27 / 12 / 2024

Tomtom Sokak, kentsel dönüşüm en güzel örneği!

Tomtom Sokak, kentsel dönüşüm en güzel örneği!

"Kentsel dönüşüm"ün en başarılı örneklerinden biri İstanbul Beyoğlu'ndaki Tomtom Sokak'ta yapıldı. Bir grup işletmeci 10 milyon liralık yatırımla travesti ve tinercilerin mekânı halindeki sokağa el atıp, orjinaline uygun res



Sokak, gecede 3 bin ziyaretçiyi eğlendiriyor

İstanbul'un renkli eğlence hayatı artık tek bir sokakta! Yapı Kredi Sanat ve Kültür Merkezi ile Mısır Apartmanı arasından aşağıya indiğinizde karşınıza çıkıyor. Galatasaray Tomtom Mahallesi'ndeki, Akarsu, Acara, Kaymakam Reşitbey sokak ve Tosbağa sokaklarını kapsayan Tomtom Sokak, İstanbul gece hayatına ve kültür-sanat etkinliklerine yenilik getirdi. Mika Group tarafından hayata geçirilen ve bir kentsel dönüşüm projesi olan Tomtom Fun Aid, birbirinden farklı, her eğlence anlayışına hitap eden mekânlarıyla hafta sonları 3 bin kişilik sirkülasyon ve 100 bin dolarlık ciro ile dikkat çekiyor. Mika Group Galatasaray'daki TomTom Sokak'a 10 milyon liralık yatırım yaptı. Tom Tom Fun Aid bünyesinde bulunan, her zevke hitap eden 8 farklı mekânıyla "caz"dan "meyhane"ye, "pub"dan denenmemiş "shot bar"a kadar eğlence dünyasına birbirinden farklı alternatifler sunuyor. Keyfinize göre ister "Alt"da caz, ister "Şahika Meyhane"de fasıl keyfi... Değişik tasarımlara yer veren dizayn mağazası DO'da alışveriş yapabilirsiniz. TomTom Sokak projesi kapsamında aynı bölgede bir de butik otel inşa ettiklerini anlatan Genel Koordinatör Cengiz Bazarbaşı, "Otel, 6 katlı ve 11 odalı olacak. Yatırım maliyeti ise 2 milyon doları bulacak" diye konuştu. Sokağı bu hale getiren Mika Group ile bir araya geldik ve kentsel dönüşüm projesini konuştuk.

10 milyon liralık yatırımla 120 kişiyi işe aldık

BALTA, "10 milyon liralık yatırım şu anki kısımda söz konusu ama devamı gelecek. Bünyemizde 120 kişi çalışıyor. İstihdam, projenin bitmesiyle birlikte 250 kişiye çıkacak. Yeme içmeyle ilgili mekânlarımızın sayısı 11'i bulacak. İstanbul Sanat Galerisi ile birlikte burada bir cep galerisi yapacağız."

Mahallenin adı 1592'lere dayanıyor

TOMTOM Mahallesi'nin adı daha önce "Tomtom Kaptan Mahallesi" imiş. Tomtom Kaptan Sokağı olarak adlandırılmış bir sokağı da içeren mahallenin adı zamanla Tomtom Mahallesi'ne dönüşmüş. Tomtom Kaptan Sokağı'nın girişinde bulunan Tomtom Kaptan Camisi 1592 yılında Tomtom Mehmet Kaptan tarafından yaptırılmış. Bu cami, imamlarından musiki ile ilgilenen Tumtum Abdullah Efendi'nin lakabı olan Tumtum ile de anılmaktaymış. Bu bilgilerle Tomtom Kaptan Sokağı'nın adını bu camiden aldığını, zamanla da mahallenin de Tomtom Kaptan Mahallesi olarak anılmaya başladığını anlıyoruz.

Eski bina sahipleri arıyor

Balta; "Diğer mülk sahipleri 'Bizim binaları da otel veya hostele çevirebilir miyiz' diye soruyorlar. Teklifler onlardan geliyor. Eski haliyle kalan sokaklar da kendilerini geliştirecektir. Bu proje bitmeyen bir proje... Her gün içinde yapılan aktivitelere yeni bir şey ekleniyor. Geçenlerde bir sergi yaptık Sabancı Üniversitesi'yle birlikte. Burası sürekli yaşayan bir yer olacak" diyor.

