28 / 04 / 2024

TOKİ Van'daki kalıcı konutları 2012 yılı sonuna kadar bitirecek!

TOKİ Van'daki kalıcı konutları 2012 yılı sonuna kadar bitirecek!

Çevre Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Ercişte belirlenen iki ayrı bölgede, Vanda ise mevcut TOKİ konutlarının bitişiğinde bir alanda yapılacak kalıcı konutları 2012 Eylül sonu itibarıyla hak sahiplerine vermiş olacağız" dedi



Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Depremde çatlağı bulunan ve hafif hasar gören okullarının onarım ve tadilatları bu süre zarfında tamamlanmış olacak" dedi.

Atalay, Başbakanın talimatıyla Vandaki okullarda eğitime 14 Kasımda başlanacağını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için de iyi oldu. Van dışına gitmek isteyenler rahatça gitmiş oldular. Öğrencilerimizin psikolojisi açısında da bu iyi. Yine depremden çatlağı bulunan ve hafif hasar gören okulların onarım ve tadilatları bu süre zarfında tamamlanmış olacak."

Ercişte şu an çok iyi yürüyen 4 çadır kentin bulunduğunu anlatan Atalay, bu çadır kentlerde yaklaşık 4 bin kişinin barındığını söyledi. Ukrayna ve Azerbaycannın da ilçede birer çadırkent kurmak istediklerini bildiren Atalay, şöyle devam etti: "Çadırkentleri tavsiye ediyoruz. Çadırkentlerin sosyal ortamı, yemek servisi diğer hizmetler daha kolay veriliyor. Ercişte stok çadırımız var. Ekiplerimiz dün akşam itibariyle gezerek ihtiyacı olanları tespit etmeye başladılar. Bu tespitler neticesinde ihtiyacı olanlara çadır verilecek."

Yurt dışından gelen yardıma ilişkin soru üzerine Atalay, başta Azerbaycan ve İran olmak üzere birçok ülkeden şimdiye kadar 6 bin 88 adet çadır, 8 bin 600 battaniye, 1000 yatak, 193 ısıtıcı, 40 jeneratör, 5 adet prefabriğin, Vana 31 tır ve 40 kamyonla taşındığını söyledi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığının yıkılan binalarla ilgili başlattığı soruşturmaya ilişkin soruya ise Atalay, Cumhuriyet Savcılarının kendisine verdiği bilgiye göre, ölüm ve yaralanmaların olduğu binalardan "karot" denilen örneklerin alınarak inceleneceğini, bu inceleme sonucunda gerekli yargısal işlemin yapılacağını vurguladı.

Kentte yağma ve hırsızlıklara karşı alınan önlemlerle ilişkin soruya Atalay ise bu tür olaylara karşı dışarıdan yapılan takviyelerle her türlü önlemin alındığını, Ercişte hırsızlık yaparken yakalanan 2 kişinin tutuklandığını bildirdi.

ÇEVER VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN 

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da  Van ve Ercişte belirlenen kalıcı konutları, 2012 Eylül sonu itibarıyla hak sahiplerine vereceklerini ifade etti.

Depremden sonra bölgede ön hasar tespit çalışmalarının yürütülmeye başlandığını anlatan Bayraktar, ön hasar tespit çalışmalarının esas gayesinin girilemeyecek ağır hasarlı, orta hasarlı bina ve evlerin tespit edilmesi ve çadır ihtiyacını belirlenmesi olduğunu vurguladı.

Vatandaşların yıkılan evlere yaklaşmaması, ağır hasarlı evlere girmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: "Onun dışında az hasarlı evlere girebilirler. Çalışmalarımızın ikinci önemli ayağı kesin hasar tespit çalışmasıdır. Bunu yasal çerçeve içinde yapmak zorundayız. Bu bir süreç ve 3 ayı bulabilir. Bu çalışma sonunda hak sahipleri ortaya çıkacak. İtiraz süreçleri var. Yapılan itirazların ardında net rakamlar ortaya çıkacak. Evleri yıkılmış ve ağır hasarlı olan vatandaşlara konut yapacağız. Başbakanımızın talimatıyla bu çalışmanın neticesini beklemeden vatandaşlarımız bir an önce kalıcı evlere konutlara kavuşsunlar diye TOKİ tarafından ihale süreçleri başlattık. Van, merkez köylerde ve Ercişte çalışmalara başlandı. Yer tespitleri ve zemin etütleri büyük ölçüde bitirilmiştir."

