Toki

TOKİ'nin yatırımları 2022'de de tam gaz! Milyonlara ucuz konut müjdesi!

Konut inşasında 1.1 milyon rakamını gören TOKİ, yeni yatırımlara imza atmak için çalışmalarına tam gaz devam ediyor. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ'nin 2022 hedeflerini aktardı. Buna göre, TOKİ 2022'de 42 bin yeni konutun ihalesini gerçekleştirecek. Yatırımlar bununla sınırlı olmayacak...  Sosyal konutlardan kentsel dönüşüme, afet konutlarından hükümet konaklarına kadar 2021'de yaklaşık 36

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2022'de de ihtiyaç sahibi kişilerin talep ve ödeme güçlerini göz önünde bulundurarak yatay mimariye uygun, hızlı, nitelikli, kaliteli sosyal konut inşasını sürdürecek. 
Sosyal konutlardan kentsel dönüşüme, afet konutlarından hükümet konaklarına kadar 2021'de yaklaşık 36.5 milyar Türk Lirası tutarında yatırıma imzaa atan ve 70 bin kişiyi istihdam eden TOKİ, bu senede yaklaşık 64 bin konutu bitirecek ve teslimlerini gerçekleştirecek. TOKİ tarafından yaklaşık 66 bin konutun da satış sözleşmeleri yapılacak. 

“Evi olmayan vatandaş kalmayana kadar sosyal konut üretimi”ni hedefleyen TOKİ, bu sene 220 farklı alanda 42 bin yeni konut için ihale düzenleyecek. 2021'de 14 millet bahçesini tamamlayarak vatandaşların kullanımına sunan TOKİ, bu sene 42 millet bahçesinin inşasını bitirerek hizmete sunacak.

Peki TOKİ 2022'de hangi yatırımlara gazverecek? 42 bin yeni konut hangi illerde yapılacak? TOKİ'nin indirim kampanyası devam edecek mi? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, TOKİ'nin 2022 hedeflerini aktardı...

BÖLGENİN EN HIZLISI...

TOKİ'nin yatırımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, TOKİ'nin sosyal konut inşası, şehirlerin imarı, yeni yaşam alanlarının hayata geçirilmesi ve yeşil alanların artırılması noktasında önemli bir süreci yürüttüğüne dikkat çekti. TOKİ'nin özellikle sosyal konut inşasında Avrupa ve Afrika başta olcak şekilde bölgenin en hızlı ve en çok sosyal konut hayata geçiren kamu idaresi olduğuna vurgu yapan Bulut, “19 yıl içinde bir başarı hikâyesi yazılarak konut üretiminde 1 milyon 100 bin rakamına ulaşıldı, 81 ilimiz ve ilçelerimizde projeler geliştirildi. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi evi olmayan vatandaşımız kalmayana kadar, sosyal konut üretmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte de TOKİ'nin sektördeki öncü, yönlendirici ve eğitici kurumsal kimliği ön planda tutularak yeni başarı hikayeleri yazılacaktır” açıklamasında bulundu. 

42 BİN YENİ KONUT İHALE EDİLECEK

Amaçlarının konuta sahip olmayan vatandaşlar öncelikli olacak şekilde sosyal konut inşa etmek olduğuna dikkat çeken Bulut, 2019'da “50 Bin Sosyal Konut Projesi”, 2020 yılında da “100 Bin Sosyal Konut Projesi'ne ilişkin kampanyalar gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, “Bu kampanyalar kapsamında yapılan projelerin büyük bir kısmı bitirilmiş olup teslimleri etaplar halinde devam ediyor. Bu yıl içinde 220 farklı alanda 42 bin yeni konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızdan veya bölgelerden gelen talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Kamu yatırımlarımızın ve diğer sosyal donatıların üretimlerine de devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm projelerinde Bakanlığımızın ve İdaremizin hedefleri doğrultusunda afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu alanlara öncelik vererek projeler üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca şehirlerin tarihi sürecini ortaya çıkartan, kadim şehirlerimize değer katacak, tarihi alanları ve binaları yaşatacak projeler geliştiriyoruz” diye konuştu. 

2021 yılında 36.5 milyar TL'lik yatırım

TOKİ Başkanı Bulut, 2021'de 810 şantiyede sosyal konuttan kentsel dönüşüme, afet konutlarından millet bahçelerine, hükümet konaklarından öğrenci yurtlarına, yurtdışı projelerinden köy konutlarına kadar yaklaşık 36.5 milyar Türk Lirası miktarında yatırım yaptıklarını dile getirdi. TOKİ tarafından 2021'de yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sunulduğunun da altını çizen Bulut, "Geçen yıl 80 bin sosyal konut ile 3 bin 620 dükkân, 160 okul, 8 kreş, 101 ticari ünite, 59 kamu binası, 57 cami ve diğer sosyal binalar olmak üzere toplamda 4 bin sosyal donatının ihalesini yaptık. Halen 185 bin konutun inşaatı devam ediyor" şeklinde konuştu.