'Burası kooperatif mantığıyla doğdu tek elden işletiliyor'

Kemal Balta (Mika Group Yönetim Kurulu Başkanı)
Bu sokağı bu hale nasıl getirdiniz
2004 yılında İndigo adında güzel bir konsept kuruldu. Bu sene 7. sezonu. 5. sezonunda sokağı farklı gözlemlemeye başladık. Sonra belli zamanlarda boşalan yerler oldu, dolu olanlarla da anlaşarak, mekânları aldık. İki yıl inşaat sürdü ve ardından sokağı yaptıktan sonra, "Biz Beyoğlu'nda böyle bir yerin olduğunun farkında değildik" diyenler çıktı. "Bu sokağa girmeye korkuyorduk" diyenler oldu.

Neden bu sokağa yatırım yaptınız
Asmalımescit'le Nevizade gelişmiş bir noktadır. Hazır bir yere gidip yatırım yapalım deseydim gider Asmalı'ya yatırım yapardım. Ama tek bir elden çıkması ve onun kontrol edilebilirliği ve bozulma sürecine uğramaması önemliydi. Kendi yönetebildiğimiz, kendimizin geliştirebileceği özel bir proje olsun istedik. Bunun zor olduğunu biliyorduk. Yatırım kısımlarının yüzde 70'i bitti ama içeriğimizin geliştirilmesi gerekir. Bu yatırımın gelecekte çok büyük bir avantaja dönüşeceğini söyleyebilirim. Bizim burada para mekanizmasını da elimizde tutmamız çok önemli. Bir organizasyon şirketiyiz kendi yönetim yapımız var. Kooperatif gibi tek elden işletiliyor. Bütün işletmeler bize ait. Ama sorumlularımız, yöneticilerimiz var.

Bu sokakta bugüne kadar Burçin Büke, Kürşat Başar ve Bülent Ortaçgil performans sergiledi. Onları ikna etmek zor oldu mu
Sadece caz bar değil, akustik projelerinde içinde yer aldığı önemli bir proje yaratıldı. Hepsi gecenin sonunda bize teşekkür ettiler. Bülent Ortaçgil karşısında çok genç bir kitle gördü, hepsi tek ağızdan onun şarkılarını söyledi. Sezon sonuna kadar anlaşma yaptık. Sanatçımızın bu şekilde mutlu olması bizi onore etti.


Bizden sonra buraya bir tiyatro bir de sinema müzesi yatırımı yapıldı


Cengiz Bazarbaşı (Mika Group Genel Koordinatörü)

Konsepti nasıl kurdunuz Hedefiniz ne


Yeme içmeyle ilgili konseptleri kurmakla beraber projenin daha büyüyebileceğini gördük. Çünkü 4 sokağı kapsayan bir proje oldu. Bir yandan yerli müşterilerle birlikte yabancı üniversite öğrencilerini çekmek istiyoruz. Tek bir kitleye hitap etmek istemiyoruz. Burada insanlar yeme-içme tüketimlerini sağlarken, sanatsal aktivitelere de katılacaklar. Hepsinin iç içe olduğu bir yer. İnsanlarla paylaşmak istediğimiz yemek atölyesi, çikolata fabrikası gibi çalışmalar da düşünüyoruz.

Güvenlik sorunu var mı
Beyoğlu'nun güvenliğiyle ilgili sıkıntı olduğundan yakınılır. Özellikle orta yaş kadınların, Nişantaşı bölgesinin gelmeye çekindiği söylenir. Bu projeyle o ortadan kalktı.

Sizden sonra burası hareketlendi mi
Yanımızda Garajistanbul açıldı. Diğer tarafta Türker İnanoğlu sinema müzesi yaptı. Etrafımızda da bu tür oluşumların olması çok güzel. Bundan sonra da projenin devamı bu hızla büyüyecek.
Sabah/SİNAN ÖZEDİNCİK


Geri Dön