KALICI KONUTLARI 2012'DE TESLİM EDCEĞİZ

Vatandaşların kışı rahat geçirebilmesi için kalıcı konutlar yapılacağı süreye kadar vatandaşları iskan edebilmek için kışlık çadır, konteyner ve prefabrik ev temini süratle devam ettiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hayırseverler, konteyner ve prefabrik ev yapan firmalar tarafından ve hükümetimizin yönlendirmesiyle yurt dışından da prefabrik evler gelmektedir. Bunların dün itibarıyla buraya intikaline başlandı. Bunları kurarak, insanlarımızın burada rahat bir kış geçirmesi sağlanacaktır. Aynı şekilde Ercişte belirlenen iki ayrı bölgede, Vanda ise mevcut  TOKİ  konutlarının bitişiğinde bir alanda yapılacak kalıcı konutları, 2012 Eylül sonu itibarıyla hak sahiplerine vermiş olacağız. Köylerde modern dünyanın geldiği noktada, şehirde ne varsa köyde de olacak tarzda depreme dayanıklı modern, yanı başlarında ahırları bulunan 3 oda bir salondan oluşacak evleri yapacağız."

BAKAN EKER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise depremden hemen sonra çiftçiler ve üreticilerle ilgili olarak, Ziraat ve Halk bankalarına olan kredi borçlarının, faizsiz 1 yıl olarak ertelenmesi çalışmasının hayata geçtiğini hatırlattı. Depremde hayvanları enkaz altında kalan vatandaşlara kayıpları adedince havyan verilmesi için kararnamenin imza sürecinin, Bakanlar Kurulunda tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Eker, depremden sonra  ahırları yıkılan vatandaşların, hayvancılık faaliyetlerini sürdürmesi için  ilk kez çadır ahır yapımına başladıklarını söyledi.

Eker, kış şartlarına ve kara dayanıklı 140 metrekare ebadında, içinde suluk ve yemlik bulunan çadırların yarından itibaren kurulmaya başlanacağını kaydetti.

SORULAR 

Yapı denetimi ile ilgili soruyu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, yapı denetim sistemiyle ilgili ufak bir değişiklik yaptıklarını ancak bunu kanun hükmündeki kararnameye koyamadıkları için yasa düzenlemesi yapmak için çalışmalara başlandığını belirtti.

Bayraktar, yapılacak yeni düzenlemeyle bundan sonra inşaat sektöründe, özellikle üst yapılarda ruhsat eksenli bir sistemden denetim eksenli bir düzenlemeye geçeceklerini anımsatarak, "Yapının sahibi, yapıyı üstelenen müteahhit, teknik elemanı ve yapı denetim kuruluşu, kalfa ve ustalar dahil olmak üzere inşaatta ilgili her birim ve her kurum kendi ölçüsünde ardışık şekilde oto
 kontrol sistemiyle sorumlu olacak. Denetim sistemi kendisi içerisinde olmazsa olmaz bir yapıyı getirecektir. Bunu en kısa zamanda meclisten geçireceğiz" dedi.

DEPREM AÇISINDAN VAN MERKEZ VE ERCİŞ EN GÜVENİLİR BÖLGEDİR

Kentte sürekli olarak daha 7.2 büyüklüğündeki depremden daha şiddetli deprem beklentisi söylentisine ilişkin soruya ilişkin Bayraktar, şunları kaydetti:

"Depremin tarihine baktığımız zaman herhangi bir bölgede büyük deprem olduğu zaman, 6,5 şiddetinden büyük olduğu zaman, bundan sonra burada artçı depremler olacak. Artçılar en kısa mesafe, 150 kilometreyi  etkileyecek. Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Dünyada bunun bir örneği görülmemiştir. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş, en güvenilir bölgedir. Çünkü buradaki fay kırılmıştır, enerjisini boşaltmıştır. İlk 3 gün 6 şiddetine yakın depremler olabilir. Ondan sonra şiddeti azalır. 3 aya kadar ise hissettiğimiz çok az ve hissetmediğimiz binlerce sarsıntı olur."
AA


Geri Dön