TOKİ'nin nitelikli daha çok konut yapması gerekiyor!
(TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, "Günümüzde karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri, artan kent nüfusuna yeterli ve nitelikli konut sağlamaktır. Ancak burada yeteri kadar başarılı olunamadığı, şehirlerimizden açıkça görülmektedir" dedi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, "Günümüzde karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri, artan kent nüfusuna yeterli ve nitelikli konut sağlamaktır. Ancak burada yeteri kadar başarılı olunamadığı, şehirlerimizin içinde bulunduğu durumdan açıkça görülmektedir" dedi.
Şahin, Boğaziçi Üniversitesi ve Uluslararası Proje Yönetimi Enstitüsü (UPYE) işbirliği ile üniversitenin Bebek Yerleşkesinde düzenlenen "İnşaat proje yönetimi semineri"nde yaptığı konuşmada, günümüzde kamu yönetimi tarafından kullanılan kaynakların rasyonel kullanılması ve israf edilmesinin çok tartışıldığını söyledi.
Şahin, kamu sektöründe projelerin tasarlanmasından seçimine, uygulanmasına, uygulama sonrası sonuçların gözlenip aksayan yönlerin giderilmesine kadar olan sürecin etkin yönetilmesi ve buna bağlı olarak projelerden istenilen verimin alınmasının, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını gerektirdiğini kaydetti.
Bu nedenle kamu yönetiminin etkinliği kadar kamu yönetimine etkinlik kazandıracak proje yönetiminin etkinliğinin de önemli olduğunu dile getiren Şahin, sistem yaklaşımı ile bakıldığında bir projenin etkin biçimde yönetilmesi ve sonrası ulaşılacak sonucun da genel olarak kamu yönetiminin etkinliğine de çeşitli şekillerde yansıyacağını belirtti.
Şahin, bunu sağlamak için de kamu proje etkinliğini engelleyen faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi ve bu engellerin ortadan kaldırılması için uzun ve kısa vadede yasal, yapısal, idari açıdan nelerin yapılması gerektiğinin ortaya konulması ve çözümlerin bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.
Türkiyenin hızlı kentleşen bir ülke olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:
"2010 verilerine göre 74 milyon nüfusun 54 milyonu il ve ilçelerde yaşamaktadır. Yani bu yüzde 75 nüfusun kentlerde yaşadığını gösterir. Yüzyılın başında bu yüzde 10ler mertebesindeydi. 2050lerde dünya nüfusunun yüzde 85-90larının kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Günümüzde karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri, artan kent nüfusuna yeterli ve nitelikli konut sağlamaktır. Ancak burada yeteri kadar başarılı olunamadığı, şehirlerimizin içinde bulunduğu durumdan açıkça görülmektedir."
TÜRKİYE'NİN SON 10 YILI
Projenin, daha önceden belirlenmiş olan hedefe mevcut kaynaklar ile belirlenen süre içerisinde ulaşılabilmesi için yapılması gerekenleri belirleyen bir çalışma olarak tanımlanabileceğini kaydeden Şahin, bütün projelerin amacının belirlenen bütçe ve zaman kısıntısı altında kaynakları en etkin biçimde kullanarak, hedefe ulaşmak olduğunu dile getirdi.
Bu konuda Türkiyede son 10 yılda önemli adımlar atıldığını kaydeden Şahin, performans kavramının, plan, bütçe ve denetim konularında yer aldığını, daha önce kamuda performansa yönelik ölçümleme ve denetimin olmadığını söyledi. Şahin, böylece çalışanın ve üretenin sıkıntı yaşadığı kamudan, çalışan ve üretenin itibar gördüğü bir kamuya dönüşüm başladığını dile getirdi.
Şahin, proje yöneticisinin pek çok konuda bilgiye sahip olmasının önem kazandığını ifade ederek, "Günümüzde de şirketler, kurum ve kuruluşlar birden çok ve değişik işletme ve kişilerle işbirliği yapmayı gerektiren, belirli iş takvimi ve bütçesi olan bir yapı içerisinde çalışmaktadırlar. Dolayısıyla bu durum proje yönetimi ve yöneticilik kavramının önemini bir kat daha artırmaktadır" diye konuştu.
Proje işlerinin, yaratıcılık, yenilik ve vizyon gerektirdiğini belirten şahin, proje yönetimi ile amaçlananın zaman, kaynak, sonuç üçgeni içinde en iyi performansı da ortaya koymak olduğunu söyledi.
9 YIL İÇİNDE 517 BİN KONUT
Şahin, TOKİnin de başlı başına bir proje yönetimi olgusu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Devletin konut politikalarının uygulanmasında sektörde kamu kuruluşu olarak görev yaparak bir vizyon ortaya koymak ve bunu gerçekleştirmek için iyi bir proje yönetimi uygulamak zorundadır. Bu doğrultuda başarılı bir performans sağladığı paydaşları tarafından da dile getirilmektedir. Zira izlediği proje yönetimi sonucu olarak TOKİ, 9 yıl içerisinde 517 bin konut sayısına ulaşmıştır. Bu da kamunun TOKİ eliyle kırdığı bir rekordur. Daha önce böyle bir sayıya ulaşılmamıştı. Konut arzının yetersizliği ve konut fiyatlarının yüksekliği piyasadaki mevcut arzın ve talebin profilini şekillendirmektedir. Dolayısıyla günümüzde mevcut piyasa koşulları içerisinde orta ve üst gelir gruplarının konut talepleri karşılanabilmektedir. O yüzden fakir, fukara, yoksul grubu konut konusunda maalesef zor durumdadır. Dolayısıyla TOKİnin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte konut ve kentleşme sorunlarının çözüm önceliklerinde değişiklikler
olmuş, TOKİnin konut ve kentleşme olgusunun tüm alanlarında faaliyette bulunmasına ihtiyaç duyulmuştur."
Şahin, bu kapsamda dar gelirli vatandaşlar için 2023te yeni bir 500 bin konut hedefi konulduğunu sözlerine ekledi.
AA