TOKİ ve Emlak Konut portföyü halka arza çıkacak!
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti
Bayraktar, Emlak Konut GYO’nun halka arz sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Emlak Konut’un Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının yükü sebebiyle bugüne kadar işlevini tam manasıyla yerine getiremediğini söyledi.
Emlak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının esas amacının yatırımı geliştirmek, arazileri arsa haline getirerek bunları ekonomiye kazandırmak olduğunu ifade eden Bayraktar, "Türkiye’de GYO’ların sayısı epey arttı fakat bugüne kadar tam hakkıyla işlevlerini yerine getirmediğinin üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.
Bayraktar, bugün Emlak Konut GYO’nun yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayarak, "Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak Konut GYO’da yapmış olduğumuz ihalelerden ulaşmış olduğumuz yatırım portföyü 14 milyar lira civarında. Emlak Konut’un kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 600 küsur milyon liralık kısmını kasamıza koyduk. Arsa satışı karşılığı, hasılat paylaşımı projelerinde de yaklaşık 4 milyon metrekare arsa ihale ettik " diye konuştu.
-"ŞAŞIRDIK KALDIK"-
Dün yaptıkları Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Bayraktar, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37,20 oranında ödeme yapılacağını vurguladı.
İhale rakamlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bayraktar, "Şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. İstanbul’da arazi yok. Bu rakama ulaşılmasında siyasi ortamın yakalanmasının da çok ciddi etkisi var. Bu hakikaten çok ciddi bir rakam. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz. Emlak Konut’a yapılacak olan yatırımın da ne kadar cazip olduğunu burada gösteriyor. Emlak Konut GYO’nun portföyü, aktifi çok sağlamdır. Bu aktifle piyasaya çıkıyoruz" şeklinde konuştu.
-"KEMİKLERİMİZ ERİYE ERİYE BU PROJELERİ ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ"-
TOKİ’nin kendi parasını harcadığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Kendi paramızı harcarken, paramızın üzerinde sekiz kere atlayarak harcıyoruz. Çok ince eleyip sık dokuyoruz. Başkasının baba parası veyahut da hazineden alınan para olmadığı için, gerçi arkamızda hazine, hükümet, devlet, Başbakanımız var, onların gücüyle bu işleri yapıyoruz ama TOKİ olarak da bu kaynağı üretirken, taşlara vura vura, kayalara çarpa çarpa, kemiklerimiz eriye eriye bu projeleri üretmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda TOKİ’de bugün ulaştığımız konut rakamı 450 bini aşmıştır. Bu 17 tane 100 bin nüfuslu şehir veya bir Bursa vilayeti demektir. 7.5 yıllık süre içinde bir Bursa vilayeti yaptık."
-"GİDİN, BUYURUN ALIN BAKALIM"-
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, dün ihalesi yapılan Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 520 milyon liraya aldıklarını belirterek, şunları belirtti:
"Kolay mı almak. Gidin buyurun alın bakalım. Bu işler zor işler. Jandarma Genel Komutanlığı ile beraber diyaloğunu kurup, yasal altyapısını yapmak, HAİT diyoruz, Harekat İskan Tesisi yapmayla ilgili... Bir tane Jandarma Genel Komutanlığı ayağı var bir tane Genelkurmay Başkanlığı ayağı, bir tane Milli Savunma Bakanlığı ayağı, bir tane Hazine ayağı, bir tane de Milli Emlak Genel Müdürlüğü ayağı var. Ama esas bizim halkın elinde de bulunan atıl arazileri alıp değerlendirmemiz lazım. Onu da yapacağız."
Bir gazetecinin "araziyi siz neden iki misline sattınız" sorusuna karşılık da Bayraktar, "Biz geliştiriyoruz" yanıtını verdi.
-"İSTANBUL’DAKİ 3,5 MİLYON KONUTUN YARISININ YENİLENMESİ LAZIM"-
Paraya, kaynağa ihtiyaçları olduğunu söyleyen Bayraktar, "Diyelim ki Emlak Konut GYO’nun KEY hesaplarından dolayı hazineye bir borcu var. Artı kentsel dönüşüm yapmak için çok ciddi paraya ihtiyacımız var. İstanbul’daki 3,5 milyon konutun yarısının yenilenmesi lazım. Burada devletin öncülük yapması gerekiyor. Sırf özel sektör bunu yapamaz. Özel sektör bazı yerlere girdi, 6 sene 8 sene evvel, adım atamıyor, ama biz İstanbul’da Tepe Üstünde, Ayazma’da, Tuzla’da, Sulukule’de, birçok yerde kentsel dönüşümleri yaptık. Eğer belediyelerle beraber el ele verebilirsek çok daha fazla yapacağız" diye konuştu.
Emlak Konut’un da TOKİ’nin de çok ciddi şekilde likiditeye ihtiyacı bulunduğunu, gayrimenkulleri paraya çevirmenin kolay olmadığını ifade eden Bayraktar, bir kuruşa bile ihtiyaçları olduğunu, zaman içinde Emlak Konut’un yüzde 51’ini halka açacaklarını söyledi.
Ne kadar likiditeye ihtiyaçları olduğunun sorulması üzerine Bayraktar, bugünden yarına 5 milyar liraya ihtiyaçları olduğunu bildirdi.
