24 / 12 / 2024

TOKİ'den 60 bin yeni konut!

TOKİ'den 60 bin yeni konut!

TOKİ 2016 yılında Gaziantep, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul Başakşehir, Çankırı, Hatay, Konya ve Adana'da 60 bin konut üretecek.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), "Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler" projesi kapsamında, 2016 yılında Gaziantep, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul Başakşehir, Çankırı, Hatay, Konya ve Adana'da 60 bin konut üretecek.


TOKİ, proje çerçevesinde şehirlere, kent kimliği ve merkezi unsurlarla sıkı bağları olan, halkın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki ve sosyal altyapısı bulunan yeni yerleşim alanları kuruyor.


TOKİ kaynaklarından alınan bilgiye göre, projeleri aşamalı olarak hayata geçirecek olan idare, 2016'da 60 binin üzerinde yeni konut üretecek. "Konut talebi, deprem riski, kentsel dönüşüm ve kentleşme oranı", projenin dört ana unsuru olarak belirlendi.


'İSTANBUL'A DA 7.500 KONUT GELİYOR'


İstanbul'daki en büyük konut bölgesi olan Başakşehir ilçesinde 7 bin 500 yeni sosyal konut üretilecek.3 bin 500 konut üretiminin devam ettiği bölgedeki konut üretimi de "mahalle" konseptinde gerçekleştiriliyor.


TOKİ'nin Manisa Akgedik'te 5 bin konut üretim kapasitesine sahip 1 milyon 500 bin metrekarelik proje alanı bulunuyor.İlk etapta dar gelirli vatandaşlar için bin 101 konutun uygulamaya alındığı bölgede,  TOKİ  tarafından düzenlenen "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması"nda Ege Bölgesi birinciliğini kazanan proje hayata geçiriliyor.


"Şanlıurfa Maşuk köyü Kentsel Tasarım ve Mimari Projesi" kapsamında ise ilk aşamada bin 364 konut üretilecek. Proje ile göç alan bölgenin konut ihtiyacı karşılanacak, çalışan kesimin uzak mesafelerden kaynaklı istihdam sorununu azaltılmış olacak.

Projenin ilk adımı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'yle atılıyor.


Toplam 8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Gaziantep'e ilk etapta 3 bin konut yapılacak. Proje sonunda 50 bin konut üretilmiş olacak. Geleneksel Antepevi'nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer verilecek projede, peyzaj uygulamalarından çiçeklendirme ve meyve ağaçlarına, çeşmeden su kuyusuna birçok yerel unsur kullanılacak.


'2 BİN AİLE DAİRE SAHİBİ OLACAK'

Çankırı'da da ilk aşamada 502, ardından bin 500 konut üretilerek, 2 bin aile konuta kavuşturulacak."Merkez Mimar Sinan Mahallesi 2'nci etap Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında 2+1 ve 3+1 toplam 502 adet konut, 9 ticaret birimi, 1 cami külliyesi ve 1 tescilli eser üretilecek.


Payas ilçesindeki proje ile İskenderun ve Dörtyol'da çalışan, uzak mesafeler nedeniyle ulaşım sorunu yaşayan kesimin konut ihtiyacına yanıt verilmesi amaçlandı.


Ayrıca, şehri bölgelere ayıran "formel planlama" yaklaşımı yerine, büyük bir kentteki gibi ticari, sosyal ve konut yapılarının birlikte yer aldığı karma bölgeler ve bağlantılar oluşturuldu. Payas'ta hayata geçirilecek projeyle her ana yapı adasında yaya yürüyüş yolları ile merkeze bağlanan alt merkezler ve meydanlar oluşturuldu.


Konya Gödene projesinde konut blokları bir araya getirilerek, komşuluk ilişkileri ve aidiyet duygusuna katkı sağlayacak alt mahalle kümeleri oluşturuluyor.


Toplam 122 bin metrekare alana sahip yerleşkede, 51 bloka yayılmış, 529'u 3+1 ve 275'i 2+1 tipinde 804 konut, 1 adet çarşı ve ofis bloku, 1 cami ve 4 otopark bloku yer alacak.


'O BÖLGEYE 4 BİN KONUT'

Adana Sarıçam'da 130 bin metrekarelik toplu konut alanında 839 konut ve sosyal tesis projelendiren TOKİ'nin, bölgedeki üretim hedefi ise 4 bin konut.


"Adana Sarıçam Projesi", TOKİ'nin gerçekleştirdiği "7 İklim 7 Bölge Mimari Fikir Yarışması"nda elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yöresel özelliklerin öne çıktığı bir yaklaşımla şekillendirildi.


Yapı girişleri sokaklar, arka mekanlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı. Projede kapsamında 20 bin metrekare büyüklüğünde bir semt parkı da oluşturulacak.


Yeni Şafak


Geri Dön