Toki

TOKİ taşeronuna Damga Vergisi müjdesi!

TOKİ'nin birinci derece müteahhitlerine sağlanan ancak onlardan iş alan taşeronları kapsamayan Damga Vergisi istisnasında mahkeme taşeronlar lehine karar aldı. Firmalar ödedikleri Damga Vergilerini yasal faizi ile birlikte geri alacak.

İnşaat ülkemizin en önemli sektörlerinden. Bir çok şirket ve onların çeşitli alt yüklenicileri bu alanda faaliyet gösteriyor. Müteahhitlerin sayısı yüzlerle taşeron denilen alt yükleniciler binlerle ifade ediliyor. İşleri de ağırlıklı olarak taşeronlar yapıyor. Ankara 3'üncü Vergi Mahkemesi bu taşeron firmaların şimdiye kadar ödediği Damga Vergisi'ni faiziyle birlikte geri almalarını sağlayacak ve bundan sonra da bu vergiyi ödememesini karara bağladı. Konuyu biraz açalım. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve onun izni ile belediyeler, gecekonduların ıslah, tasfiye ve önlenmesi maksadıyla halk konutları, nüve konutlar ve geçici olarak kullanılacak misafir konutları inşasına yetkili. Konuyu 775 sayılı Gecekondu Kanunu düzenliyor. 

Bu kanuna göre de TOKİ ile belediyelerin yaptığı başta konut yapımı olmak üzere tüm ekonomik hareketler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf. Vergi İdaresi bu kanuna dayanarak sadece TOKİ ile yüklenici müteahhit firma arasında imzalanan sözleşmelere Damga Vergisi muafiyeti uygulatıyordu. TOKİ Başkanlığı oluru ile uygun bulunsa bile taşeron sözleşmeleri ile bu sözleşmeye ek olarak düzenlenen sözleşmelerden Damga Vergisi alınıyordu. 


İKİ ÖZELGEYE RAĞMEN

Bu durumun haksız olduğunu belirten taşeron firmaların itirazı ve Maliye'den görüş istemeleri üzerine Maliye hem Ankara hem de İstanbul'dan iki ayrı özelge ile uygulamanın doğru olduğunu savunmuş. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın özelgesinde "775 sayılı Kanun kapsamında yapılacak inşaat işlerine ilişkin olarak ihale makamı ile yapılan sözleşmede öngörülen işin, yüklenici kişi ve kuruluşlar tarafından taşeronamevri ile mal ve 2015 yılında düzenlenen sözleşmelerde istisna uygulanması mümkün bulunmadığından, firmanıza ihale edilen inşaat işleri ile ilgili olarak firmanızın taşeronlarla veya mal ve hizmet alımı nedeniyle üçüncü kişilerle düzenleyeceği sözleşmelerin Damga Vergisi'ne tabi tutulması gerekmektedir" denilmişti. Benzer ifade İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından da gelmişti. 


DAVA AÇAN KAZANIR

Özelgeye rağmen yargıya giden taşeron şirketler ise davayı kazandı. Mahkeme, kanunda yapılan her türlü sözleşmenin her türlü vergiden muaf olacağının hükme bağlandığına vurgu yaparak taşeron sözleşmeleri ile bu sözleşmeye ek olarak düzenlenen sözleşmelerin de 775 sayılı Kanun'da belirtilen sözleşme, beyanname ve benzeri belgeler kapsamında ve isabet edecek vergilerden bağışık bulunduğu sonucuna vardı. 

Üstelik ödenen Damga Vergisi'nin yasal faizi ile birlikte iadesine da karar verdi. Bir Bağımsız Denetim Ortağı Abbas Coşar, son beş yıllık zaman aşımı sürecinde yüzlerce hatta belki binlerce mükellefi ilgilendiren bu hususta yargının kararının önemli olduğunu belirterek "Bu aşamada diğer mağdur müteahhitlerin de aynı yöntemlerle yargı yoluna başvurabileceğini ve ödedikleri Damga Vergilerini faiziyle birlikte ilk mahkeme sonucuna göre alabileceklerini açıklıkla ifade edebilirim. Bu aşamadan sonra açılan davaların hemen hepsi, şirketlerin lehine sonuçlanır" diye konuştu. 



Habertürk