28 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı'ndaki 19 askeri depo 3 ay içinde boşaltılacak!

Topkapı Sarayı'ndaki 19 askeri depo 3 ay içinde boşaltılacak!

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, Milli Savunma Bakanlığı"na Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri depoyu boşaltması için 3 ay  süre verildiğini belirterek, 'Ümit ederim ki, 3 ay içinde boşaltılır, Kültür ve Turizm Bakanlığı"na devredilir' dedi



şžimşek, Türk çimento sektörünün 100. yılı dolayısıyla Yapı Ürünleri Üretici Federasyonu tarafından düzenlenen 'Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü' konulu toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 'Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri deponun Milli Savunma Bakanlığı"na tahsis işlemini re"sen kaldırdınız ve bu alanları müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı"na tahsis ettiniz. Bu kararın detaylarını öğrenebilir miyiz Bu sürece Maliye Bakanlığı nasıl dahil oldu' sorusu üzerine şžimşek, Hazine mülklerinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

Topkapı Sarayı"nın Türkiye"nin en önemli kültürel tarihi mekanlarından biri olduğunu belirten şžimşek, 'Müzede bazı çok önemli kültürel miras örnekleri sırf yer yetersizliğinden dolayı sergilenemiyordu. O depoların boşaltılması için Milli Savunma Bakanlığı ile temasa geçtik. İyi bir işbirliği içinde depoları Kültür ve Turizm Bakanlığı"na devretmiş bulunuyoruz. Boşaltılınca o mekanlar çok daha iyi şekilde tarihi birikime uygun olarak kullanılacak. Milli Savunma Bakanlığı"nın depodaki ürünlerini veya askerleri başka yerde konuşlandırması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu konuda bir sıkıntı yok. Önemli bir adım ama hakikaten Türkiye"nin menfaatine önemli bir adım' diye konuştu.

şžimşek, 'Milli Savunma Bakanlığı"ndan bir itiraz geldi mi' sorusu üzerine 'Süreç biraz uzadı. Fakat biz yine de sonuçta bütün kurumlarımızı ikna ederek, bu mekanları Kültür ve Turizm Bakanlığına kazandırmış bulunuyoruz. Önemli olan sonuç' dedi.
'Milli Savunma Bakanlığı"na depoları boşaltması için ne kadar süre tanındı' sorusunu şžimşek '3 ay diye düşünüyoruz. Ümit ederim ki 3 ay içinde orası boşaltılır, Kültür ve Turizm Bakanlığı"na devredilir' diye yanıtladı. Maliye Bakanı şžimşek, 'Milli Savunma Bakanlığı"na bir yer tahsis edildi mi' sorusuna 'Yer konusunda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yer çok. Biz her
zaman bu türden yer taleplerine eldeki imkanlar çerçevesinde yardımcı oluruz. Mekan en iyi şekilde, tahsiste öngörülen şekilde kullanılacak, en doğru kullanım da o' karşılığını verdi.

-GELİR VERGİSİ REFORMU-

Maliye Bakanı şžimşek, Gelir Vergisi düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine, Gelir Vergisi"ni daha da basitleştirmek, Türkiye"de daha modern bir çerçevede uygulamak üzere çalışmaları bulunduğunu hatırlattı.

şžimşek, Gelir Vergisi Reformu"yla ilgili, 'Fakat seçim nedeniyle muhtemelen bu dönemde gündeme gelmeyecek. Ama bundan sonraki dönemde tabii ki Gelir Vergisi Reformu"nu inşallah Meclisimize taşıyıp uygulamaya koyma imkanımız olacak. Gelir Vergisi Reformu üzerine çalışmalar vardı. Önümüzdeki dönemde onları devam ettireceğiz' şeklinde konuştu.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

 

Topkapı Sarayı askeri depoları müze oluyor

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri deponun Milli Savunma Bakanlığına tahsis işlemini re'sen kaldırdı ve bu alanları müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis etti. Tahsisde, Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi yarımada da bulunan Topkapı Sarayının İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 12 Temmuz 1995 gün ve 6948 sayılı kararıyla 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendiğine dikkat çekildi.  

BAKAN GÜNAY'IN İSTEÄžİ OLDU

 

Bu çerçevede, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmenin ülkemizce yerine getirilmesi gerekli hükümleri kapsamında, bu alanın korunması ve amacına uygun değerlendirilmesinin ivedilik arz ettiği belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce depoları müze olarak kullanmak istediklerini dile getirmiş ve 'İmparatorluğun bütün hazinesi var. Sergilenmeyi bekleyen dünyanın en zengin koleksiyonları var. Ama yerimiz yok' demişti.  
Sabah

Askeri depolar Topkapı Sarayı"na veriliyor

Maliye Bakanı şžimşek, saray bahçesinde bulunan 19 askeri deponun MSB"den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı"na müze olarak kullanılması için verildiğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri deponun Milli Savunma Bakanlığına tahsis işlemini re"sen kaldırdı ve bu alanları müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı"na tahsis etti. Bakan şžimşek, askeri depolar konusunda Maliye Bakanına tanınan yetkiyi kullandı. Söz konusu Kanunda, œHazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla, devlet hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri tahsis etmeye, kamu ihtiyaçları için gerekli olmayanların da tahsisini kaldırmaya yetkili kılınan Maliye Bakanı, ilk kez kullandığı bu yetki çerçevesinde, 19 deponun Milli Savunma Bakanlığı"na tahsisi işlemini yürürlükten kaldırdı.

Tahsisde, Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi yarımada da
bulunan Topkapı Sarayı"nın İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu"nun 1995 tarihli kararıyla 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendiğine dikkat çekildi.
Bu çerçevede, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair
Sözleşme"nin ülkemizce yerine getirilmesi gerekli hükümleri kapsamında, bu alanın korunması ve amacına uygun değerlendirilmesinin ivedilik arz ettiği belirtilerek, MSB"ye tahsisli 19 askeri deponun, Kültür Bakanlığı"nca müze olarak tahsisine karar verildiği ifade edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce yaptığı açıklamalarda, Topkapı Sarayı"ndaki askeri depoları müze olarak kullanmak istediklerini dile getirmişti.

Yer darlığından ötürü Topkapı"nın zengin koleksiyonları sergilenemiyordu.

3 ay süre verildi
Maliye Bakanı şžimşek, Milli Savunma Bakanlığı"na Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri depoyu boşaltması için 3 ay süre verildiğini belirterek, œÜmit ederim ki, 3 ay içinde boşaltılır, Kültür ve Turizm Bakanlığı"na devredilir dedi.
Milliyet

Topkapı"nın hazineleri sergi ortamına kavuştu  

Maliye Bakanlığı, Topkapı Sarayı"ndaki Milli Savunma Bakanlığı"nın tahsisinde bulunan 19 askeri depoyu müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı"na tahsis etti.

Bu karardan sonra Topkapı"da sergilenmeyi bekleyen dünyanın en zengin koleksiyonları, depoların müze haline getirilmesiyle sergilenme imkanına kavuşmuş olacak.  
Star

 


Geri Dön