Trabzon Mimarlar Odası, Ayasofya Kilisesi için dava açtı!
Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi müzeyken camiye dönüştürüldü. 800 yıllık fresklerin üstü örtüldü, bir kısmı kırıldı. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, caminin rölöve projesinin iptali için Kültür Bakanlığı'na karşı dava açtı.
Trabzon'da camiye dönüştürülen Ayasofya Kilisesi'nin tavanındaki 800 yıllık fresklerin üstü örtüldü, bir kısmı kırılarak yok edildi.
Ayasoyfa, Trabzon'da Kral I. Manuel tarafından 1250-1260 arasında manastır kilisesi olarak yaptırıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminde de kilise olarak kullanılan yapı, 1964'ten sonra müze olarak ziyarete açıldı. 2012'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen müzenin 2013 yılında da cami olarak açılışı yapıldı. Tartışma da bu tarihten sonra başladı. Uzmanlara göre, Ayasofya Müzesi camiye dönüştürüldükten sonra büyük bir değişim ve yıkım yaşandı.
Duvarlardaki İsa'nın Son Akşam Yemeği'ni, Adem ile Havva'nın Yaradılışı'nı anlatan eserlerin üzeri örtülmüş ya da yok edilmiş durumda.
Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, caminin rölöve projesinin iptali için Kültür Bakanlığı'na karşı dava açtı. 4 Mayıs'ta bilirkişi heyeti camide keşif yaptı. Proje, tarihi gerçeklere uygun mu değil mi diye inceledi.
İŞTE UZMANLARIN TESPİTLERİ
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu'nun, camide yapılanlarla ilgili tespitleri şöyle: “Müzenin yerinde cemaati olmayan bir cami var. Müzenin etrafına planı değiştirip tuvalet ve betonarme yapılar inşa edilmiş durumda. Duvarların bazı bölümleri yeşile boyanmış. Tavandaki fresklerin üstü ahşap perde ile örtülmüş. Yerdeki mozaik, halı ile saklanmış. Duvarlarda bulunan yüzlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan mozaik ve resimler tahrip edilmiş. Kadınlar bölümünü ayırmak için tarihi duvarlara perde asmak için çivi çakılmış.”
Sözcü
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Üç yıl önce müzeden camiye dönüştürülen 800 yıllık Ayasofya’da restorasyon sırasında tahribat yapıldığı belirtildi. Mimarlar Odası’nın restorasyon projesine karşı açtığı dava nedeniyle inceleme yapan bilirkişi heyetinin tahribatı saptadığı bazı fresklerin üzerinin örtüldüğü ve tahribata uğradığı ifade edildi.
Tuvalet inşa ettiler
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu’nun yaptığı bazı saptamalar şöyle: “Müzenin yerinde cemaati olmayan bir cami var. Müzenin etrafına planı değiştirip tuvalet ve betonarme yapılar inşa edilmiş durumda. Duvarların bazı bölümleri yeşile boyanmış. Tavandaki fresklerin üstü ahşap perde ile örtülmüş. Yerdeki mozaik, halı ile saklanmış. Duvarlarda bulunan yüzlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan mozaik ve resimler tahrip edilmiş. Kadınlar bölümünü ayırmak için tarihi duvarlara perde asmak için çivi çakılmış.” Birinci derecede korunması gereken eser statüsündeki yapıya minare ve şadırvan yapılacağı iddia edilirken, Vakıflar Trabzon Bölge Müdür Vekili İsmet Çalık, iddiaları reddetti.
Cumhuriyet