06 / 05 / 2024

TOKİ'nin konut atağı Kayabaşı'nın ulaşım sorununu çözecek

TOKİ'nin konut atağı Kayabaşı'nın ulaşım sorununu çözecek

TOKİ'nin Kayabaşındaki dev konut atağı nihayet başladı.



65 bin konutluk Kayabaşı Dönüşüm Projesi'nin ilk etabında satışa çıkarılan 8 bin konut için Pazartesi başlayan müracaatlar 26 Aralık'a kadar devam edecek. Yapılaşmada bakir konumda olan Kayabaşı'yla ilgili tüketicilerin en çok merak ettiği konu bölgeyi nasıl bir geleceğin beklediği. İlk etaba başvurmayı düşünenlere gelecekle ilgili fikir verebilmek için başından beri dönüşüm projesi üzerinde çalışan, Kayabaşı'nı en iyi tanıyan isimlerden birisi olan  TOKİ  İstanbul Daire Başkanı'na Niyazi Özdemir'le konuştuk. Özdemir'in anlattıkları Kayabaşı'nın İstanbul'da gelecekte en çok konuşulacak bölgelerinden birisi olacağının ipuçlarını veriyordu.

Kayabaşı bölgesinin konumuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Kayabaşı projelendirme alanı TEM otoyolu Mahmutbey gişelerinin kuzeyinde yer alıyor. Bölgenin doğusunda Oyakkaent ve Başakşehir konut bölgesi, Güneydoğusunda İkitelli organize sanayi bölgesi, güneyinde olimpiyat köy spor kompleksi, batısında Sazlıdere Barajı kuzeyinde ise orman alanlar bulunuyor. Kayabaşı toplu konut alanı TEM otoyoluna 8, Atatürk Havalimanına 17, Taksim'e 21 Boğaziçi köprüsüne 24 Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne ise 25 kilometre mesafede.


Kayabaşı'nın ulaşım sorunu nasıl çözülecek?

Proje alanında yol genişlikleri minumum 15 metre olarak planlandı. Ana arter yolların her iki tarafı 10 metre genişliğinde yeşil bir bant ile kuşatıldı. Kayabaşı proje alanının içinde Karayolları Genel Müdürlüğünce planlanan İstanbul'un kuzeyinden geçecek yeni ulaşım koridoru yer alıyor. Bu koridordan proje alanına erişim yolları da bulunuyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesince çalışmaları sürdürülen Otogar-Bağcılar-İkitelli metro güzergahının sonlanacağı istasyonlar olan Olimpiyatköy ve Başakşehir Metro istasyonları proje alanına 2.5 kilometre mesafede. Özellikle Olimpiyatköy durağından düzenlenecek çeşitli toplu taşıma araç seferleri ile Kayabaşından istanbul'un her yerine süratle ve kolaylıkla ulaşım sağlanabilecek. Büyükşehir Belediyesiyle Olimpiyatköy ve Başakşehir metro istasyonlarının Kayabaşı'daki toplu konutların içerisinden geçecek ilave metro bağlantısının da sağlanmasına ilişkin görüşmelere devam ediyoruz

Proje'nin İstanbul için öneminden bahseder misiniz?

Kayabaşı Toplu Konut alanı ekonomik, sosyal ve kültürel boyutta önemli bir role sahip İstanbul için gelecekte önemi artan bir role sahip olacak. İstanbul'daki planlı kentleşmeye katkı sağlayacağı gibi olası Marmara depremi tehdidine karşılık sağlıklı yaşam hacmi oluşturmak ilkesiyle standartlara uygun bir kent oluşturularak İstanbul'un dönüşümünde etkin bir rol üstlenecek.

Kayabaşı ile İstanbul'da neler değişecek?
1999 Marmara depreminden etkilenmiş hak sahiplerinin Kayabaşı projesinden faydalandırılmasıyla bugüne kadar depreme ilişkin mekansal boyutta yapılan çalışmanın ilki başlatılacak. Böylelikle depremden mağdur olanlar deprem korkusu yaşayanlar için güvence oluşturacak. İstanbul ilinde oluşturulan şehircilik ve planlanma kriterlerine uygun olarak tasarlanan böylesi bir proje sonucunda, kentte yaşayan insanların kent üzerinde yapılan mekansal düzenlemelerin nasıl olması gerektiğine ilişkin anlayışı değişecek.

Kayabaşı'nın diğer uydu şehirlerden farkı ne olacak?

