Sektörel

Torunlar GYO 2018 sonuna kadar 2 milyar TL yatırım yapacak!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkulde Güç Birliği: Daha Güçlü Türkiye" kampanyasını darbe girişimi sonrası ekonomideki canlılığı devam ettirmek ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırma amacıyla başlattıklarını söylüyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkulde Güç Birliği: Daha Güçlü Türkiye" kampanyasını darbe girişimi sonrası ekonomideki canlılığı devam ettirmek ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırma amacıyla başlattıklarını söylüyor. Torun, "Bu seferberlikte ekonominin tüm çarklarının uyum içinde çalışması ve herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi tarihi bir sorumluluk. Finansman maliyetinin azaltılması yalnızca gayrimenkul sektörü için değil tüm sektörler ve yatırımcılar için kritik önem taşıyor" diyor. 


15 Temmuz darbe girişiminin ardından GYODER ve Emlak Konut adeta bir ekonomik seferberlik başlattı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Demeği (GYODER) Başkanı Aziz 1 bir sorumluluktur. Finansman maliyetinin azaltılmasının milli ekonomi seferberliği başlatüğımız bugünlerde yalnızca gayrimenkul sektörü için değil tüm sektörler ve yatırımcılar için kritik önem taşıdığını düşünüyorum" diyor. 


Torun, "Gayrimenkulde Güç Birliği: Daha Güçlü Türkiye" kampanyasını darbe girişimi sonrası ekonomideki canlılığı devam ettirme ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırma GYODER Yönetim Kurulu Başkanı ve c Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun'un sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: amacıyla başlattıklarım belirtiyor. Torun, kampanyaya GYODER üyesi 49 şirketin 119 projesiyle katıldığına dikkat çekiyor. 


Türk iş dünyası, 15 Temmuz'dan sonra büyük bir birlik mesajı veriyor, ekonomiye destek mesajları açıklıyor. Siz bu yeni dönem için neler düşünüyorsunuz? 


Kampanya kapsamında 60 bin gayrimenkul uzun vade ve düşük faiz oranları ile satışa sunuluyor. Torun, "120 ay gibi uzun vade, 0,70 gibi düşük faiz kampanyası piyasaya çok ciddi canlılık Türkiye, halkın milli iradesine, birlik ve bütünlüğüne karşı girişilen ve dışarıdan yönetilen bir müdahalenin kabul edilemez olduğunu, demokrasiye sahip çıkarak gösterdi. Ve ne kadar tarih ve devlet bilinci olan, güçlü bir ülke olduğunu bir kez daha kanıtladı. Darbe girişiminin hemen ardından ivedilikle alınan ekonomik tedbirler sayesinde, finansal piyasalarımızın tepkisi, makul bir dalgalanma düzeyinde kaldı. 15 Temmuz sonrası birlik ve beraberlik içinde daha da güçlenerek yoluna devam eden yeni Türkiye getirdi. Konut satış rakamlarının ay ve yıl bazında geçen yılın altına düşmeyeceğini söyleyebilirim. Bankaların da faiz indirimi karan alması sevindirici. Ancak Türk ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme için asıl beklentimiz yıllık bazda faizlerin yüzde 10'un altına düşmesi" diye konuşuyor. 

Torun, "Bu topyekûn yürütülen seferberlikte ekonominin tüm çarklarının uyum içinde çalışması ve herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi tarihi çin bu bir milattır. Milletimizin tüm kurumlarıyla gösterdiği demokrasiye sahip çıkma direnişini iş dünyası olarak biz de ekonomimize sahip çıkarak gösteriyoruz. İş dünyasının önemli oyuncularının ve STK'larınm birliktelik ve dayanışma ruhuyla verdiği destekler sayesinde toparlanma sürecinin çok çabuk olacağına inanıyorum. 


Ekonomik etkileri hakkında neler düşünüyorsunuz? 


Bu hain girişimin hemen ardından bazı uluslararası değerlendirme kuruluşlarının biraz da kasıtlı olarak çok aceleci davrandıklarını görüyoruz. Aslında, beklemeleri ve bu belirsiz ortamın nedeşmesiyle birlikte daha sağlıklı bir değerlendirme yapmaları gerekirdi. Borsamızın yükselme eğiliminde, faiz oranları ve kurların düşme seyrinde olduğunu görüyoruz. Değerleme kuruluşlarının da bu veriler ışığında değerlendirmelerini gözden geçirip düzeltecekleri kanaatindeyim. 


Yabancı sermayenin ilgisi azalır mı? 


Yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişinde de muhtemel bir duraksama dönemi yaşanabilir. Ancak şunun da altım çizmek lazım. Gelişmiş ülkeler ABD ve AB ülkelerinde faiz ve getirilerin olduğu, FED ve AB Merkez Bankalarının piyasaya bu kadar bol para pompaladığı global bir dünyada bu paranın gidebileceği gelişmekte olan, belli bir büyümeyi gerçekleştirebilen, istikrarlı ve demokrasiye sahip ülke sayısı birkaçı geçmiyor. Bu ülkelerden birisi de Türkiye. Onun için uluslararası yatırımcılar ve fonlar yatırıma ve sermaye piyasalarına mutlaka gelecektir. Zaten yaz aylan yabancı yatırımcıların girişlerinin düşük olduğu aylardır. Ancak önümüzdeki dönemde özellikle eylül-ekim aylarıyla birlikte daha hareketli bir sürecin başlayacağını düşünüyorum. Türkiye gerçekten hızla büyüyen büyük yatırımlara imza atan bir ülke. 3. Boğaz köprüsünün, Avrasya tünelinin planlandığı tarihte açılması, İstanbul'da 3. Havalimanı inşaatının hızla devam ediyor olması gibi konular yabancı yatırımcılar için gelişmenin ve büyümenin önemli bir göstergesi olacak. 



BÜYÜK KAMPANYADA Yaşanan darbe girişimi sonrası ekonomideki canlılığı devam ettirme ve gayrimenkul sektörüne ivme kazandırma amacıyla "Gayrimenkulde Güç Birliği: Daha Güçlü Türkiye" kampanyasını başlattık. Kampanyamıza GYODER üyesi 49 şirket 119 projesiyle katılıyor ve bu kapsamda 60 bin gayrimenkul kampanya kapsamında, uzun vade ve düşük faiz oranları ile satışa sunuluyor. 


AMAÇ KÂR DEĞİL Kampanya kapsamında satışa sunulan gayrimenkuller yoğun ilgi görüyor. Yakaladığımız bu olumlu havanın devam etmesi için GYODER olarak üstümüze düşenleri bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Amacımız kâr beklentisinden önce bir ekonomik seferberliktir. Önümüzdeki günlerde yapacağımız yurtdışı fuar katılımları ile yerli alıcı gibi yabancı gayrimenkul alıcısı da benzeri kampanya ve tanıtımlarla harekete geçireceğiz. 


YURTDIŞINDA ALGI GYODER olarak çalışmalarımız yalnızca bu kampanya ile sınırlı değil. Ekonomi Bakanlığı'nın önderliğinde oluşturulan TİM, DEİK, TUSİAD, MÜ5İ AD gibi STK'larla birlikte GYODER olarak yurt dışında, öncelikle AB ülkeleri, Rusya ve Arap ülkeleri olmak üzere Türkiye algısını güçlendirmek üzere çalışmalara katılacağız. Siyasi ve ekonomik istikrar ile büyüyen, gelişen, güvenli ve huzurlu bir ülke olduğumuzu anlatacağız. 


ÜÇ AYDA 3 FUAR GYODER olarak 3 ay içinde yurt dışında 3 ayrı fuara katılıyoruz. Eylül ayında Dubai, ekim ayında Kuveyt ve kasım ayında da Cidde Cityscape fuarlarında olacağız. Hem ülkemizi hem projelerimizi bireysel ve kurumsal yatırımcılara anlatacağız.



Torunlar olarak iş dünyasını, ekonomiyi desteklemek için neler yapıyorsunuz, yapacaksınız? 


Ülkemizin yaşadığı bu süreçte yatırımcılara önemli görevler düştüğünün bilincindeyiz. Bıı sorumlulukla, Torunlar Grubu olarak yatırımlarımıza planladığımız gibi kararlılıkla devam ediyoruz. Torunlar GYO, portföy değeri olarak BİST'te işlem gören en büyük özel sektör GYO'su ve aynı zamanda ülkemizin en büyük yerli AVM yatırımcısı konumunda. 15 Temmuz sonrası da şantiyelerimiz, AVM'lerimiz çalışıyor, biz de işimizin başındayız. Üretmeye, yaurım yapmaya, istihdam sağlamaya devam ediyoruz. 

Ülkemizin geleceğine ve potansiyeline inanıyoruz. Bu nedenle sektördeki uzmanlığımız, yenilikçi yaklaşımımız ve enerjimizle ülkemiz için değer yaratmaya odaklanmış durumdayız. 

Torunlar GYO özelinde, sektörü hareketlendirmek üzere başkanı olduğum GYODER olarak başlattığımız "Gayrimenkul Sektörü İş ve Güç Birliği" kampanyasına biz de destek oluyoruz. 5. 

Levent, Torun Center, Korupark Terrace ve Mail of İstanbul projelerimizle katıldığımız kampanya kapsamında peşinat tutarını ve faiz oranlarını düşürüp, vadeyi uzatuk. Yüzde 20 peşinat, 120 ay vade, yüzde 0,70 faiz uyguluyoruz. Projelerimize yönelik ilgide ciddi artış yaşanıyor.


 

Konut ve gayrimenkul sektörünün performansında önemli bir değişiklik bekliyor musunuz? Performans, 15 Temmuz'dan sonra daha mı iyi olacak? 


Sektörde özellikle Ramazan ayı ve sonrasında bayram tatiliyle gelen bir rehavet süreci yaşanıyordu. Bu menfur darbe girişimiyle birlikte satış ofislerine yönelik ziyarederde çok ciddi azalmalar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gayrimenkul sektörü uzun vadeli düşünülmesi gereken bir sektör. Günlük ya da haftalık olarak satışların durması, sektördeki oyuncuları zorlayacak bir risk taşımıyor. Hükümetin ekonomik belirsizliğin giderilmesi ve istikrarın konıııması için hızla aldığı tedbirler, gayrimenkul sektör temsilcilerinin hızla attığı özverili önlem ve adımlar doğrultusunda sektör zaman kaybetmeden olağan sürece geçiş yaptı. 


Özellikle GYODER ve Emlak Konut tarafından başlaulan gayrimenkul sektörünün iş birliği ve güç birliği kapsamında 120 ay gibi uzun vade, 0,70 gibi düşük faiz kampanyası piyasaya çok ciddi canlılık getirdi. Konut saüş rakamlarının ay ve yıl bazında geçen yılın alüna düşmeyeceğini söyleyebilirim. Bankaların da faiz indirimi kararı alması sevindirici. Ancak Türk ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme için asıl beklentimiz yıllık bazda faizlerin yüzde 10'un altına düşmesi. Bu topyekıın yürütülen seferberlikte ekonominin tüm çarklarının uyum içinde çalışması ve herkesin üzerine düşen sorumluluğu büyük bir olgunlukla yerine geürmesi tarihi bir sorumluluk. Finansman maliyetinin azaltılması milli ekonomi seferberliği başlatüğımız bugünlerde yalnızca gayrimenkul sektörü için değil tüm sektörler ve yatırımcılar için kritik önem taşıyor. 



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ Torunlar GYO olarak, sadece Türkiye'nin en yenilikçi gayrimenkul ortaklıklarından biri olmakla sınırlı kalmıyoruz. Aynı zamanda, Borsa İstanbul'un en değerli 50 şirketinden biri ve Türkiye'nin en büyük özel sektör GYO'su konumundayız. Şu anda 450 bin metrekare kiralanabilir alanımız ile de ülkemizin en büyük yerli AVM yatınmcısıyız. 


KARMAYA DEVAM Perakende sektörünün gelişimine katkı sağlayan öncü şirketlerden biriyiz. 2023'te kiralanabilir alan büyüklüğümüzü 650 bin metrekarenin üzerine çıkarma planımız var. Önümüzdeki dönemde de gayrimenkulün her segmentinde var olacağız. Konut, ofis, otel ve AVM'den oluşan karma projelere dayanan stratejimizle müşterilerimiz, yatırımcılarımız, hissedarlarımız ve çalışanlarımız için değer yaratan bir şirket anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. 


ERTELEME YOK Biz ülkemize duyduğumuz sorumluluğu, ggg yatırımlarımıza devam ederek yerine ^ R getiriyoruz. Bu noktada, Torunlar GYO olarak planladığımız yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Gayrimenkulde  yaptığımız projelerin portföy değeri 8,7 milyar TL. 2018 yılı sonuna kadar 2 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu açıdan herhangi bir değişiklik ya da erteleme durumumuz söz konusu değil. Torunlar GYO'nun hisse değeri 15 Temmuz'da yılbaşına göre yüzde 58 yükselmişti. Sonra tüm hisse senetleri gibi bir kayıp yaşadı. Ancak aradan geçen bir ayda bu kayıplarını neredeyse kapattığını gözlemledik. 



