Kim Kimdir?

TOKİ'den `riskli evini getir yenisini al' fırsatı

TOKİ, İstanbul'da riskli evleri yenisiyle değiştirme projesinde ilk adımı, satışa çıkarılan Kayabaşı'ndaki konutlarda attı.

Satılacak 8 bin 264 konutun bin 60'ı depremde yıkılma riski olan ev sahiplerine ayrıldı.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), depreme hazırlanan İstanbul'da eski ve riski yüksek evleri piyasa değeri üzerinden yenileriyle değiştirme projesi kapsamında ilk somut uygulamayı Küçükçekmece'deki Kayabaşı konutlarında başlatıyor. 40 bini kamu, 25 bini özel sektör tarafından olmak üzere 65 bin konutun yapımının planlandığı Kayabaşı'nda ilk konutların satışı için talep alınmaya yakında başlanacak. Verilen bilgiye göre, ilk aşamada 8 bin 264 konut satışa çıkarılırken, bunların 1060'ı, deprem nedeniyle yıkılma riski bulunan konutların sahiplerine ayrıldı. Alt gelir gruplarına 2 bin 104 konut ayrılırken, kalan 5 bin 100 sosyal konutun satışına Halk Bankası aracılık edecek.

BAŞVURULAR 24 KASIM'DA

KONUTLAR için başvurular 24 Kasım'da başlayacak ve 26 Aralık'a kadar sürecek. Başvuru sırasında, alt gelir grubundaki konutlar için bin YTL, diğer sosyal konutlar için 2 bin YTL başvuru ücreti alınacak. Alt gelir grubuna satılacak B tipi 2 bin 104 konutun fiyatı 75 bin YTL'den, taksitleri ise 306 YTL'den başlıyor. Bu kesime yönelik satışlarda 180 ay vade uygulanacak. Bu konutlardan almaya hak kazananlar, peşinatları, 16 Şubat-13 Mart arasında 15 bin-20 bin YTL'ye tamamlayacak. Konutları yıkılma riski bulunanlara ve diğer ilgilenenlere satılacak B1 tipi konutların fiyatı 85 bin YTL'den, taksidi 500 YTL'den, C Tipi konutların fiyatı 130 bin YTL, taksitleri 834 YTL'den başlıyor. Bu konutların satışlarında ise 120 ay vade uygulanacak. Sosyal konutlardan alanlar ise peşinatlarını, 12-13 Ocak 2009 arasında 20 bin-25 bin liraya tamamlayacaklar. Alt gelir ve deprem dönüşüm grubundan konut almak isteyenler, TOKİ-İstanbul Uygulama Dairesi Başkanlığı'na, sosyal konutlar için Halk Bankası şubelerine başvurulacak.

`VATANDAŞI TABUT GİBİ KONUTLARDAN KURTARDINIZ'

Moral gecesinde TOKİ Başkanı'ndan plaket alan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de gecede yaptığı konuşmada, TOKİ'nin sektöre kalite ve standart getirdiğini belirtti. Eren, Başkan Bayraktar'a, `Maalesef bazı vicdansız meslektaşlarımızın konut diye sattıkları tabutlardan insanları kurtardınız' sözleriyle teşekkür etti.

Krizde para değil üretim kazanacak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaşanan krize rağmen, yatırımlarında azalma olmadığını, inşaat sektöründeki canlanmayı artırarak devam ettireceklerini söyledi. Bugün müteahhitlerin para kazanamadığına dikkat çeken Bayraktar `Para buharlaşan bir meta değildir. Para bugün saklandı. Ama yarın ortaya çıkacak. Cesaretini devam ettirenler, üretmeye devam edenler bu dönemden daha kazançlı çıkacak. Para değil, üretim kazanacak. Sabır ve sebat edenin yüzü gülecek' dedi. TOKİ, çalışanları ve idare ile müteahhitler için moral gecesi düzenledi. TOKİ çalışanları ve müteahhitlerin moral depoladığı gecede türkülere eşlik eden Bayraktar'ın yanı sıra İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ile Enka, Gama, Yüksek, Garanti Koza, Tekfen, Rönesans gibi firmalardan temsilciler de yer aldı.
Star