Genel

Toplu konuta yabancı gözüyle bakınca!

TOKİ tarafından düzenlenen Uluslararası Konut Kurultayı'na Uluslararası şžehir ve Bölge Plancıları Birliği  Başkanı Ismael Fernandez Mejia ile Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Başkanı Joan Clos da katıldı

Uluslararası şžehir ve Bölge Plancıları Birliği (ISOCARP) Başkanı Ismael Fernandez Mejia: Yolu, okulu ve parkı olmayan toplu konut çözüm değil.

Konut sorununa sayısal olarak bakmamak gerekiyor. Dünyada yaşanabilir konut projelerine ihtiyaç var. 'Herkese konut' felsefesiyle yapılan konutlar belki sayısal olarak yeterli olabilir ama sosyal sorunların artmasına da yol açabilir. Gelişmekte olan dünyada ekonomi ve küresel kalkınmanın önünde bulunan en önemli konulardan biri herkese konut sağlama ihtiyacı. Sadece sayısal olarak konuya yaklaşan projelerde sorunlar ortaya çıktığını görüyoruz. MerkezÜ® hükümetin konutları finanse ettiği projelerde de sorunlar yaşanıyor. Park, okul, alışveriş merkezi, trafik düzenlemeleri gibi çözümleri de sağlamak zorunda. Ama yerel yönetimlerin elinde her zaman yeterli bütçe olamıyor ve bunları yapamıyor. Yerel yönetimler, onaylayacakları projelerde bunların olmasını şart koşmalı. Toplu ulaşımla da bağlantısı olmalı ki, çoğunlukla bunların yapılmadığını görüyoruz.

Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Başkanı Joan Clos: Türkiye'nin siyasÜ® gücünden biz de yararlanmak istiyoruz
Önümüzdeki 30 yılda dünya nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşayacak. Habitat olarak Türkiye'nin siyasi konumundan biz de yararlanmak istiyoruz. Türkiye ile aramızdaki ilişkiyi artırmak istiyoruz. Ümit ederiz ki yakın gelecekte size (Başbakan Erdoğan'a) güzel bir haber verme imknını da bulacağız. Bölgede hakikaten büyük bir siyasi etkiniz var, ümit ediyorum gelecekte bu etki daha da artacak. İşte bu yüzden bizler, sizinle burada çalışmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Zaman/İbrahim Balta