22 / 12 / 2024

TOKİ'den 'kaçak kat' iddialarına yanıt!

TOKİ'den 'kaçak kat' iddialarına yanıt!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Çanakkale'deki inşaat iddiaları ile ilgili açıklama yaptı. İşte TOKİ tarafından yapılan o açıklama...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Çanakkale'nin Cevatpaşa Mahallesi'nde, kaçak kat ya da imara aykırı inşaat yapıldığı ve kamu zararı oluştuğuna ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaparak iddialarını yalanladı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"Çanakkale Merkez Cevatpaşa Mahallesi 650 Ada 242 parsel sayılı taşınmaz Rezerv Yapı Alanı ilan edilerek sosyal konut inşa edilmek üzere Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmiştir. Söz konusu bölge yakın çevresi yapılaşma koşulları gözetilerek kat sayısı en çok: 6 Kat, Emsal 1.20 olarak konut alanının ihtiyaç duyduğu cami, okul, sağlık ocağı gibi sosyal donatı alanları da içerisinde barındıracak biçimde imar planları hazırlanmıştır.

Söz konusu imar planın onaylanmasına müteakip bölgenin yakın çevresinde bulunan yapılaşmalar ve yükseklikleri geçmeyecek şekilde proje çalışmaları tamamlandı.

İdaremiz tarafından yürütülen ve hak sahipleri belirlenen 100 Bin Sosyal Konut kapsamında "Çanakkale İli, Merkez İlçesi, Cevatpaşa Mahallesi 509 Adet Konut ve 25 Adet Dükkân İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi" idaremiz tarafından ihale edilmiş olup inşaat süreci sürmektedir.

TOKİ den kaçak kat iddialarına yanıt!

İdaremiz tarafından yalnızca konutu olmayan dar gelirli vatandaşlarımıza sosyal konut yapmak için yürütülen söz konusu işte, Çanakkale Belediyesine defaten ruhsat başvurusu yapılmış fakat çeşitli bahaneler ile ruhsat verilmemiştir. Bunun üzerine Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ruhsat başvurusu yapılmış olup söz konusu işlemler onaylanma aşamasındadır.

Çanakkale Havalimanı Mania planına göre iç yatay yüzeyde bulunan söz konusu bölgede inşa edilecek olan yapıların en üst noktasının deniz seviyesinden yüksekliği azami 52.5 metre olabilmektedir. Fakat söz konusu proje alanı eğimli bir yapıya sahip olup mevcut arazi kotları deniz seviyelerinden 50 ile 30 metre arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca söz konusu proje alanının yakın çevresinde üst kotları mania sınırı olan 52.5’in çok çok üzerinde 60-65 metre kotlarında pek çok yapı yer almaktadır. Gerek arazi yapısı gerek ise çevre yapılaşma durumuna göre projelendirilmiş olan söz konusu iş kapsamında ilgili birimlerle gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde her ne kadar yakın çevrede mania sınırını aşan doğal ve yapay kotlar olsa da mania sınırı olan 52.5 metre kotunu projenin hiçbir bloğunda geçilmemesi kararlaştırılmıştır.

23 bloktan meydana gelen söz konusu iş kapsamında yalnızca 2 blokta mania sınırı yaklaşık olarak 2 metre aşılmış olup geri kalan 21 blokta böyle bir problem yoktur. Bu problemi ortadan kaldırmak ve mania hattını korumak için kaba inşaat aşamasında olan 2 blokta kat azaltması yapılmaktadır.

Bu konuda İdaremiz tarafından kaçak kat veya imara aykırı inşaat yapıldığı, kamu zararı oluştuğu, bu bağlamda mahkeme kararı olduğu şeklinde çıkan haberler gerçeği yansıtmamakta olup söz konusu durum ile alakalı herhangi bir dava söz konusu değildir.

İdaremiz tarafından mania hattının korunması ve yeni engeller oluşturmamak adına azami özen gösterilmektedir. Ayrıca yapılan söz konusu bu işlem ile ilgili olarak yüklenici firmaya herhangi bir ödeme yapılmayacaktır."

 

Milli Emlak'tan iki şehirde Temmuz 2024 fırsatı! KDV'den muaf araziler satışa çıktı!

Çiftçilere bayram müjdesi: Hesaplara tam 88.3 milyon TL yattı! Hemen e-Devlet'ten kontrol edin!

Bu şehirlerden konut alanlar kaybetti! ‘Büyükşehir’ ve ‘sahil’ detayı şaşırttı!


Geri Dön