240 AYA KADAR VADE

Bulut, TOKİ tarafından inşa edilen sosyal konutların hangi koşullarda satıldığıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Önceliklerinin bölgede oturan, tapuda üzerine kayıtlı ev olmayan ve belirli hane halkı gelirinden düşük gelire sahip kişilerin konut ihtiyacının giderilmesi olduğuna vurgu yapan Bulut, şöyle konuştu:

“Tüm bu şartlar projelerin talep toplama aşamasında ilan edilmekte ve toplanan talepler titizlikle kontrol ediliyor. Talep toplama aşamasında ilan edilen şartları taşımayan başvurular elenerek konut ihtiyacı olan kişilerin konut sahibi olması hedefleniyor. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmiş olup engelliler, şehit aileleri ve maluller için de ayrıca bir kontenjan ayrılmıştır. 240 aya kadar vade yapılmaktadır.”

Şehit aileleri başta olacak şekilde gazi ve görev malulü vatandaşlara faizsiz konut kredisi kullandırıldığının altını çizen Bulut, şunları aktardı:

“Bu şartları taşıyan ve müracaat eden bütün vatandaşlarımız bu krediden yararlanmaktadır. 2021 yılında kişi başına verdiğimiz 177 bin TL'yi bu yıl 241 bin TL'ye çıkardık. 2021 yılında 875 kişiye 148 milyon 846 bin 500 TL kredi kullandırıldı.”

İLK EL SATIŞTA TOKİ'NİN PAYI YÜZDE 13.8

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 2021'de kuralı ve açık satış çerçevesinde vatandaşlara az peşinat, uzun vadeler ve düşük taksitlerle 66 bin 800 konutun, 3 bin 432 işyerinin satışını yaptıklarını, 40 bin 300 konutu da teslim ettiklerini belirtti. Bulut, “Özellikle belirtmek isterim ki, 2021 yılında Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ'nin payı, ilk defa yüzde 13.8'e yükseldi. Bu yıl içinde yaklaşık 64 bin konutu tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Yaklaşık 66 bin konutun da satış sözleşmesi gerçekleştirilecek. Afetten zarar gören Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla illerimizde toplamda 40 bin konut ve köy evi, bin 900 işyeri, 2 bin 200 ahir ve sosyal donatılar inşa edilmiş olup, bir kısmı da halen devam ediyor. İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla'da inşa ettiğimiz konutları da inşallah kısa sürede teslim edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

42 MİLLET BAHÇESİ BİTİRİLECEK

Bulut, millet bahçeleri projesinin şehircilik için son senelerde atılmış olan en önemli adımlardan olduğuna dikkat çekti. Bulut, TOKİ olarak şehirlerde; sosyal konut inşasının yanı sıra depreme dayanıklı olmayan, estetiği bulunmayan, altyapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirieken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda Cumhurbaşkanının 81 şehirde başlattığı 81 milyon metrekarelik millet bahçesi projesiyle de kentlere nitelikli yeşil alanlar kazandırdıklarına vurgu yaptı. Sayıları gün geçtikçe yükselmekle beraber TOKİ olarak 210 millet bahçesini hayata geçirirken, 2021'de 14 millet bahçesi tamamlayarak vatandaşların kullanımına sunduklarını aktaran Bulut, “Halen 98 millet bahçemizin inşaatı devam ediyor. Bu yıl içinde 42 millet bahçesini daha bitirerek vatandaşlarımızın kullanımına açacağız." ifadelerini kullandı. 

"Ukrayna'da 500 konut inşa edeceğiz"

Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; TOKİ'nin, sosyal konut yapımında dünyada lider bir kurum olduğunu vurgulayan Bulut, yaklaşık 100'üaşkın ülkenin bu konuda TOKİ ile işbirliği yaptığına dikkat çekti. İnsani amaçlı olarak Pakistan, Somali, Endonezya ve Srilanka'da yaklaşık 6 bin 400 konut, kamu binaları, hastane ve okullar inşa ettiklerine dikkat çeken Bulut, "26 Kasım 2019'da da Arnavutluk'ta meydana gelen deprem sonrasında kardeş Arnavutluk halkına yardım amaçlı konut projesi başlattık. Laç şehrinde inşa ettiğimiz 522 konut ve sosyal donatıları bu yıl 17 Ocak'ta Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın katılımlarıyla Arnavut kardeşlerimize teslim ettik. Kırım'ın işgali sonrası yurtlarından edilen soydaşlarımız için de Ukrayna'da 500 konut inşa edeceğiz. Bu konutların da projeleri hazırlanmış olup ihale sürecine başlanmıştır." dedi. 

"Bu yıl iki indirim kampanyası düzenlenecek"

TOKİ, borcunu erken ödeyerek tapusuna hemen sahip olmak isteyen konut ve iş yeri alıcılarına yönelik indirim kampanyaları da gerçekleştiriyor. Bulut'un aktardığı bilgiye göre, TOKİ tarafından satışı yapılan konut ve iş yerleri için 2022 yılı içerisinde ilki Mart'ta ve 2'ncisi de yılın ikinci yarısında olacak şekilde bu sene iki indirim kampanyası daha gerçekleştirilecek. Mart'ta yapılması öngörülen indirim kampanyasından, satışları 2020 yılı sonuna kadar yapılmış olan ve geri ödeme taksitlerine en geç 2020 yılı sonu itibarıyla başlanan (vadesi 12 aydan daha az olanlar haricinde) konut ve iş yerlerinin kampanyadan yararlanmasına imkan sunulacak.