GYODER Başkanı olarak 2023 hedefi için neler düşünüyorsunuz? Sektör hedefine ulaşacak mı? 

Gayrimenkul sektörü, üreten, vergi veren, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 200 alt sektörü besleyen ve dolayısıyla milyonlarca kişiye dokunan bir sektör. Büyüyen ve gelişen, 2023 hedefleri olan Türkiye için gayrimenkul sektörü stratejik öneme sahip konumda.  Barındırdığı potansiyelle hedeflerine ulaşmak için önünde hiçbir engel yok. 

GYODER'in hazırladığı 'Türkiye'nin Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu" raporuna göre; kendi nüfus 71  milyona çıkacak. Buradan da harekede kentsel yenileme kaynaklı konut ihtiyacı, kiracılardan gelen konut talebi, üst gelir grubunun talebi, hane sayısındaki gelişim gibi sebeplerle konut ihtiyacı gittikçe artacak. İş, sağlık, eğitim, lojistik ve turizm için gereken gayrimenkul yatırımları ile yol ve köprü gibi altyapı yatırımlarını da birer gayrimenkul yatırımı olarak dikkate aldığımızda 2023'ıın en önemli başlığı, gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik yapılacak yatırımlar olacak. 


Nedir bu sorunlar? 


Yaşanan kentsel dönüşüm sürecini kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçlara göre planlamalı, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. Ayrıca sektörümüzün üzerindeki yüzde 14'e varan vergi ve harç yükü hafifleülmeli, sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamaları çözümlenmeli. Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli. Sermaye piyasası ve yeni finansal modelleri kullanmaya özendirmeli ve güçlendirmeliyiz. 


Yabancı yatırımcının talep ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentilere uygun farklı projeler üretmenin yanı sıra ürün çeşitliliğini de artırmalıyız. Gayrimenkul piyasasının finansman modelleri bakımından çeşidendirilmesi, şirketlerimizin öz kaynağının güçlendirilmesi için halka arz, fonlar, gayrimenkul lltv Iv*4Jffc £ n ıl sertifikası, kira sertifikası, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını kullanarak, yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişini ve akışını sağlamalıyız. 


Sat-yap'a dayalı bir finansman modelinin uzun vadede sektörü zorlayacağını düşünüyoruz. Güçlü finansal yapılar oluşturulması için sermaye piyasası araçlarının yanında, güçlü iş ortaklıklarına da açık olmalıyız. Bunun için de şirkederimizi kurumsal ve şeffaf yapılara kavuşturmalıyız. 


Kurumsallaşmış ve şeffaflaşmış şirkedeı in sayısının artmasıyla ve yeni finansman modellerinin hızla hayata geçirilmesiyle ülkemiz daha fazla yatırım çekecektir ve ekonomimize daha fazla katkı sağlayacaktır. 


PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR' DEV CİRO 


TEM Alibeyköy Ka vşağında inşası süren istanbul'un en yeni ve modern semti 5- Levent'te ikinci etap satışlarımız devam ediyor. sLevent projemizde yılbaşından bu yana 348 konut sattık ve yaklaşık 354 milyon TL ciro elde ettik. Burada da hedeflerimizin üzerinde bir satış grafiği yakaladığımızı söyleyebilirim. 


TORUN CENTER Mecidiyeköy'de 2 rezidans ve bir ofis kule olmak üzere üç bloktan oluşan Torun Center'da teslimler devam ediyor. Sonbahar itibarıyla Torun Center'da yaşam başlayacak. 

Türkiye'nin en büyük karma kullanım projesi olan Mail of İstanbul'un hemen yanında yer alan otel, AVM büyütme ve ofis inşasını da sürdürüyor, 2017 yılında tamamlayarak hizmete sunmayı planlıyoruz. 


YENİ YATIRIMLAR Antalya'da yeni bir AVM yatırımı başlattık. 

Deepo Outlet projesinin hemen yanında inşasına başladığımız Mail of Antalya projesine devam ediyoruz. Torunlar GYO olarak portföyümüzün en kıymetli projelerinden biri olan Paşabahçe arazisi projesini de bu yıl içinde başlatmayı planlıyoruz. 



Capital Ek