24 / 12 / 2024

TOKİ tarihi yapıları restore ediyor!

TOKİ tarihi yapıları restore ediyor!

TOKİ, Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapıları yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyor. TOKİ sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıkıyor.




TOKİ, Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapıları yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyor.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıktıklarını belirtti. 


Gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Turan, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihsel değerleri, gelecek nesillere kazandırmaya çalıştıklarını anlattı.


Sosyal konut projelerini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını tarihsel mimariden esinlenerek yerel mimariyle geliştirdiklerini kaydeden Turan, "Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak, şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz." dedi.


TOKİ Başkanı Turan, TOKİ'nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını dile getirdi. Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıkları alanda bulunan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentin bunlardan birisi olduğuna dikkati çeken Turan, kutsal mekanları da koruyarak restore ettiklerini anlattı.



AA


TOKİ Haber'de şöyle yer aldı;

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapıları yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyor.


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yaptığı açıklamada, sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıktıklarını belirtti.


Gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Turan, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihsel değerleri gelecek nesillere kazandırmaya çalıştıklarını anlattı.


TOKİ Başkanı Turan, "Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup, tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Tarihimizi değerlerimizi yeniden inşa ederek geleceğe aktarıyoruz. Anadolu'nun birçok yerinde yıkılma tehlikesi olan kültürel varlıklarımızı onardık. Yeni keşifler yaptık.  TOKİ  olarak Anadolu tarihine saygı duyarak, koruyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz." ifadesini kullandı.


İdare olarak konut üretiminin yanında Anadolu tarihine katkı sağlamak için de çalışma yaptıklarını vurgulayan Turan, şöyle konuştu:


"Sosyal konut projelerimizi, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tarihsel mimarimizden esinlenerek yerel mimariyle geliştiriyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz."


Nevşehir - Yer altı kenti


Turan, TOKİ'nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını söyledi.


Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıkları alanda bulunan 7 kilometrelik tarihi kentin bunlardan biri olduğuna dikkati çeken Turan, "Yer altı kenti, bulunmasının ertesinde 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri oldu. Hem Nevşehir tarihine hem de turizmine yeni katkılar sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.


Tarihi doku muhafaza ediliyor


Trabzon'daki ünlü ve tarihi Zağnos Köprüsü'nü de restore ettiklerini belirten Turan, "Trabzon Valisi Zağnos Paşa tarafından 15'inci yüzyılda inşa edilen köprü Trabzon'un kültürel dokusunun önemli bir parçasıdır. Burayı restore ederek geleceğe uzanan bir köprü kurduk." diye konuştu.


Kutsal mekanları da koruyarak restore ettiklerini anlatan Turan, Adıyaman, Samsat'ta, uzun yıllardır bakımı yapılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş olan Safvan Bin Muattal Türbesi'nin, TOKİ eliyle yenilenip, güçlendirilen yapılardan biri olduğunu kaydetti.


Turan, "Yerel mimari unsurlar ve cephesi üzerinde kullanılan yöresel taşlarla yenilenen Safvan bin Muattal Türbesi, TOKİ'nin sahip çıktığı mirasın bir örneği." dedi.


TOKİ'nin, Siirt'te bulunan Hazreti Veysel Karani Türbesi etrafındaki çarpık yapılaşmanın neden olduğu kötü görüntünün ve tarihi dokuyu zedeleyen çevrenin düzenlemesini de gerçekleştirdiğini belirten Turan, bölgenin ihtiyaçları ve atmosferine uygun olarak yapılan çevre düzenleme çalışmaları ile yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği türbenin, hak ettiği çehreye kavuştuğunu ifade etti.


TOKİ Haber



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sosyal konut üretiminin yanında ülkenin köklü kültürel değerlerine ve mirasına sahip çıkıyor.


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirterek “Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi gelecek nesillerimize kazandırmaya çalışıyoruz. Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup; tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Anadolu’nun birçok yerinde yıkılma tehlikesi olan kültürel varlıklarımızı onardık. Yeni keşifler yaptık. TOKİ olarak Anadolu tarihine saygı duyarak, koruyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz dedi.”

 

ŞEHİRLER GELECEĞE AKTARILIYOR

 

İdare olarak konut üretiminin yanında Anadolu tarihine neler katabileceklerinin çalışmasını yaptıklarını vurgulayan Turan, “Sosyal konut projelerimizi, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tarihsel mimarimizden esinlenerek yerel mimariyle geliştiriyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz” diye konuştu.

 

NEVŞEHİR YER ALTI KENTİ

 

TOKİ’nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını vurgulayan Turan, şunları söyledi: “Nevşehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptığımız alanda bulunan 7 kilometrelik tarihî kent bunlardan biri. Yer altı kenti, bulunmasının ertesinde 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri oldu. Hem Nevşehir tarihine hem de turizmine yeni katkı sağlayacaktır.” 

 

GELECEĞE UZANAN KÖPRÜ

 

Trabzon’daki tarihi Zağnos köprüsünü restore ettiklerini belirten Turan, “Trabzon Valisi Zağnos Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa edilen köprü Trabzon’un kültürel dokusunun önemli bir parçasıdır. Burayı restore ederek geleceğe uzanan bir köprü kurduk” dedi.

 

KUTSAL MEKANLAR

 

TOKİ kutsal mekânları da koruyarak restore ediyor. Adıyaman, Samsat’ta, uzun yıllardır bakımı yapılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş olan Safvan Bin Muattal Türbesi, TOKİ eliyle günümüz imkânlarıyla yenilenip güçlendirildi. Yerel mimari unsurlar ve cephesi üzerinde kullanılan yöresel taşla yenilenen Safvan bin Muattal türbesi, TOKİ’nin sahip çıktığı mirasın bir örneği olarak gösterildi.

 

TARİHİ DOKUYU MUHAFAZA

 

TOKİ, Siirt’te bulunan Hazreti Veysel Karani türbesi etrafındaki çarpık yapılaşmanın neden olduğu kötü görüntünün ve tarihi dokuyu zedeleyen çevrenin düzenlemesini de gerçekleştiriyor. Bölgenin ihtiyaçları ve atmosferine uygun olarak yapılan çevre düzenleme çalışmaları ile yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği türbe, hak ettiği çehreye kavuşuyor.


Star




Haber Dokuz Sütun Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



TOKİ, Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapıları yeniden inşa ederek, geleceğe aktarıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıktıklarını belirtti. Gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Turan, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihsel değerleri, gelecek nesillere kazandırmaya çalıştıklarını anlattı. Sosyal konut projelerini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını tarihsel mimariden esinlenerek yerel mimariyle geliştirdiklerini kaydeden Turan, "Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak, şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz" dedi. 



Dokuz Sütun


Geri Dön