Topbaş: İstanbul’un 640 km raylı sisteme ihtiyacı var!
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un 640 km raylı sisteme ihtiyacı olduğunu söyledi...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ulaşım master planlarını yaptığımızda İstanbul’un 640 km’ye varan raylı sisteme ihtiyacı olduğunu gördük. Silivri’sinden Beykoz’a Sarıyer’e kadar İstanbul’un her noktasına metro götürme çalışmalarımız var” dedi.
İstanbul’dan ayrılan Kore Cumhuriyeti Başkonsolosu Hong Jong-Kyoung’un veda ziyaretinin ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtlayan Başkan Topbaş bir gazetecinin ‘Okul servis ücretlerine zam yapılacak mı?’ sorusuna şöyle cevap verdi: “Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin toplantısı Pazartesi günü yapılacak. Okul servis zamlarının bu toplantıda değerlendirilecek. Velilerin ve servisçilerin taleplerinde orta yolun bulunacağına inanıyorum” dedi.
Bir gazetecinin ‘Silivri’ye kadar metro yapılması projesi’ni sorması üzerine de Başkan Topbaş şu açıklamayı yaptı: “Biz göreve geldiğimizde İstanbul’un ulaşım master planlarını yaptık. İstanbul’un 640 km’ye varan raylı sisteme ihtiyacı olduğu çıktı. İstanbul’un tamamını kapsayan ve gelecekte de her noktasına kolayca ulaşmasını sağlayan bir ulaşım ağı kurmak zorundayız. Silivri’sinden Beykoz’a Sarıyer’e kadar İstanbul’un her noktasına metro ile ilgili çalışma sürdürüyoruz. Toplu ulaşımı herkesin kullanabileceği kaliteye çıkarmak zorundayız. Buna göre çalışma yapmaktayız. Silivri’ye yapılacak metro erken bir tarih değil ama ileri tarihlerde yapılacak bir çalışmadır ve master planımızda yer almaktadır.”
Devlet Demiryollarının banliyö hatlarıyla ilgili rehabilite çalışmasının olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Ulaştırma Bakanlığımızdan hatlarımızı Çorlu’ya kadar uzanan banliyö haline getirilmesini arzu etmiştik. Bunun da sistemde kent içi ulaşımına önemli katkısı olduğunu düşünüyoruz. Daha hızlı ve konforlu, bugünden daha ileri bir hizmet veren hizmet haline geldiğinde İstanbullular daha keyifli yolculuk yapabilecekler.’’
Başkan Topbaş pazartesi günü başlayan “Bus Lane” uygulamasıyla ilgili olarakta şu açıklamayı yaptı: “Bizim belirlediğimiz beş hat var. Ama arkasından da diğer hatlar gelecek. Avrupa’da gelişmiş ülkelerde ve Amerika’da olduğu gibi otobüs hatlarının oluşmasının doğru olduğunu düşünüyoruz Belli saatlerde otobüslere ayrılan yol ile daha hızlı ulaşım sağlanmaktadır. Halk otobüslerinde birazcık yavaşlama gördük. Bunlar takip edilip gereken ikazlar ve uyarılar yapılıyor. Sistem doğru kullanılırsa doğru çalışırsa kentte önemli bir rahatlık getireceğine inanıyoruz. Biz şehrin iç merkezlerinde metrobüs hattı koyamayız ama bu tarzdaki ayrılmış yollarla çok daha rahat hizmet alabilirler ve kent içi toplu ulaşımda konfor ve kaliteyi getirmiş oluruz.” dedi.
İBB