Genel

Torbalı-Tepeköy hattı YPK onayı bekliyor!

TCDD 3. Bölge Müdürü Eriş, onayın ardından Cumaovası ile Tepeköy arasında kalan 35 kilometrelik ilave hattın yapımı için ihaleye çıkılacağını açıkladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD ile ortaklaşa yapımını sürdürdüğü 80 kilometrelik Aliağa Menderes Hızlı Tren Projesi'nde çalışmalar son aşamaya gelirken, hattın Torbalı-Tepeköy'e kadar uzatılması için çalışma başlatıldı. Uzatma işlemini, hattın işletmesini yüzde 50'şer hisseyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında kurulan İZBAN şirketi takip edecek. Aliağa ile Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik hattı 115 kilometreye çıkaracak olan yeni projenin yapımı için gerekli protokol, geçtiğimiz aylarda taraflar arasında imzalandı. Söz konusu protokol, Ankara'daki Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderildi. TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, YPK onayının ardından Cumaovası ile Tepeköy arasında kalan 35 kilometrelik ilave hattın yapımı için ihaleye çıkılacağını duyurdu.

5 İSTASYON OLACAK
Tarafların mutabakata varmasının ardından geçtiğimiz aylarda hazırlanan protokole imza atan TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa-Menderes projesinde olduğu gibi, 35 kilometrelik ilave hat için de görev dağılımı yaptı. 35 kilometrelik ilave hatta demiryolu döşenmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri TCDD tarafından yapılacak. Büyükşehir Belediyesi de 35 kilometrelik hat üzerinde yer alacak olan 5 istasyonun yapımını üstlenecek. Büyükşehir hemzemin geçitleri kapatarak karayolu alt üst geçitleri ile yaya alt üst geçitlerini de yapacak.
Hat, İZBAN şžirketi tarafından işletilecek. 80 kilometrelik hatta 35 kilometrelik ilave hattın da eklenmesi ile Aliağa'dan trene binen yolcu kentin kuzeyinden güneyindeki en uç noktaya 115 kilometre kat ederek ulaşabilecek. YPK onayı ve ihalelerin yapılmasının ardından hattın yapımının 18 ayda tamamlanması planlanıyor.

Yolculuk 25 dakika sürecek
Cumaovası'ndan Torbalı Tepeköy'e kadar uzatılacak olan banliyö sisteminde 5 adet istasyon ile 7 adet karayolu alt-üst geçidi yapılması hedefleniyor. Buna göre Cumaovası İstasyonu'ndan sonra Tekeli, Pancar, Torbalı ve Tepeköy'de istasyon yapılacak. Tepeköy, Torbalı, Pancar ve Tekeli'ye birer tane, hattın uygun görülen noktalarında da tarla geçişleri için 3 tane karayolu alt-üst geçidi yapılacak. Cumaovası'ndan Torbalı'ya kadar mevcut tek hat demiryolu ise TCDD tarafından çift hatta çıkarılacak. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş'ten İzmir'e gelecek yolcular, Torbalı'dan itibaren İzmir merkezi ve Aliağa'ya kadar raylı sistem ile yolculuk yapabilecek. Torbalı Tepeköy'den Cumaovası'na kadar olan yaklaşık 35 kilometrelik mesafenin 25-26 dakikada katedilmesi öngörülüyor. Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi ile Cumaovası'ndan Halkapınar'a kadar 30, Halkapınar'dan Aliağa'ya kadar ise 60 dakikada yolculuk yapılıyor.
Yeni Asır/ERTAN GÜRCANER