05 / 05 / 2024

TOKİnin Ali Sami Yen hamlesine Danıştay kozu!

TOKİnin Ali Sami Yen hamlesine Danıştay kozu!

Ali Sami Yen arsasının imar planına yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, TOKİnin açtığı yeni dava sonucu Konuyla ilgili karar verilmesine yer yok deyince kafalar karıştı



Ali Sami Yen Stadı arsasının imar planı için yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) itirazı üzerine, 15 Temmuzda konuyla ilgili karar verilmesine yer olmadığına karar verdi.

HUKUKA AYKIRI KISIMLAR DURUYOR

TOKİnin savunması doğrultusunda, 16 Şubat 2010 tarihli söz konusu planların, itirazlar kısmen değerlendirilerek 2 Nisan 2010da revize edildiğini ve bu nedenle davanın konusuz kaldığını belirten mahkemenin kararı karışıklığa neden olunca davacılardan CHP Şişli Belediye Meclisi Üyesi Dursun Çaltı, Danıştaya gitti. Son kararla, yürütmeyi durdurmanın geçersiz olduğu algısının yerleşebileceğini ifade eden Çaltı, Mart 2011de plan notlarının 4a ve 8inci maddelerini hukuka aykırı bulduğu için yürütmeyi durdurma kararı veren bu mahkeme, şimdi revizeyi öne sürerek dava konusuzdur diyor.

Oysa, revize planda da kurucu hüküm bozulmamıştır. Yani, hukuka aykırı bulunan maddeler, ki bunlardan biri bodrum katların emsale dahil edilmemesi, revize planda da var. Bu kararın bozulması için konuyu bugün (dün) Danıştaya taşıdık; dava açtık dedi. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Mart 2011de aldığı yürütmeyi durdurma kararında, planda bodrum katların emsale dahil edilmediğini, 2.50 olan emsalin, bu şekilde 4.50ye yükseltilerek inşaat hakkının yüzde 80 arttığını ifade ederek, İmar ve otopark yönetmeliklerinin açıklanan maddeleri gereği, uyuşmazlığa konu plan tadilatlarının 4a ve 8. maddeleriyle çerçevesi oluşturulmaya çalışıldığı gibi, 1inci ve 2nci bodrum katların hem ticaret olarak kullanılıp hem emsal harici tutulması mümkün değil açıklamasını yapmıştı. TOKİnin karara itirazı, Mayıs 2011de İstanbul Bölge İdare Mahkemesince reddedilmişti.

Bildirim gelmeden inşaata başlamayız

Arsa yerine yapılacak projenin büyük ortağı Torunlar Şirketler Grubunun patronu Aziz Torun,  TOKİ  tarafından kendilerine bildirim yapılmadıkça inşaat ve satışa başlamayacaklarını söyledi. TOKİ yetkilileri de ilk karardan sonra, yürütmeyi durdurmaya karşılık yeni plan yapılacağını açıklamıştı.

Menekşe Ataselim/Habertürk

 


Geri Dön