Vergi

Torba Yasa Tasarısı neler getiriyor?

Birçok kanun ve kanun hükmünde kararnameye yeni düzenlemeler getirecek olan Torba Yasa Tasarısı'nda emlak sektörüne yönelik düzenlemelerde yer alıyor. Peki, Torba Yasa Tasarısı neler getiriyor?

VERGİ sistemimiz üç önemli kaynağa sahip. Bunlar harcama, servet ve gelir üzerinden alınan vergiler. Verginin tabana yayılması, mükellef sayısı ve bütçeye katkısı açısından ilk sırayı dolaylı vergi olan harcama üzerinden alınan vergiler alıyor. Bilindiği gibi, birçok vergi her yılın son ayında yeniden değerleme oranında artırılarak yeni yılda uygulanır. 

 

Ancak, gelişen olağanüstü koşullar nedeniyle bu yılsonu gelmeden birçok konuda mevcut vergilerin artışı öne alınarak acilen bir torba kanun ile konu kamuoyunun gündemine oturdu. Beraberinde bazı tartışmalar ve tepkiler de gündemde yer aldı. TBMM’ne sunulmuş bulunan torba yasa tasarısı, görüşmeler sırasında bazı değişiklere uğrayabilir. Nitekim, yüksek artışa konu olan motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) kamuoyundan gelen tepkiler üzerine makul seviyeye çekileceği Hükümet tarafından da dile getirildi.

 

TASARI NELER GETİRİYOR
Para  Dergisi'nden Talha Apak'ın haberine göre, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında çoğunluğu 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecek ve 130 maddeden ibaret “torba kanun” tasarısı çok sayıda vergi kanununda önemli düzenlemeler içeriyor. Birçoğu, yeni vergi yükü getirirken az sayıda da olsa vergi mükelleflerinin lehine bazı düzenlemeler de içeriyor. Öne çıkan başlıca vergi düzenlemeleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

 

Kira gelirini beyan edeceklerin götürü gider hakkı düşürülüyor: 
Kira gelirlerini yıllık beyanname ile beyan edeceklerin, yıllık kira gelirleri üzerinden indirim olarak kullandıkları yüzde 25 götürü gider hakkı yüzde 15’edüşürülüyor. Bu maddede, 2018 de beyan edilecek 2017 yılı kira gelirlerini kapsıyor.

 

Emlak vergisindeki artışa indirim geliyor:
Bilindiği gibi emlak vergisi değerleri belediyeler tarafından dört yılda bir belirleniyor ve dört yıl boyunca da her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanıyordu. En son 2017 yılı içerisinde belirlenen ve 2018 yılında başlamak üzere dört yıllık emlak vergisi değerleri bazı belediyelerce çok yüksek (yüzde 300-500 gibi) açıklandı. Bu durum uzun zamandır tartışılmaya ve yargıya taşınmaya devam ediyor. Bu durum karşısında hükümet, torba kanun tasarısına bu konuyu da dahil ederek, 2017 yılı için belirlenen değerler üzerinden en fazla yüzde 50 artış yapılabileceğini düzenliyor.