16 / 05 / 2024

TOKİ'nin 2015 önceliği sosyal konut!

TOKİ'nin 2015 önceliği sosyal konut!

Orta ve alt gelir grubuna konut üreten TOKİ, 2015 yılında da sürdürdüğü konut hamlesini artan oranda devam ettirecek. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 2015 yılında önceliklerinin sosyal konut olacağını belirtti..



TOPLU Konut idaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, konut sektöründe en büyük arz ve talebi oluşturan kurum olduklarını belirterek Türkiye'nin 78 ilinde, 689 şantiyede devam eden projelerin, TOKİ'nin meydana getirdiği katma değerin en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Turan, TOKİ'nin son 12 yılda özellikle dar gelirli vatandaşların 'acil barınma ihtiyacını' karşılamak amacıyla gerçekleştirdiği konut hamlesinin, Cumhuriyet tarihinin en önemli sosyal projelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Turan, mevcut ekonomik koşullarda konut sahibi olması mümkün olmayan yüz binlerce vatandaşın ev sahibi olduğunu, bu konutların ekonomik bir değer kazandığını ifade ederek, TOKİ'nin 641 bin 208 konut rakamına ulaştığını kaydetti. 


VATANDAŞIN BEKLENTİSİ YÜKSEK

Konut alıcılarına teslim edilen -508 bin 290 konutta 2 milyon 300 bini aşkın vatandaşın yaşadığını ifade eden Turan "Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren, sosyal devlet anlayışını hayata geçirmek için iyi niyetli çabalar olmuştur ancak bu konut sektöründe etkin bir şekilde realize edilememiştir. 2002 yılında başlayan büyük konut hamlesi, devletimizin sergilediği en önemli sosyal yaklaşımlardan biridir. Bu açıdan TOKİ, bir devlet idaresi kimliğiyle, sosyal devlet anlayışının en güçlü kurumsal yansımasıdır. TOKİ, ülkemiz konut sektöründe en büyük arz ve talebi yaratan kurumdur. Alt ve oıta gelir grubundaki vatandaşlarımıza sunduğumuz kolaylıklarla, insanımızı birer ev sahibi yapmanın yanı sıra ekonomik açıdan da değer katıyoruz, insanlarımızın TOKİ'den beklentileri var, bunun en önemli nedeni de kuruma duydukları güvendir" diye konuştu. 


MAHALLE KÜLTÜRÜ AĞIRLIKLI 

Bundan sonraki hedef ve yaklaşımları "Nitelikleri ve kalitesi artırılmış sosyal konut üretimi, yatay mimariye geçiş, yöresel dokuyu üretimlere yansıtmak, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün gelişmesine imkan tanıyan projeler üretmek, tüm projelerde mutlak kalite anlayışını benimsemek ve kentsel dönüşümde öncü olmak" şeklinde özetleyen Turan, vatandaşların talep ve beklentilerini dikkate alarak TOKl'nin kendini yenilediğini söyledi. Başkan Turan, alt ve orta gelir grubuna dönük, kalitesi ve nitelikleri artırılmış, sosyal ihtiyaçlara da cevap verecek konut üretiminin öncelikleri olduğunu kaydetti. 


DÖNÜŞÜM PROJELERİ ARTACAK 

Deprem gerçeğinin oluşturduğu risk, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin Türkiye'nin üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunun altını çizen  TOKİ  Başkanı Turan, önümüzdeki 20 yıl içinde ülke çapında yaklaşık 6.7 milyon konutun yıkılıp ve yeniden inşasına ihtiyaç olduğunu söyledi. 


Turan, "Kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için başta ev sahipleri olmak üzere, tüm paydaşların bu işin önündeki engelleyici yaklaşımlardan uzak durması gerekiyor. Çünkü artık bu gereklilik değil, zorunluluktur. TOKl'nin bundan sonraki üret imlerinin yüzde 40'ını kentsel dönüşüm projeleri oluşturacak. Sadece binaları yıkıp, yerlerine yenilerini inşa etmeyeceğiz. Yaptığımız çevre düzenlemeleriyle, donatılarla sosyal ihtiyaçlara da yanıt vereceğiz. 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçları düşünüyoruz" diye konuştu. 


Yöresel mimari dönemi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. ERGÜN TURAN TOKİ Başkanı Turan, yeni çalışmalarda, yöre izlerini barındıran konut projelerine başladıklarını ifade ederek Anadolu'nun sunduğu mimari çeşitliliğini sosyal konut projelerine yansıtacaklarını söyledi. Anadolu coğrafyasının, kültürel, fiziki ve mimari boyutta büyük bir zenginlik barındırdığını anlatan Turan, "Anadolu'da mimari doku, çok yakın coğrafyalarda dahi birbirinden farklılık gösterebiliyor; çok yakın mesafelerde dahi farklı bir mimari doku, farklı estetik anlayış ve duruşla karşılaşabiliyoruz, işte bu nedenle, elimizdeki bu zenginliği değerlendirip yöresel dokudan aldığımız ilhamla, mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Turan, bu yaklaşımla projelendirilen Ürgüp Sosyal Konutları'run Nisan 2015'te tamamlanacağını kaydetti. 


Star ek


Geri Dön