17 / 05 / 2024

Topkapı Şehir Parkı'na 'Gökyüzü Tiyatrosu' kurulacak!

Topkapı Şehir Parkı'na 'Gökyüzü Tiyatrosu' kurulacak!

Topkapı Şehir Parkı'na kurulacak `Gökyüzü Tiyatrosu' İstanbullu'yu uzayla tanıştıracak



Önümüzdeki yıl hayata geçecek planetaryum, 4 milyon dolara mal olacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın sır gibi sakladığı planetaryum projesini ilk kez Star İstanbul'a açıkladı. 4 milyon dolara mal olacak olan gökyüzü tiyatrosu, Topkapı Şehir Parkı içine kurulacak. Hem turizm hem de eğitim amaçlı Minyatürk ve İstanbul Panaroma Müzesi gibi iki dev projeyi hayata geçiren Topbaş, dünyanın bir çok kentinde bulunan ve gökyüzü tiyatrosu olarak adlandırılan bir planetaryum kurulması için talimat verdi. Projesi tamamlanan planetaryumun yer tespit çalışması bitti. Topkapı Şehir Parkı'na kurulacak olan gökyüzü tiyatro olarak adlandırılan planetaryum temeli atıldıktan 1 yıl içinde İstanbulluların hizmetine girecek.

2011'DE HİZMETE GİRECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, göreve geldiği günden bugüne yapmak istediği planetaryumun bu yıl içinde temelini atılacak ve 2011 yılında hizmete açılacak. Dünyanın belli başlı ülkelerinde benzer planetaryumlar bulunduğunu belirten Topbaş "Planetaryumlar gökyüzünü, uzayı tanıtmak, araştırmak için kullanılan eğitim ve aynı zamanda eğlence aracı. Proje sayesinde kent yaşamının etkisiyle gökyüzünden uzak ve kopuk olan İstanbullu, projenin devreye girmesiyle gökyüzünün güzelliği ile buluşacak. Biz göreve geldiğimizde dünyada ne varsa İstanbul'da da o olacak demiştik. Özel projeleri İstanbul'a kazandırmayı sürdüreceğiz" dedi.

PERDESİ KUBBE BİÇİMİNDE  
Planetaryumlar, gökcisimlerini ve onların uzaydaki hareketlerini seyirci topluluğuna izletmek için tasarlanmış bir salon. Uzay tiyatrosu olarak adlandırılan planetaryumları sinema ya da tiyatro salonlarından ayıran en önemli özellikleri, kubbe biçimindeki perdesi. Gökyüzü gerçeğine yakın bir biçimde bu perdeye yansıtılarak kubbenin altına yerleştirilen koltuklardaki seyircilerin kendilerini gökyüzünün altında gibi hissetmeleri sağlanıyor. Uzay biliminin ülkelerin gelecekleri, ekonomileri ve yetişmiş insan kalitesinin artması açısından önemli olduğunu vurgulayan bilim adamları, bunun da dünyada planetaryumlar aracılığıyla yapıldığını ifade ediyor.

PLANETARYUM NEDİR?
Yıldızçemberi, yıldızevi ya da daha açık ifadeyle `uzay tiyatrosu' olarak adlandırılan özel bir projektör kullanılarak son derece gerçekçi gökyüzü simulasyonlarının oluşturulduğu kubbe biçiminde bir tiyatroya planetaryum deniyor. Yıldız projektörü adı verilen bir alet yardımıyla yer, ay ve gezegenlerin, güneş etrafındaki konumları ve göreli hareketleri, takımyıldızların görünümleri gibi pek çok astronomik olay gösterilebiliyor. Her planetaryumun gösterisi  40 dakika sürüyor. Bu astronomi gösterileri sırasında da pek çok özel efekt kullanılıyor. Tüm planetaryumlarda kullanılan özel efektler arasında, gündoğumu, günbatımı ve gökkuşağı canlandırmaları yer alıyor. 
Şenol Baştakar / Star


Geri Dön