Kayabaşı'nda diğer uydu kentlerden farklı olarak ekolojik değerleri kullanan, enerji ihtiyaçlarının büyük bölümünün güneş ve rüzgar enerjisinden karşılanmasının benimsendiği bir kent olması ilke edinilmiştir. Bu kapsamında proje alanında yer alacak konutlarda yalıtım standartlarına uyulurken ısıtma çevre aydınlatması için güneş panelleri, rüzgar türbinleri, enerji tasarruflu ampüller ile radyatörlerde termostatik vanalar kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca mevsimsel yağışlarda bina çatılarındaki yağmur suyunun zemin altında oluşturulacak sarnıçlarda biriktirilerek park- bahçe sulamasında kullanıldığı çevreci bir şehir olacak.

Sadece alt ve orta gelir grubuna mı konut üretilecek?

Kayabaşı Toplu Konut alanında deprem dönüşümü, alt gelir grubu ve sosyal konut projelerinin yanısıra orta ve bir miktarda üst gelir seviyesine hitap edecek konut projelerinin yapımını hedefliyoruz. Yine bu bölgede yer alan özel mülkiyet alanlarında yapılacak 25 bin konut göz önünde bulundurulduğunda farklı gelir ve kültürel grupların yerleşip yaşamak için tercih edecekleri bir yerleşim alanı olacağından bu grupların ihtiyaçlarına cevap verecek konut tip ve standartlarında çeşitlilik olacak. Ayrıca Kayabaşı proje alanının kentsel tasarıma dayalı, dünya standartlarında İstanbul'un en büyük meydanlarının ve en geniş yeşil alanlarının da yer alacağı bir proje olacağı göz önünde bulundurulduğunda kentsel çevre kalitesi açısından oldukça yüksek bir değer de barındıracak.

Kayabaşı projesinin tamamlanması kaç yıl sürer?

Yaklaşık 65 bin konutun bulunacağı tahmin edilen Kayabaşı proje alanında 40 bin konutun idaremiz tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 4 milyar dolar maliyet öngörüyoruz. Tüm projenin 8-10 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Başvurular 26 Aralık'ta sona eriyor

Kayabaşındaki 6,5 milyon metrekarelik alanda yapılacak dönüşüm projesinin ilk etabında 8 bin 264 konut satışa çıkarıldı. Bu konutların 1.060'ına deprem nedeniyle yıkılma riski bulunan konutların sahipleri başvurabiliyor. 2 bin 104 konut alt gelir grubu, 5 bin 100 konut ise orta gelir grubu için inşa edilecek. Konutlar için 24 Kasım'da başlayan başvurular 26 Aralık'a kadar devam edecek. Başvuru sırasında, alt gelir grubundaki konutlar için bin YTL, diğer sosyal konutlar için 2 bin YTL başvuru ücreti alınıyor. Alt gelir grubuna satılacak B tipi toplam 2 bin 104 konutun fiyatı 75 bin YTL'den, taksitleri ise 306 YTL'den başlıyor. Bu kesime yönelik satışlarda 180 ay vade uygulanacak. Bu konutlardan almaya hak kazananlar, peşinatları, 16 Şubat-13 Mart arasında 15 bin - 20 bin YTL'ye tamamlayacak. Konutları yıkılma riski bulunanlara ve diğer ilgilenenlere satılacak B1 tipi konutların fiyatı 85 bin YTL'den, taksidi 500 YTL'den, C Tipi konutların fiyatı 130 bin YTL, taksitleri 834 YTL'den başlıyor. Bu konutların satışlarında ise 120 ay vade uygulanacak. Sosyal konutlardan alanlar ise peşinatlarını, 12-13 Ocak 2009 günleri arasında 20 bin-25 bin liraya tamamlayacak. Alt gelir grubu ve deprem dönüşüm grubundan konut almak isteyenler, TOKİ-İstanbul Uygulama Dairesi Başkanlığı'na, sosyal konutlar için Halk Bankası şubelerine başvurulacak. Konutlar Sözleşme tarihinden itibaren 24 ay içerisinde teslim edilecek.

Projede yok yok

*11 adet Taksim Meydanı büyüklüğündeki 158 bin 700 metrekarelik ağaçlandırılmış alan
*16 Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde rekreasyon alanı
*  Ankara  adliyesinin sekiz kat büyüklüğünde resmi kurum alanı
* Atatürk Kültür Merkezi'nin yedi kat büyüklüğünde kültürel ve halk eğitim tesisi alanı
*2748 derslik kapasiteli ilköğretim ve kreş alanı
*1499 derslik kapasiteli ortaöğretim ve meslek lisesi alanı
* 2305 yatak kapasiteli sağlık tesisi alanı
*İki üniversite

İsa Sezen/Zaman

Geri Dön