22 / 12 / 2024

İnşaat Mühendisleri Odası, Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Değişikliğinin iptali için dava açtı!

İnşaat Mühendisleri Odası, Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Değişikliğinin iptali için dava açtı!

İnşaat Mühendisleri Odası, asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden sonra bilirkişilerin hakim yerine geçerek kusur ve kusur oranı belirlemelerinin hukuka aykırı olduğuna değinerek, o yönetmeliğin iptali için dava açtı.



Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat Depremleri sonrası yürütülen yargı süreçlerinde yaşanan sorunlar ile ilgili olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan önemli bir açıklama geldi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu açıklamada, bilirkişilerin hakim yerine geçerek kusur ve kusur oranı belirlemesinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.


DAVA AÇILDI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Nisan 2024 tarihli ve 32512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı. 

İnşaat Mühendisleri Odası, Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Değişikliğinin iptali için dava açtı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin neden olduğu yıkımda sorumluluğu olan herkesin adil bir şekilde yargılanması gerektiğini belirtti. Gerçek sorumlular tespit edilip cezalandırılmadıkça, benzer acıların tekrar yaşanacağına değinildi.

Söz konusu depremler sonrası başlatılmış olan yargı süreçlerinde yeni sorunların ortaya çıktığını kaydeden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilirkişilerin hakim yerine geçerek kusur oranı belirlemesinin mevzuata ve içtihatlara aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca bilirkişilik kurumunun sınırlarının aşıldığı ve adil yargılama hakkının ihlal edildiği de kaydedildi.

Bilirkişilik Kurumu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ile düzenlendi. Söz konusu bu kanunlara göre, bilirkişiler yalnızca özel ya da teknik bilgi gerektiren konularda oy ve görüş bildirebilir. Hukuki nitelendirme ve değerlendirme yapamazlar. Fakat 6 Şubat Depremleri sonrası bilirkişilerin bu sınırları aştığı iddia edildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen yargı süreçlerindeki sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğini açıkladı. Ayrıca bilirkişilerin mevzuata aykırı davranışlarıyla yargı süreçlerinin uzadığı ve adalete erişimin geciktiği belirtildi.

 

ATEM Başkanı Akçam: Kirada stopajın artması kira fiyatlarını da artırır!

50 metrekarelik küçük konutlar üretilip piyasaya sunulursa, kira bedelleri stabil hale gelir!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu kez de 7 yerin ismini sayarak deprem uyarısı yaptı!


Geri Dön