02 / 05 / 2024

Torbalı'da üniversite için her şey hazır!

Torbalı'da üniversite için her şey hazır!

Torbalı'nın en önemli eksiğinin bir devlet üniversitesi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, 40 bini bulan öğrenci potansiyeli olan ilçeye üniversite kazandırmak için çalıştıklarını söyledi




Sanayi, tarım ve ihracat kenti olan Torbalı son yıllarda büyüme ve nüfus artışı ile dikkat çekiyor. Bünyesinde barındırdığı markalarla İzmir'in en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak gösterilen ilçe, kurulacak devlet üniversitesiyle bilim ve eğitimde de iddiasını sürdürmek istiyor. 


Bütün Menderes Havzası'nı hinterlandına katacak olan bir devlet üniversitesinin bölgeyi sosyal, kültürel ve bilimsel açıdan canlandıracağını belirten Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, "İlçemiz buna hazır" dedi. Torbalı vergi ödemeleri ve elektrik tüketimi gibi konularda da Türkiye'nin lider ilçesi konumunda. Torbalı Belediye Başkanı Görmez'in "En büyük iki hayalimden birisi" dediği devlet üniversitesi projesine ilçe yöneticileri de destek verirken, vatandaşlar kurulacak bir devlet üniversitesi ile birlikte Torbalılı gençlerin ilçe dışına göç etmesinin önüne geçileceğini düşünüyor. 


'En büyük iki hayalimden biri' 


Torbalı için iki hayali olduğunu dile getiren Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, "Üniversiteler kuruldukları ilin, ilçenin sosyal, kültürel dokusunu yenilemekle, ekonomisini canlandırmakla sınırlı kalan kurumlar değildir. Ülkenin ve bölgenin geleceğini tasarlarlar, ona yön verirler. Torbalı merkezli Menderes Havzası'nda kurulacak bir üniversite, her ilçenin beklentisi, üretim biçimi ve kaynaklarına göre fakülteler, yüksekokullar, enstitülerle topyekun değişimi başlatır. Benim ilçem, bölgem için iki büyük hayalim var. Birisi üniversite, diğeri ise Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi. Suyu, toprağı, çevreyi adeta sigortalayan ve gelecek nesillere en büyük miras olmasını istediğimiz bu proje için çalışmalara başlandı. Üniversite için de, inşallah hayırlı bir karar verilir. Bu amaçla Ankara'nın dikkatini çekeceğiz" dedi. 


'Torbalı'ya ivme kazandırır' 


Yapılacak olan devlet üniversitesinin ilçeye önemli ölçüde ivme kazandıracağının altını çizen Torbalı Kaymakamı Aydın Memük de, "Torbalı'da devlet üniversitesi fikri heyecan vericidir. İlçenin zaten canlı olan ekonomik yapısı daha da hareketlenir. Sosyal ve kültürel manada müthiş bir ivme yakalanır. Sanayi ve tarım kenti olarak bilinen Torbalımız aynı zamanda bir eğitim ve kültür kenti hüviyeti de kazanır. Burada kurulacak bir Ziraat Fakültesi'nin ya da bir Teknik Öğretim Fakültesi'nin ilçe tarımı ve sanayisine getireceği artıları bir düşünün. İş dünyası ve üniversite iş birliğini sağladığımızda Torbalı, Türkiye'nin en dikkat çekici yerlerinden birisi olur. Buradaki fakültelerden mezun olan gençlerimizin iş sorunu yaşayacağını da sanmıyorum. Üniversiteden mezun olanlar, Torbalı'da faaliyet gösteren ve dünya çapında üretim yapan firmalarda rahatlıkla iş bulabilirler. Bu amaç doğrultusunda herkesin taşın altına elini koyması ve bu hedef doğrultusunda kenetlenmesi gerekiyor. Torbalı'nın bir değil, iki üniversiteyi kaldıracak alt yapısı var. Tek eksiğimiz bu uğurda birlikte çalışmak. Bu noktada gönüllü çalışacak bir heyet oluşturulabilir. Bu heyetin girişim ve takibiyle üniversite Torbalı'ya kazandırılır" dedi.


'Geç bile kalındı'


Torbalı Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun Müdürü Sacit Özer ise, ilçenin üniversite konusunda geç bile kaldığını ifade etti. Torbalı'da üniversite için gerekli bütün şartların fazlasıyla bulunduğunu ifade eden Özer, "Coğrafi konumu, nüfusu, sosyo-kültürel gelişmişliği ve barındırdığı sanayi kuruluşları, tarımsal potansiyeli ile bu ilçe iyi bir üniversiteyi hak ediyor. Yalnız üniversitenin nerede kurulacağı ve ne üzerine eğitim vereceği gibi hususların iyi belirlenmesi lazım. Bana göre Torbalı'da kurulacak olan üniversitenin klasik üniversite modelinden farklı olması gerekiyor. Mesela burada içerisinde enerji mühendisliği bölümü olan bir teknoloji fakültesi kurulabilir. Ya da, tarımsal potansiyele hizmet edecek bir Ziraat Fakültesi olabilir. Yakında yeni inşa edilen Torbalı Devlet Hastanesi kapılarını açacak ve hasta kabulüne başlayacak. Bu doğrultuda ilçede neden bir Tıp Fakültesi kurulmasın? Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez'in bu konuya ciddiyetle eğildiğini ve Torbalı'ya üniversite kurulmasının başkanın hayallerinden birisi olduğunu biliyorum. Yerel yönetimin bu noktada istekli olması çok önemli. Torbalı bu dönem, Atilla Kaya'yı da meclise gönderdi. Torbalı'nın sorunlarını ve taleplerini bilen bir milletvekilimiz var. Yerel ve genel iktidar bu işe karar verirse Torbalı'ya bir üniversite kurulması hayal olmaktan çıkar" dedi.


Torbalı'da 40 bin öğrenci var


Torbalı'da üniversite kurulması için tüm şartların müsait olduğunu söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun ise şöyle konuştu: "Torbalı'nın nüfus artış hızı dikkate değer ölçüde. 2003 yılında ilçe nüfusu 60 bin civarındayken bugün bu sayı 170 binlere dayandı. Gün içinde dışarıdan Torbalı'ya çalışmaya gelenleri de dahil edecek olursak nüfusumuz 300 binlere dayanıyor. Görmezden gelinemeyecek ölçüde bir sanayi potansiyelimiz var. Tarımda da aynı şekilde yoğun bir faaliyet söz konusu. Torbalı'da bir üniversite kurulacak olursa buradaki sanayi kuruluşlarının da eli güçlenir. Burada özel okullarda öğrenim gören öğrencileri de sayacak olursak kırk bine yakın bir öğrenci nüfusu söz konusu. Baktığımız zaman bu rakam orta ölçekli bir ilçenin nüfusuna denk. Bu rakamlarla Torbalı'ya bir üniversite kurulmasının kaçınılmazlığı kendiliğinden anlaşılıyor. Belediye Başkanımızın bu konuda girişimleri olduğunu biliyoruz. Şimdi, Torbalı'dan bir isim de Türkiye Büyük Millet Meclisi sıralarında oturacak. Bunlar bizim için büyük artılar. Torbalı'ya üniversite kazandırılması için el birliğiyle çalışmalıyız."



Yeni Asır


Geri Dön