev bir adım attık' diye  konuştu.

Stat projelerinde Ankara"nın yer almadığının vurgulanması üzerine de Suat  Kılıç, şunları söyledi:

'Ankara bu projelerin arasında yer alıyor. Başkent ve Büyükşehir  olmasından dolayı Ankara"da henüz yeni stadın yapılacağı yer noktasında bir arazi  tespiti çalışmasını neticelendirebilmiş değiliz. Ankara gündemimizde,  Cumhuriyetin başkentine, başkentin onuruna, görüntüsüne, karizmasına yakışır bir  stadyum kazandıracağız. Bu Sayın Başbakanımızın bir vaadidir. Biz taraflar olarak  bu stadyumu Ankara"ya kavuşturma irademizden hiçbir şey kaybetmiş değiliz. Arazi  çalışmalarımız devam ediyor. Araziyi temin ettiğimizde, Ankara"nın protokolünü de  yine aynı isimlerin önünde sizlerle birlikte imzalayacağız.'

Kılıç ayrıca, projelerin maliyetlerinin henüz belli olmadığını, yaklaşık  1,5 milyar lira civarında olabileceğini kaydederek. statların başlanan sürenin  ikinci yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

AA