TOKİ'ye Paris'ten ortaklık teklifi geldi!
Paris Belediyesi, kentte proje yapması için TOKİ ile görüştü; komşu ülkeler ve Ortadoğu'da yatırım için ortaklık teklif etti
Türkiye'de 360 binden fazla konutun inşasını devam ettiren, 81 il ve 523 ilçede şantiyesi olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Fransa'nın başkenti Paris'te proje yapması için teklif aldı.
Paris Belediyesi yetkilileri önce küçük işlerle TOKİ'ye ortak olup daha sonra Türkiye'ye komşu ülkelerde beraber yatırım yapmayı planladığını iletti. Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Real Expo'daki Türkiye standının önnüde sorularımızı yanıtlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi:
'Gitmek isterim'
"Paris'te bazı projeler var. 50, 70 ve 100 dönümlük arsalarda biz ve yönlendireceğimiz bir özel sektör temsilcisi proje yapsın istiyorlar. Burada da görüştük kendileriyle. Türkiye aranılan ve hesap edilen bir ülke oldu artık. TOKİ de çok güvenilir. O nedenle bize geldiler. Orada belediyenin bizdeki KİPTAŞ gibi şirketleri var. Önce ufak ufak tanışmak sonra Türkiye'ye komşu ülkeler ile Ortadoğu'da iş yapmak, bizimle partner olmak istiyorlar. Türkiye'de ve Fransa'da beraber çalışalım diyorlar".
Belediyeden gelen teklifin değerlendirilmesini 'siyasi bir tercih' olarak nitelendiren Erdoğan Bayraktar, kendisinin bu işi istediğini, ancak kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceğini belirtti. Bayraktar şu görüşleri aktardı:
'Altın çağımıza gireriz'
"Yurt dışındaki kuruluşlarla ortaklık yapmak kaçınılmaz. Böyle olmadan büyüyemezsiniz. Dünyada güçlü ve başarılı olmak, hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız, başkalarının hakkına dokunmadan ve hakkınızı yedirmeden birliktelikler sağlamak zorundasınız. Artık yurt dışı beraberlikler lazım. TOKİ'nin de zamanı geldi.
Buralara açılmamız lazım. Türkiye'de bizim kaynak akıttığımız kentsel dönüşüm gibi, artık tamamlanması gereken çok büyük bir sıkıntımız var. Fakat bu işler bizim rutin işimiz değil; siyasi tercih meselesi. Başbakan'a arz edeceğiz. Böyle bir teklif var derim, ilgilenirse ilgilenirim. TOKİ'nin sahibi Başbakan. Ama bana sorarsanız ben gitmek isterim. TOKİ'yi dünyaya tanıtır, Türkiye'ye daha ço yabancı yatırımcı çeker bu iş. Altın çağına girmiş olur TOKİ. Çok ısrar ettiler başka ortaklıkların kapısını açarız diye".
'Siz yeter ki gelin ucuz arazi buluruz'
TOKİ Başkanı Bayraktar, fuarın ikinci gününde düzenlenen Alışveriş Merkezi Yatırımcıları ve Taşımacılık Modelleri-Türkiye panelini dinledi. Panelde konuşmacı olan Helios Properties Avrupa Yatırım Direktörü John Clements'in İstanbul'daki arazi fiyatlarının çok yüksek ve getirinin çok düşük olduğunu söylemesi üzerine söz alan Bayraktar, "Bizde arazi var. Ucuz araziler, pahalı araziler.. Siz gelin, biz ucuz arazi buluruz" dedi. Bayraktar panelden sonra "İngilizcem kötü ama çok cesurum" şeklinde yorum yaptı.
'Bize dava açanların derdi rüşvet'
Ataköy'deki tartışmalı C Motelleri arazisini vatandaşa açacaklarını tekrar eden Bayraktar, "Buradaki kiracı devlete bir lira vermiyordu. 1991'de imar planı Kültür Bakanlığı'nca yapılan bu arazide hiçbir plana dokunmadık. Emsal2, yükseklik sınırı 74 metre. Zeminin yalnız yüzde 15'in bina oturacak. Diyorlar ki,
TOKİ alıyor yeşil alanları imara açacak. Yok öyle bir şey" dedi. TOKİ'nin dava açılmayan arazisi olmadığını belirten Bayraktar, "Bazı yerlere 100 dava açıldı. Davacı bu derneklerin ve odaların niyeti aynı: Rüşvet. Benim tespitim bu. kamuoyunda da bu konuşuluyor. Müteahhit gelsin bizle konuşsun, bu işin doğruluğunu anlatsın diyorlar. BU parayı da orada iş yapacak olan müteahhit veriyor. Adet oldu bu" diye konuştu. Bayraktar şöyle devam etti:
"Hazine'den gelen hiçbir araziden para kazanamadık. karayolları, SGK gibi kurumlardan parayla arazi alıyoruz. Bunların imarını yapmaya çalışırken davalar açılıyor".
Türk firmaları Münih'e fuar çıkarması yaptı
Bu yıl 5-7 Ekim tarihleri arasında Münih'te düzenlenen gayrimenkul fuarı Expo Real'e Türkiye'den önceki dönemlere göre çok daha büyük bir katılım oldu. Emlak Konut, Varyap, Soyak, Sur Yapı, Fi Yapı, Tulip, Krea Gayrimenkul, Eroğlu Yapı ve Avrupa Konutları'nın tek standla temsil edildiği fuarda Regnum ve Yorum İnşaat da kendi standlarıyla yer aldı. İki ayrı Türkiye oturumunun yapıldığı Expo Real'e ayrıca TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Urban Land Institue Türkiye Başkanı Haluk Sur da katıldı. Türkiye standı büyük ilgi görürken, oturumlar da ziyaretçi ve katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Fuarda görüştüğümüz Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, Avrupalı yatırımcıların kriz nedeniyle daha çok bitmiş prjelere para koymayı tercih ettiğini söyledi. "Yoğurdu hala üfleyerek yiyorlar" diyen Öztürk, 2011-2012 yıllarında Türkiye ve özellikle İstanbul'a olan ilginin artmasını beklediğini kaydetti.
İstanbul Koşuyolu'ndaki Regnum Tower'ın inşaatına başlamak için biraz bekleyebileceklerini ve bu arada Çobançeşme'deki projeye ağırlık vereceklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti: "Avrupa'daki genel eğilime paralel, biz de ticari gayrimenkule daha çok eğileceğiz. Çobançeşme'de rezidans ve otel projemiz olacak. 6 işletmeciyle görüşüyoruz. Rezidanslara da bu işletmecinin markasını vereceğiz".
73 ülkeden 21 bin ziyaretçi katıldı
Uluslararası Ticari Gayrimenkul Fuarı Expo Real bu yıl 12'nci defa gerçekleştirildi.
Fuara, 73 ülkeden yaklaşık 21 bin ziyaretçi ve 14 bin 750 katılımcı iştirak etti.
Toplam 35 bin kişilik katılımdan söz edilebilecek Expo Real, 2008'e göre kriz nedeniyle yüzde 15 kadar sapma yaşadı.
2008'de 78 ülkeden 24 bin 800 ziyaretçi fuarda yer almıştı.
Toplam 6 holde, 100'den fazla panel ve 500 konuşmacıya ev sahipliği yapan fuarda standını büyüten sayılı ülkelerden biri de Türkiye oldu.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk