Tolga Şahlıoğlu: Yıkılır korkusuyla deprem testinden kaçmayın!
Dartes Kentsel Dönüşüm Hizmetleri şirketinden Kentsel Yenileme Uzmanı Tolga Şahlıoğlu, bina sahiplerinin evlerinden acil çıkarılma ve müdürlenme gibi durumlardan çekindikleri için deprem testi yaptırmadıklarını söyledi…
İstanbul Silivri’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra, yalnızca İstanbul’daki vatandaşlar değil tüm Türkiye'deki vatandaşlar oturdukları binalar için endişe duymaya başladılar. İstanbul Silivri merkez üslü gerçekleşen deprem herkese deprem gerçeğini tekrardan hatırlattı.
Lisansa bakılmalı
Yeni Asır’ın haberine göre, Dartes Kentsel Dönüşüm Hizmetleri şirketinden Kentsel Yenileme Uzmanı Tolga Şahlıoğlu, binalarına deprem testi yaptırmak isteyen vatandaşların Dartes gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lisanslı firmalara başvuru yaptığını söyledi. Başvuru yapılırken en çok gelen sorunun 'Binam riskli çıkarsa hemen mühürlenir mi, hemen yıkılır mı?' olduğunu söyleyen Şahlıoğlu, bina sahiplerinin bu korku nedeniyle deprem testinden kaçındıklarını söyledi.
Acil yenileme şart
Şahlıoğlu, söz konusu durumun olmayacağını belirterek, "Kat malikleri öncelikle deprem testine müracaatı, bilgi amaçlı olarak yapabilir ve binanın durumu sadece maliklerle paylaşılır. Ancak riskli çıkması durumunda bina sakinleri binayı yıkmayacaklarsa acilen güçlendirmeleri gerekir" dedi. Bugüne kadar geç kalınmış olsa da bugünden itibaren çok süratli bir şekilde kentsel yenileme yapılması gerektiğinin altı çizen Tolga Şahlıoğlu, "Yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. İstanbu'un deprem mastır planı acilen tamamlanmalı, riskli bina envanteri çıkartılmalıdır" diye konuştu. İmar Barışı'ndan faydalanan tüm binalara deprem testinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini de öne süren Şahlıoğlu, "Ayrıca tapudaki daire satışlarında 1999'dan önce yapılan binalarda deprem testinin zorunlu olması gerekiyor. Böylelikle yenilemeyi daha hızlı yapma imkanımız doğar" ifadelerinde bulundu.
Teşvikler uygulanmalı
Kentsel dönüşüm için devletin teşvikler uygulamaya koyması gerektiğinin altını çizen Şahlıoğlu şu şekilde devam etti, "Vatandaşa 24 ay geri ödemesiz krediler açılması ve bazı alanlarda imar uygulamalarının değiştirilmesi gerekli. Birleşen parsellerde kademeli imar artışları sağlanmalı ki ada bazında dönüşüm teşvik edilebilsin. Çıkartılan zorlayıcı yönetmelikler de kentsel yenilemenin önünü tıkayan bir başka faktör."
Binalarımızı depreme karşı dayanıklı hale getirmeliyiz!