Torun Center davasında son durum ne?
Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadı’nın yerine inşa edilen rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 25 sanığın “taksirle ölüme sebebiyet vermek’’ten 22,5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması devam ediyor.
Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı’nın yerine inşa edilen rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 25 sanığın “taksirle ölüme sebebiyet vermek’’ten 22,5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması devam ediyor. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada makine mühendisi bilirkişi Sabri Becerik avukatların sorularını yanıtladı. Bilirkişi Becerik, “Kazanın nedeni teknik olarak yukarıda sınır kesicilerin bulunmaması, sonlandırmanın yapılmaması Limit sonlandırıcılar görev yapmamıştır. Teknik eğitim almış kişilerin kullanıcılık yapması gerekir. Yük ve insan aynı anda taşınmamalı, yük bağlı ve tabana yayılı olmalı. Bu asansörde dengesizlik var” dedi. Becerik, asansörlerde 3 aşamalı fren mekanizması olması gerektiğini, kazaya neden olan asansörde mekanik ve sensörlü fren mevcut olmasına karşın 3’üncü sistemin eksik olduğunu söyledi. Asansördeki emniyet kesicilerin kendiliğinden çıkıp çıkamayacağı sorusuna bilirkişi Becerik, “Bunlar kendiliğinden yerinden çıkmaz. Bir insan hayatının olduğu mekanizmada, durdurulması gereken devre kesiciler yok” ifadelerini kullandı.
Yeni bilirkişi atanıyor
Soruların ardından, asansör firmasının avukatları duruşma salonuna maket asansör getirdi. Tartışmaların ardından ise mahkeme heyeti bu kez dosyanın, 2 iş güvenliği, 2 makine mühendisi, inşaat mühendisi ve elektrik mühendisinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Vatan
Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
İstanbul Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı'nın arsasına yapılan inşaatın 32'nci katından yere çakılan ve 10 kişinin öldüğü asansör kazasına ilişkin davaya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 25 sanığın "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya, bilirkişinin ifadesi damga vurdu. Asansör konusunda uzman olan ve teknik bilirkişi sıfatıyla dinlenilen makine mühendisi Sabri Becerik, sanık avukatları tarafından duruşma salonuna getirilen asansör maketi üzerinde asansör sisteminin nasıl çalıştığı, emniyet sisteminin ne olduğu ve emniyet sisteminin hangi sebeplerle görev yapamayacağı konularında bilgi verdi. Asansörün üzerinde bulunan ve müdahale edilmeden yerinden çıkması mümkün olmayan bir parçanın devre dışı bırakıldığını söyleyen Becerik, "Söylemek istemiyorum ama burada bir sabotaj var" dedi. Sanık avukatlarından Mustafa Güneş'in sorularını yanıtlayan Sabri Becerik, "Asansör dışarı fırlayıp 25-30 kişinin hayatına mal olacak daha büyük bir kazaya sebebiyet vermediği için dua etmeniz lazım" diye konuştu. Detaylı bilirkişi raporu hazırlanması için 2 iş güvenliği uzmanı, 2 makine mühendisi, birer inşaat ve elektrik mühendisi ile hukukçudan oluşturulacak 7 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmasını kararlaştıran mahkeme duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.
22,5 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
6 Eylül 2014'te meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak 25 kişinin "Taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2.5 ile 22.5 yıl arasında hapsi isteniyor.
Milliyet
Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
TORUN Center'da 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili açılan davada, önemli bir gelişme yaşandı. Davaya dahil edilmesi istenen kamu görevlileriyle ilgili yargı yolunun açıldığı ortaya çıktı.
Dün İstanbul Adalet Sarayında açılan davanın 7. duruşması görüldü. 25 sanığın tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verilirken, sanıkların yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması ve duruşmadan vareste tutulmaları talepleri bir kez daha reddedildi. Duruşma 15 Nisan 2015 gününe ertelendi. Mahkeme olay yerinde bilirkişi incelemişi yapılmasına karar verdi. Bu arada katliam gibi kazada sorumluluğu olan kamu görevlilerinin de yargılanmasının önü açıldı.
Kazada sorumluluğu olan TOKI görevlilerinin yargılanmasına izin vermeyen Başbakanlık kararının, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu tarafından iptal edildiği öğrenildi. Yine İş müfettişlerinin yargılanmasına izin vermeyen Çalışma Bakanlığının kararının Danıştay 1. Dairesi tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. TOKI görevlileri ve iş müfettişleriyle ilgili olarak soruşturmanın tamamlanıp dava açılması gerekiyor.
Evrensel
Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Torun Center inşaatında 1,5 yıl önce 10 işçinin can verdiği iş cinayetiyle ilgili davada, iş müfettişlerinin ardından TOKİ yetkililerinin de soruşturulabilmesinin önü açıldı. Dava 15 Nisan'a ertelendi.
