50 metrekarelik küçük konutlar üretilip piyasaya sunulursa, kira bedelleri stabil hale gelir!
Gayrimenkul iktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, kira bedelleri ile ilgili konuştu ve kira fiyatlarının stabil hale gelmesi için önerilerini paylaştı. İşte o açıklama...
Türkiye’de enflasyonun patlaması ve ardından yaşanan fahiş kira artışları, 2022'de hayata geçirilen yüzde 25 kira zammı sınırının, 1 Temmuz itibarıyla kaldırılması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında kiralara yüzde 25 zam sınırlamasının devam etmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. Bu açıklamanın üzerine uygulamanın 2 Temmuz itibarıyla geçerli olmayacağı gündeme geldi.
Enflasyonun altında kalması sebebiyle konut sahiplerinin tepkisini çeken yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla kiraların eskiden olduğu gibi 12 aylık enflasyon üzerinden hesaplanması bekleniyor.
Gayrimenkul iktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, kiralara yüzde 25 zam sınırlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
T24'ten Gözde Yel'in haberine göre; gayrimenkul iktisatçısı Dr. Büyükduman, yaşanan kira enflasyonunun Mayıs 2024 itibarıyla yıllık yüzde 125,1’e ulaştığına dikkat çekti ve bu durumun, çoğu ev sahibinin ve kiracının bu kısıtlamaya uymadığının kanıtı olduğunun altını çizdi.
Ahmet Büyükduman, yine de bu kısıtlamanın kalkmasının, konut sahiplerinin kira tutarını belirlerken tutumunu etkileyebileceğin belirtti ve "Konut sahiplerinde, ‘evimi kiraya verdim ama önümüzdeki yıllar yüzde 25 artış olursa kirayı yüksek başlatayım’ yaklaşımı ve kaygısı vardı. Yüzde 25 sınırının kalkmasıyla bu yaklaşımın biraz yumuşayacağını öngörüyorum" açıklamasında bulundu.
Kira artış hızında bir süredir yavaşlama olduğuna vurgu yapan Büyükduman, "Fakat buna rağmen kiraların yakında yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Kiralar zayıfladı ancak yükseliş trendine de geçti. Bunu, kiralık ilanlarının ilanda kalma süresinden görüyoruz. Kiralık ilanlarının ilanda kalma süreleri azalıyor. 27 günden 25 güne doğru düşmüş durumda. Bir önceki aya göre de yaklaşık yüzde 5 yükseliş söz konusu. Gelecek dönem için satılık konut fiyatları görece zayıflayacak diyebiliriz ancak kiralar onun tersi yönünde bir hareket yapacak, daha yüksek artışlarla karşılaşabiliriz kira bedellerinde" ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul iktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, kiralarda olabilecek artışların sebebine ilişkin de konuştu ve Türkiye’de kiraya vermek üzere konut sahipliğini caydırıcı ekonomik politikaların izlenmeye başladığına, eve yatırım yapıp oradan kira geliri elde etmek isteyen kitlenin hevesinin kaçırıldığına dikkat çekti.
"2., 3. konuta vergi söylentileri de etki etti, kiraların stopaj şeklinde vergilendirilecek olması da bir başka etki… Kira getirisi amaçlı gayrimenkul yatırımı yapmayı alışkanlık durumuna getirmiş kesimler, yurt dışına yatırım yapmaya başladılar. Türkler yurt dışından geçen yıl 2 milyar dolar tutarında gayrimenkul aldı. Bu yılın ilk 3 ayında 600 milyon dolarlık gayrimenkul aldılar, muhtemelen bu senenin sonunda 3 milyar doları bulacak" bilgilerini veren Büyükduman, içeride kiraya vermek üzere konut sahipliğini caydırıcı politikalar olduğu sürece, kira rayiçlerinin de yükseleceğini belirtti.
Yüzde 25 sınırının kaldırılmasının normal koşullarda kiraları stabil hâle getirebilecek bir adım olduğuna dikkat çeken Ahmet Büyükduman, son iki senedir yüzde 25 kira sınırına uyan bir ev sahibinin, uymayan bir ev sahibine göre 3’te 1 oranında kaybı olduğunu dile getirdi.
Bu durumun da kira uyarlama davaları şeklinde hukuk sistemi üzerinden bir yük olarak karşımıza çıkabileceğini aktaran Büyükduman, kira fiyatlarının stabil hale gelmesi için konut arzının artması gerektiğinin altını çizdi.
Büyükduman, konuya ilişkin açıklamasını "İnsanları konut satın alıp kiraya vermeye ya da konut yapıp kiraya vermeye teşvik etmek gerekiyor. Örneğin 50 metrekareye kadar kiraya verilen konutlardan emlak vergisi alınmazsa, menkul sermaye geliri, gelir vergisi alınmazsa ve 10 yıllık bir teşvik verilirse, hızlı bir şekilde 50 metrekareye kadar küçük konutlar üretilerek kira piyasasına sunulabilir. Bu da 3-4 yıl içinde kiralama piyasasında bir rahatlık getirir" diyerek tamamladı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu kez de 7 yerin ismini sayarak deprem uyarısı yaptı!
Konutta geri dönüşüm, amortisman süresi nedir? Nasıl hesaplanır?