27 / 12 / 2024

Toygun Atilla: Florya'da yıkılan çiçekçi ile ilgim yok

Toygun Atilla: Florya'da yıkılan çiçekçi ile ilgim yok

Florya'da bir sera ve çiçek dükkânı, 3 yıl önce imara aykırı olduğu gerekçesiyle ile yıkıldı



Yıkıma gerekçe olan 5 dilekçenin birinin altında, bu satırların yazarı olan benim imzam yer alıyordu. Böyle bir dilekçe vermediğim için araştırdım. Diğer 4 dilekçe de sahte çıktı.


FLORYA'da seracılık yapan emekli polis Hasan Çelebi, 27 Temmuz 2007 sabahı işe geldiğinde karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıkım ekiplerini buldu.

Belediye yetkilileri, seranın imara aykırı olduğuna yönelik şikayet dilekçeleri olduğunu söylüyordu. Dilekçeler Valiliğe gitmişti. Yıkım başladı, Çelebi'nin serası yerle bir oldu. Büyükşehir Belediyesi, işgal tazminatı davası açtı. Mahkemeye 4 yıl boyunca Bakırköy Belediyesi'ne ödedikleri kira makbuzlarını delil olarak gösteren Çelebi davayı kazandı. Yargıtay da kararı onadı. Çelebi, bunun üzerine belediye ve şikayet dilekçesi verenlere dava açmaya karar verdi.

Kimlik vermeden dilekçe ver

İşte tam bu noktada, Hasan Çelebi ile yollarımız kesişti. Telefondaki ses, "Toygun bey, beni şikayet ettiğiniz davayı kazandım. Şimdi size tazminat davası açacağım. Haberiniz olsun" diyordu. Şaşırmıştım. Bugüne kadar kimse hakkında şikayet dilekçesi vermediğim için, "Herhalde bir yanlışlık olmalı. Ben kimseyi şikayet etmedim" dedim. Çelebi ısrarlıydı. Elinde altında imzam olan, Hürriyet Gazetesi'nin adres gösterildiği bir dilekçeden bahsediyordu. Güneşli'deki yeni çiçek dükkanına gittim. Şikayet dilekçelerini gösterdi. Dilekçelerden birisi gerçekten de benim adıma düzenlenmişti. Ama dilekçenin altındaki imza bana ait değildi. Diğer dilekçelerden 3'ü de Florya'da 3 ayrı çiçekçiye, biri ise Milliyet Gazetesi muhabiri Erdal Kılınç adınaydı.

Soluğu Florya'da aldım. Dilekçelerde adı geçen çiçekçileri buldum; İris, Flash ve Florya Çiçekçilik. Onlar da şikayet dilekçesi yazmadıklarını, hatta bu durumu, dilekçelerde Çelebi için geçen `mafya' gibi iddialar nedeniyle 3 yıl önce çağırıldıkları polise de belirttiklerini söylediler.

Araştırmamın ikinci adresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye, Valilikten gelen ihbar dilekçelerinin de ekte bulunduğu yazı üzerine encümen kararı ile Hasan Çelebi'nin serası için yıkım kararı almıştı. Ancak şunu öğrendik; şikayet dilekçesi verenlerin kimlik ibraz etme zorunluluğu yoktu.

Sera, Topbaş'ın evine komşu

Ayrıca şikayet sahipleri arasında gazeteciler olduğu için, dilekçe hemen işleme alınmıştı. Son öğrendiğimiz şey de ilginçti; söz konusu sera Florya'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın evinin 150 metre ilerisindeydi. 2003-2007 yılları arasında kimse buranın imara aykırı olduğunu nasıl olur da anlamazdı? Aldığımız cevap ilginçti; "Devlet kendisine iş verilirse yapar. Dilekçeler gelir. Biz de harekete geçeriz."
Toygun Atilla / Hürriyet


Geri Dön