28 / 04 / 2024

TOKİ'den inşaat sektörüne 10,5 milyar liralık yatırım!

TOKİ'den inşaat sektörüne 10,5 milyar liralık yatırım!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ( TOKİ ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdarenin 2013 ' te inşaat sektörüne yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yaptığını belirtti...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdarenin 2013'te inşaat sektörüne yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yaptığını belirterek, "Geçen yıl, Başbakan Erdoğan'ın talimatlarıyla sosyal konut ve donatı üretimine ağırlık verildi, sosyal konutların toplam konut üretimi içindeki payı yüzde 85'ten 93,42'ye çıkarıldı" dedi. 


ANKARA (AA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdarenin 2013'te inşaat sektörüne yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yaptığını belirterek, "Geçen yıl, Başbakan Erdoğan'ın talimatlarıyla sosyal konut ve donatı üretimine ağırlık verildi, sosyal konutların toplam konut üretimi içindeki payı yüzde 85'ten 93,42'ye çıkarıldı" dedi. 


Karabel, TOKİ'nin 2013 faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu, 2014 hedef ve beklentilerini anlattı. İdarenin, devletin genel bütçesinden pay almadan kaynak üreterek ve sosyal konutları fonlayarak, konut üretiminde sürekliliği sağlayacak planlama ve nakit akışı izlediğini belirten Karabel, "Böylece hem sektörün gelişmesi sağlanmış hem de konut yapımcıları cesaretlendirilmiştir" diye konuştu. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla 2013'te sosyal konut ve sosyal donatı üretimine ağırlık verildiğini ifade eden Karabel, geçen yıl sosyal konutların toplam konut üretimi içindeki payının, yüzde 85'ten 93,42'ye çıkarıldığını bildirdi. 

TOKİ'nin ürettiği sosyal konut miktarının 515 bin 348 olduğunu anlatan Karabel, toplamda ise 615 bin konut rakamına ulaşıldığını kaydetti. Karabel, 2012'den itibaren özellikle konut projelerinde yerel mimari örneklerine ağırlık verilerek, cephelerde yeni düzenlemelere gidildiğini belirtti. 


TOKİ projelerinin görsel olarak daha cezbedici hale getirildiğini ifade eden Karabel, "Örneğin Sivas'taki konutlarda Gök Medresenin taç kapı motifleri, Hasankeyf'te Artuklu mimarisi, Konya'da Selçuklu yıldızı, Bitlis'te Şerefiye Camisi motifleri, Tokat'ta Zile Kalesi motifleri gibi, her ildeki yeni projelerde yöresel mimari örnekleri kullanılacak" dedi. Geçen yıl 5 stadyum ve 39 hastanenin de yer aldığı 567 sosyal donatı ihalesinin gerçekleştirildiğini anlatan Karabel, İdarenin 21 bin 228 derslikli 946 okul, 13 üniversite kampüsü, 971 spor salonu, yaklaşık 52 bin kapasiteli 147 pansiyon ve yurt, 231 hastane, 94 sağlık ocağı, 497 ticaret merkezi, 41 kütüphane, 489 ibadethane, 105 kamu hizmet binası ve 14 stadyum rakamına ulaştığım bildirdi. 

TOKİ tarafından 2013'te inşaat sektörüne yaklaşık 10,5 milyar liralık yatırım yapıldığını belirten Karabel, Konut Üretimi Seferberliği kapsamında 11 yılda yapılan yatırım miktarının ise yaklaşık 61,5 milyar lira olduğunu söyledi. 

TOKİ'nin 2014 hedef ve beklentilerine değinen Karabel, İdarenin konut ve sosyal donatı üretimi ile kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri doğrultusunda kamu hizmet binaları yapmayı sürdüreceğini vurguladı. Geçen yıl 252 bin konutun planlama aşamasına getirildiğine işaret eden Karabel, bu konutlardan plan ve projeleri bitenlerin ihalesinin hızla yapılacağını bildirdi. 


Karabel, ayrıca 2012'den beri devam eden ve geçen yıl ihalesi yapılan 41 bin konut ile 567 sosyal donatı inşaatının takibine ve biten konutların vatandaşlara teslimine devam edileceğini belirtti. Karabel, bu yıl Türkiye'nin konut ihtiyacının yaklaşık 814 bin olarak hesaplandığını bildirdi. 


TOKİ'nin konut açığının kapatılması ve konut piyasasmda arz talep dengesinin kurulması için üzerine düşeni planlı şekilde yapmayı sürdüreceğini dile getiren Karabel, şunları kaydetti: "Bunun için Hükümetimizin belirlediği 2014 hedefleri çerçevesinde, kamu inşaat yatırımlarında kamu kesiminin talep niteliğinin yükseltilmesi, kalitenin ön planda tutulması ve kentsel dönüşüm projelerinde lokomotif itici güç olma potansiyelimizi sürdüreceğiz. İnşaat sektörünün üretim ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara ulaştırılarak, yenilikçi anlayışla arz ve talebin yüksek katma değerli ve sürdürülebilir yapıya kavuşturulması, sektörün tamamında teknik müşavirlik hizmetlerinin etkinleştirilmesi en büyük beklentimiz." 


Ankara Gündem


Geri Dön