İstanbul Mecidiyeköy'deki Torunlar GYO'ya ait rezidans inşaatında 6 Eylül 2014'te yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. İş müfettişlerinin soruşturulmasını engelleyen kararın iptalinin ardından, TOKİ yetkililerinin soruşturulmasına izin vermeyen karar da bozuldu. Davanın dün görülen duruşmasında ise mahkeme bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vererek davayı nisan ayına erteledi.
Mahkeme kararı kaldırdı Danıştay, geçen kasım ayında verdiği kararda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş müfettişlerinin soruşturulmasına izin vermeyen kararını bozmuş, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel'in aralarında olduğu 4 Bakanlık yetkilisi hakkında soruşturma yapılabilmesinin önünü açmıştı. İşçi yakınlarının avukatı Yıldız İmrek'in verdiği bilgilere göre, davayla ilgili bir önemli karar da Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, TOKİ yetkililerinin soruşturulmasına izin vermeyen kararı kaldırdı.
Savcının talebiyle hazırlanan bilirkişi raporunda asli kusurlu oldukları belirtilmesine rağmen aralarında Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun'un da olduğu dokuz kişi hakkında verilen takipsizlik kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru ise hâlâ sonuçlanmadı. 3. emniyet sistemi yok Bu arada iş cinayetiyle ilgili davaya dün devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemeşi'nde görülen yedinci duruşmayı, asansörünün içindeki işçilerle birlikte yere çakılması sonucu yaşamını yitiren işçilerden Hıdır Ali Genç ve İsmail Sarıtaş'ın yakınları da izledi.
Duruşmada teknik bilirkişi Sabri Becerik'in beyanı alındı. Becerik, asansörde bulunan durdurucu emniyet sistemlerinin işlevini yerine getirmediğini, bu gibi durumlarda devreye girmesi gereken üçüncü bir emniyet sisteminin ise bulunmadığını kaydetti. Becerik. asansörün üzerinde bulunan ve müdahale edilmeden yerinden çıkması mümkün olmayan bir parçanın devre dışı bırakıldığını öne sürerek, "sabotaj" iddiasında bulundu.
Keşif talebine ret Sanık avukatlarının tutuksuz yargılanan sanıkların yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki taleplerini reddeden mahkeme, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vererek duruşmayı 15 Nisan'a erteledi. Mahkeme, müşteki avukatının keşif yapılması talebini ise kabul etmedi. Karara göre, yedi uzmandan oluşan bilirkişi heyeti yerinde inceleme yapabilecek, incelemeye taraf avukatları da katılabilecek.
BirGün
Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü asansör faciası yeni bir boyut kazandı. Mahkemede dinlenen bilirkişi,4 Asansördeki parça müdahale edilmeden yerinden çıkmaz. Sabotaj var' dedi.
İSTANBUL Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen stadının yerine yapılan rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 25 tutuksuz sanığın 22.5'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, bilirkişi olan asansör konusunda uzman makine mühendisi Sabri Becerik dinlendi. Bilirkişi Becerik, duruşma salonunda avukatların sorularını yanıtladı. Becerik, "Kullanıcı hatası var diyemeyeceğim. Tren raydan çıkmış. Bu asansörde dengesizlik var" dedi.Avukatlar tarafından adeta çapraz sorguya alınan bilirkişi, kazaya neden olan asansörde mekanik ve sensörlü fren mevcut olmasına karşın 3'üncü sistemin eksik olduğunu söyledi.
KAFA KARIŞTIRIYOR
Asansördeki emniyet kesicilerin kendiliğinden çıkıp çıkamayacağı sorusuna bilirkişi Becerik, "Söylemek istemiyorum ama bir sabotaj var ortada. Bunlar kendiliğinden yerinden çıkmaz. Bir insan hayatının olduğu mekanizmada, durdurulması gereken devre kesiciler yok" ifadelerini kullandı. Soruların ardından, asansör firmasının avukatları duruşma salonuna maket asansör getirdi. Kürsünün önünde açılan maket üzerinden asansörün çalışma sistemi anlatılarak bilirkişiye sorular soruldu.
"Asansör düşmeyip yukarı fırlasaydı en az 30 kişi ölürdü"diyen bilirkişiye, şikayetçi avukatlarından itiraz geldi. Bilirkişinin teknik konuları aşarak kusur yorumlarında bulunduğunu belirten avukatlar, Becerik'in kafa karışıklığına sebep olduğunu öne sürdü. Mahkeme dosyanın 7 kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Mahkemeye getirilen maket asansör üzerinde bilgi veren bilirkişi Sabri Becerik, 10 kişinin oldügu faciada sabotaj olduğunu iddia etti.
Star