-"ÇOK GECEKONDU TEMİZLEDİK"-
Şimdiye kadar gecekondular için 50 bin civarında inşaata başladıklarını, anlaşma yaptıkları rakamın ise 150 bin olduğunu anlatan Bayraktar, "Bunların 16 bin tanesini de teslim ettik. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır" dedi.
Erdoğan Bayraktar, son 8 yılda İstanbul’da yaklaşık 600 bin konut yapıldığını ve bunların hepsinin dolduğunu, eski evlerde oturan insanlar yeni evlere taşınırken, bu boşalan evlere de fakir insanların taşındığını, esas sıkıtının burada yattığını vurguladı. Bayraktar, "Onların elektriğini, suyunu kesip onları taşındırmamak lazım ki bu dönüşüm yürüsün" dedi.
Sulukule’de tapusu olan hiç kimseyi oradan çıkarmadıklarını, "çingene midir, roman mıdır" bakmadıklarını, tapusu olanların tamamına ev verdiklerini ifade eden Bayraktar, Sulukule’de şu anda 640 daire yaptıklarını, bir tane daire satmadıklarını, hepsini hak sahiplerine vereceklerini söyledi.
-"İSTANBUL YIKTIKÇA GÜZELLEŞİR"-
Kaçak kat yapma işinin nispeten azaldığını, gecekondu yapma işinin yüzde 80 bittiğini söyleyen Bayraktar, "Şu anda İstanbul’da yıkmaktan daha güzel bir şey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir" dedi.
Kentsel ve deprem dönüşümünü devletin, hükümetin, belediyelerin birinci öncelikli gündemi haline getirmek gerektiğini belirten Bayraktar, "Hükümet bunu acil öncelikli programına alsın. Bu işe ciddi kaynak ayrılsın. İstanbul’da ve Marmara deprem dönüşümüne başlayarak bu işi halledelim" diye konuştu.
Konut sektöründe toparlanma olup olmadığının sorulması üzerine de Bayraktar, canlanma olduğunu, ancak satışlarda henüz çok ciddi bir artış olmadığını, TOKİ olarak da hiç frene basmadıklarını ifade etti.
-"BİZİM ARSA ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NA PAHALI GELDİ"-
Kadıköy’de Ataşehir Belediyesi ile çok ciddi bir kentsel dönüşüm yaptıklarına işaret eden Bayraktar, "O çocuk cesur da yapıyoruz ama Maltepe’de yapamıyoruz. Maltepe’de hoca iki ileri gidiyor, üç geri gidiyor" şeklinde konuştu.
Erdoğan Bayraktar, Halkalı’da dünyanın en büyük parklarından birini yapacaklarını da söyledi.
Bir soruya karşılık da Bayraktar, "Biz ’Ataköy sahil şeridine askeri lojman yapalım’ dedik, Ulaştırma Bakanlığı da (askeri bölge) orayı boşaltıp havaalanını büyütecekti. Bizim arsa Ulaştırma Bakanlığı’na pahalı geldi" dedi.
Bayraktar, 600 civarında müteahhitle çalıştıklarını, şimdiye kadar 60 müteahhitlik firmasının işini feshettiklerini kaydetti.
-"(HALKA ARZ) DOĞRU BİR ZAMAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"-
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da hisselerinin yüzde 99,9’unun TOKİ’ye ait olduğunu belirterek, "Hisselerimizin en az yüzde 25’ini halka arz etmek zorundayız. Bunu bugüne kadar yapamadık. Emlak Konut KEY ödemelerini yapıyordu. Bu yükümlülüğü geçen yıl itibariyle bitirdi" dedi.
Halka arzı kasım ayında planladıklarını söyleyen Kurum, bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Kurum, "2003-2010 yılları arasında sayın Başkanımız önderliğinde Emlak Konut 3 kat değer kazanmış. 30 Haziran itibariyle net aktif değerimiz 5,58 milyar lira. Bu tarihten sonra da birçok proje gerçekleşti. Dün de bunlardan birini yaptık. Bunlar da net aktif değerimize eklenecek" dedi.
-"BÜNYEMİZDE 5 MİLYON METREKARE ARAZİ VAR"-
Bünyelerinde 5 milyon metrekare arazi bulunduğuna dikkati çeken Kurum, Emlak Konut GYO’yu dünya çapında önemli bir yere getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kurum, sorulara karşılık da bu sene TOKİ’den 1 milyon metrekare arazi aldıklarını ve bunların büyük bir kısmını ihale ettiklerini belirtti.
Şu andaki portföyleriyle dünyada belli bir yerde olduklarını ifade eden Kurum, "GYO’larda belli bir yere geleceğiz, ilk 10’lara bile girebileceğiz" diye konuştu.
Yurt dışında projeleri bulunmadığını söyleyen Kurum, imkan olursa yurt dışında projeler yapabileceklerini belirtti.
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ise sorular üzerine, halka arzdan elde edilecek paranın yine şirkete gideceğini söyledi.
Halka arza ilgiye ilişkin olarak da Eroğlu, "Olumlu bakıyoruz. Konjonktür de olumlu olursa iyi olacak" dedi.
AA