29 / 06 / 2024

ATEM Başkanı Akçam: Kirada stopajın artması kira fiyatlarını da artırır!

ATEM Başkanı Akçam: Kirada stopajın artması kira fiyatlarını da artırır!

Kira gelirlerinden yüzde 20 stopaj kesilmesi ve birden fazla evi olandan daha fazla vergi alınması planlanırken son dakika maddelerin taslaktan çıkarıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili ATEM Başkanı'ndan önemli açıklamalar geldi. 



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Torba Yasa Taslağı’nın TBMM’ye sunulması bekleniyor. Kira gelirlerinden yüzde 20 stopaj kesilmesi ve birden fazla evi olandan daha fazla vergi alınması planlanırken son dakika maddelerin taslaktan çıkarıldığı iddia edildi. Konuya ilişkin konuşan  Ankara  Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira gelirlerinden yüzde 20 stopaj kesilmesinin kira fiyatlarını yükselteceğini ifade etti.

KİRADAN YÜZDE 20 STOPAJ KESİLMESİ KİRA FİYATLARINI YÜKSELTİR

Emlak sektörünü yakından ilgilendiren maddelerin de TBMM’ye yakın zamanda sunulması beklenen yeni vergi paketinde oluğunu ifade eden Akçam, “Biz de gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Son süreçte kiracının kirasını bankaya yatırması ve bankanın da hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye göndermesi planlanıyordu.

Böylelikle kira tutarından tevkifat yapılmasının etkisinin 40 milyar lira olacağı yönünde beklenti vardı. Son dakika alınan kararla bundan vazgeçildiği iddia edildi.

Bunun onaylanması demek esasında kira fiyatlarının da daha da yükseleceği anlamına geliyordu. Kirada yüzde 25 zam sınırının kalkması ve kira gelirlerinden alınan verginin artırılması hem konut satış oranını daha da düşürecek hem de vatandaşların kiralık evlere yönelmesi ile kira fiyatlarının artmasına neden olacaktı” dedi.

ATEM Başkanı Akçam: Kirada stopajın artması kira fiyatlarını da artırır!

BİRDEN FAZLA EVİ OLANDAN KADEMELİ ŞEKİLDE VERGİ ALINSIN!

Birden fazla evi olanlardan fazladan vergi alınmasının da talep edildiği fakat bu maddenin de taslaktan çıkarıldığını söyleyen Akçam, “Bizim uzun süredir söylediğimiz birden fazla evi olandan ev sayısına göre kademeli şekilde vergi alınması yönündeydi.

Çünkü evi yatırım aracı olarak görenler hem ev fiyatlarının sürekli çıkmasına neden oluyor hem de herkesin ev sahibi olmasına engel oluyordu. Biz bu maddenin taslağa alınmasından yanayız” ifadelerini kullandı.

KİRA KONTRATLARI E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILSIN!

Öte yandan kira kontratlarının e-devlet üzerinden yapılması konusunda görüş birliğine varılsa da taslakta bu konuda herhangi bir düzenlemenin yer bulmadığını söyleyen Akçam şunlara değindi: “Bunun yanı sıra taslağa eklenen maddelerden biri de emlak vergileri ve tapu harçlarının belediye rayici değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesi konuşuluyordu.

Ekspertizler aracılığıyla belirlenen bölgesel rayiç bedeli fiyatları üzerinden tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemelerinin tahsil edilmesi planlanıyordu. Bu maddelerin de taslaktan çıkarıldığı bildirildi.”dedi.

Akçam yeni vergi paketine ilişkin hükümetin birçok konuda yeni düzenlemeler getirmeyi planladığını belirtti. ATEM olarak taleplerinin konut fiyatlarının normal seyrine dönmesi ve emlak sektörünün hareketlenmesi olduğunu söyleyen Akçam  konut fiyatlarını manipüle eden lobiye ilişkin de maddelerin de pakete eklenmesi yönündeki düşüncelerini belirtti. 

ATEM Başkanı Akçam: Devremülk sahipleri vergi istisnasına dahil edilmeli!

ATEM Başkanı Akçam: İlan portalları emlak danışmanlarını mağdur ediyor!

 


Geri Dön